(4–6 personer)

300 g lax

2 tsk salt

2–3 tsk strösocker

nymalen vitpeppar
8 tunna skivor danskt rågbröd
1/2 litet fänkålsstånd
Senapscrème:
2 tsk dijonsenap
salt och malen vitpeppar
1 tsk strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
3/4 dl rapsolja
Till garnering:
några dillvippor

Beredning: Skär laxen i tunna skivor, strö på salt, socker och lite finmalen vitpeppar. Låt stå i kylen i ca 2 tim.

Rosta brödskivorna knapriga i torr stekpanna på svag till medelstark värme.

Blanda senap med salt, peppar och socker till crèmen. Tillsätt vinägern och rör sedan ner oljan droppvis.

Hyvla fänkålen supertunt.

Lägg upp brödet med laxen och fänkålen på tallrikar och ringla såsen runtom. Garnera med dillvippor.

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO PETER KAM

Mer läsning

Femina