Burrata är en extra krämig mozzarella. Numera finns den ofta i kyldisken i välsorterade livsmedelsbutiker eller

i delikatessbutiker. I Italien brukar den säljas inlindad i gröna blad, så länge bladen är friska och gröna är osten färsk (tre till fyra dagar).

TORTIGLIONI MED BURRATA

35 MIN

(4 personer)

ca 300 g tortiglioni, korta pastarör

ca 10 svarta oliver

2 msk kapris

3 vitlöksklyftor

1/2 gul lök

1 röd chilifrukt (urkärnad)

2 msk olivolja

1 msk torkad oregano

1 kvist rosmarin

400 g krossade tomater

2 msk tomatpuré

salt och peppar

ev flingsalt och lite färsk oregano

eller basilika

1 kula burrata (krämig mozzarella)

BEREDNING:

1. Koka pastan enligt paketets anvisningar och spola den sedan kall.

2. Finhacka oliver, kapris, vitlök, gul lök och urkärnad het chili.

3. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och låt det finhackade puttra några minuter på svag värme under omrörning. Tillsätt oregano, rosmarin, krossade tomater och tomatpuré. Låt puttra

i 15–20 min. Smaka av med salt och peppar.

4. Vänd ner den avrunna pastan och låt allt blir varmt. Ringla lite olivolja över och servera pastan toppad med fling salt och örtkrydda tillsammans

med burrata i bitar.

Läs även 5 snabba pastarecept

 

RECEPT JAN ERIK HAGBOHM

FOTO PETER KAM

Receptet publicerades ursprungligen i Femina nr 09/2017.