Under delar av året är vi hänvisade till importerade frukt- och grönsaker i livsmedelsdisken. Men i september finns det gott om ”egna” råvaror att ta av. Eller så knallar vi ut i naturen och plockar själva.

Här är nio höjdpunkter i säsong:

Äpple

I slutet av augusti och början av september är sommaräpplena klara att äta. När träden dignar av frukt är det upplagt för både paj- och mostillverkning. Eller att man bara äter äpplet som det är.

Ett äpple om dagen…

Svamp

Trots farhågor om att den torra sommaren skulle slå hårt mot tillgången så ser det ut som att det går att hitta svamp både här och där i Sverige. På svampguiden lägger entusiaster upp sina egna fynd från hela Sverige. Där kan man bland annat ta del av rapporter från Höör där tillgången på Karl-Johan ska vara god. Även från Mellerud i Dalsland kommer rapporter om god tillgång på Karl-Johan och Hasselsopp.

Vem drömmer inte om att hitta ett kantarellställe med gott om de gula, goda svamparna!

Lingon

En tur i skogen med lingonplockning är något av en svensk paradgren. Och förutom att du får frisk luft så är ju bäret gott och nyttigt. Lingonen innehåller vitamin A, C, B1, B2 och B3 samt kalcium, magnesium, kalium och fosfor. Lingon innehåller också superantioxidanten quercetin och sägs kunna motverka fetma och vara bra för både blodsocker och kolesterolvärde. Ett superbär helt enkelt!

Aubergine

Aubergine, eller äggplanta, är väl inte det första man tänker sig i svenska rabatter. Men numera finns det svenska alternativ att tillgå och de är i säsong nu. Goda att rosta eller varför inte göra en härlig moussaka.

8 tips till dig som vill så fröer!

Purpursvarta, 20 cm långa frukter som tar moussakan till nya höjder!

Plommon

När de svenska plommonen är mogna så är det lätt att föräta sig eftersom det finns sådana mängder. Men om man vill lägga ner lite jobb så finns det bra med alternativ som sylt, saft, kompott och chutney.

Plommon och valnötsmarmelad

Majs

Under större delen av året får vi nöja oss med importerad majs. Vid den här tiden är den svenska majsen dock färdig att skördas och ätas. Till exempel grillad och med smör till.

majskolv

I säsong. Majskolvarna blir hur goda som helst på grillen. Bild. IBL

Jordärtskockor

Utseendemässigt ser de krumma jordärtskockorna inte mycket ut för världen. Men tillagade i till exempel soppa eller puré är den mjälla smaken något extra. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten med skalet på.

Grönkål

Förknippas kanske mest med julen men har på senare år fått något av ett uppsving under resten av året också. En av de bidragande orsakerna, förutom god smak, är nyttoaspekterna. Grönkål är rik på C-vitamin, som är en viktig antioxidant och stimulerar kroppens upptag av järn. Grönkål är dessutom fiberrikt och innehåller A-vitamin.

Blomkål

En ”doldis” som alltid varit med men som fått ett uppsving på senare tid. Bland annat som ett alternativ till potatis. Blomkålen har, förutom smak och variationsmöjligheter, också den fördelen att den är kalorisnål och innehåller mycket c-vitamin.

blomkål - därför är det så nyttigt

Källa. Land, Köket, Äkta vara

Artikeln publicerades först på Hemmets.

Läs även:

5 grönsaker du kan skörda om och om igen

6 nyttiga växter att äta när du känner dig nere

3 bra anledningar att dricka rödbetsjuice

Mer läsning

Femina