skål med plommon

Plommonblomma på kanelkaka med glass

(4 kakor)
6 msk vispgrädde
1 tsk kanel
4 stora mogna plommon
1 msk smält smör och 2 tsk socker
Deg:
11/2 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
1/2 dl socker
60 g smör
Till servering:
vaniljglass

Beredning: Blanda vetemjöl, bakpulver och socker. Smält smöret och rör ner i mjölblandningen. Tryck ut degen i formar 10 cm i Ø. Skeda i cirka 1 1/2 msk grädde per form och sikta över kanel. Grädda i 200° i 10 minuter. Tag ut och sänk värmen till 150–175°. Skär plommonen som blommor i klyftor, men inte helt igenom och lyft bort kärnan. Ställ plommonen i de förgräddade kakorna. Pensla snittytan med en aning smör och strö på socker. Grädda ytterligare 10 minuter. Låt svalna och lägg en glasskula mitt i blomman.

Plommonmarmelad med valnötter

(1 sats ger 4–5 normalstora marmeladburkar)
2 kg plommon
2 dl vatten
100 g grovhackade valnötter
13 dl socker

Beredning: Skölj plommonen noga, ta bort all stött och ful frukt. Halvera plommonen och lägg dem i en kastrull tillsammans med vattnet. Låt koka upp och koka tills plommonen blivit mos och alla kärnorna har flutit upp. Lyft upp kärnorna med hjälp av en hålslev. Tillsätt grovhackade valnötter och socker. Låt koka upp igen och koka till lagom konsistens, 15–20 minuter. Låt marmeladen stå svalt och stelna. Ös upp på väl rengjorda, heta burkar och förslut genast.

Plommonlikör

Välj några goda, fasta plommon. Hur många beror lite på storleken men spriten ska täcka frukten
7–8 plommonkärnor
35 cl sprit
1 uppskuren vaniljstång

Beredning: Halvera eller kvarta plommonen och lägg dem i en glasburk. Krossa kärnorna något och stoppa ner dem i burken. Häll över spriten och tillsätt vaniljstången. Ställ i skåp eller fönster och låt stå ett par månader, snurra vrid och vänd då och då. Sila ifrån frukten och häll upp likören på flaskor. Låt stå och mogna ytterligare ett bra tag.

Plommonkaka

(6–8 personer)
125 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
4 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
rivet skal av 1/2 citron
ev 1/2–1 dl mjölk
ca 16 plommon i halvor
malen kanel efter smak
Till garnering:

pärlsocker

Beredning: Vispa samman smör och socker vitt och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och rivet citronskal och vispa ner det. Rör ev ner lite mjölk, degen ska vara mjuk och smidig. Fördela degen i en pajform, ca 23 cm i diam. Lägg ut plommonhalvorna i ett fint mönster. Pudra kanel över. Ställ in i 170° varm ugn och grädda i ca 45 min. Ta ut kakan och strö över lite pärlsocker medan den fortfarande är varm.

Plommonpaj

(4 personer)
4 små formar, ca 11 cm i diam, eller 1 stor form, ca 25 cm i diam
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
3/4 dl strösocker
kanel
ev florsocker
ca 8 plommon
1/2–3/4 dl vispgrädde
1 äggula

Beredning: Smält smöret. Blanda mjöl, bakpulver och socker och rör ner det i smöret. Tryck ut degen i formarna (eller formen) med mjölad hand. Pudra över kanel och ev lite florsocker. Skölj, dela och klyfta plommonen och fördela i formarna. Grädda i 200° varm ugn, små formar i 10 min, stor form i 12–15 min. Vispa grädden, vispa sedan ner äggulan och skeda blandningen över plommonklyftorna. Grädda i ytterligare ca 10 min. Servera pajen ljummen eller rumstempererad.

Plommon med smultopp

(4 personer)
8–10 plommon
100 g smör
1 dl socker
2 tsk kanel
1 dl hackad mandel
1 1/2 –13/4 dl vetemjöl
florsocker
Till servering:
kanelpudrad glass
(4 personer)
1/2 –3/4 l vaniljglass
1 tsk kanel
Servering:

Forma glassen till kulor med kulslev eller skär i bitar. Sikta över kanel så att glassen blir brunprickig.

Beredning: Smörj en ugnsfast form, 22–25 cm i ø, med smör. Strö över 1 msk socker och 1 tsk kanel. Skölj, dela och kärna ur plommonen. Skär 4–5 snitt i varje plommonhalva och lägg dem med den kupade sidan upp i formen. Hacka mandeln. Smält resten av smöret, blanda i resten av socker och kanel och rör ner mandel och mjöl. Klicka smuldegen över plommonen och grädda mitt i ugnen i 200° i 30 min. Servera plommonen varma eller ljumna med kanelpudrad glass.