Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så tar du hand om dina kryddor efter skörden

17 sep, 2018 
AvFemina
färska-örter
Sommaren lider mot sitt slut och det har blivit dags att skörda kryddorna på balkongen och i trädgården. Här är sex tips om hur du tar hand om kryddorna.
Annons

Kryddor är tacksamma växter som ofta är enkla att driva upp och kan skördas under hela växtsäsongen. Men när hösten gör sitt intåg är det dags att skörda rubb och stubb. På så vis kan du njuta av egenodlade kryddor under hela vinterhalvåret. Här är sex tips på hur du på bästa sätt kan ta hand om dina kryddor.

Bind buketter

Knyt ihop lagom stora buketter av kryddornas kvistar, bind buketten hårt eftersom torkningen får de att krympa och annars riskerar att glida ur trådens grepp. Buketterna ska inte vara allt för stora eftersom torktiden då blir längre. Häng buketterna i ett svalt, luftigt och mörkt utrymme i åtminstone två veckor. Det är viktigt att låta de torka ordentligt, annars riskerar de att mögla senare. Kryddorna har torkat klart när det går att smula bladen mellan fingrarna.

färska örter i buketter
Bind dina egenodlade kryddor i små buketter och häng upp och torka.

Torka i ugn

Den som är otålig kan torka de skördade kryddorna i ugnen. Bred ut kryddorna på ett bakplåtspapper på en plåt och placera i ugnen på högst 35 grader. Låt ugnsluckan stå på glänt. Torktiden varierar mellan de olika kryddorna och bladens storlek.

Annons

Torka i mikrovågsugn

Den som är än mer otålig kan torka kryddorna i mikrovågsugnen. Den här metoden går fort men kräver en hel del anpassning. Torktid och effekt varierar beroende på de olika kryddornas egenskaper. Prova dig fram, men var försiktig.

Förvaring

När kryddorna torkat, på det ena eller andra sättet, så är det dags att förvara skörden. Repa av bladen från kvistarna, men smula inte sönder bladen för mycket eftersom de då tappar en del av sin smak. Förvara de torkade kryddorna i mörka, lufttäta burkar eller i väl förslutna papperspåsar.

Frys in i olja

Hacka exempelvis basilika eller oregano grovt och placera så mycket som du får plats med i ett iskubsblock. Häll över en god olivolja och placera sedan i frysen. När de stelnat klämmer du ut kuberna och förvarar i en burk eller plastpåse i frysen. De oljedränkta kryddorna behöver inte tinas upp utan går bra att lägga direkt i grytor eller köttfärssåser.

Fryst basilika i olja
Frys in basilika i olivolja i ett iskubsblock.

Djupfrys kryddorna

Det är inte alla kryddor som lämpar sig för torkning. Till dessa hör basilika, gräslök, dill och persilja. Skölj kryddorna med vatten efter skörden och torka sedan lätt. Frys in bladen hela eller hackade i burkar eller plastpåsar, var sort för sig.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

AV FREDRIK RUBIN

FOTO: Fredrik Rubin, IBL

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Annons