antioxidanter1

De kan beskrivas som kroppens egna små skydds­änglar. Antioxidanter finns i många olika skepnader och har flera egenskaper. Men en av deras viktigaste uppgifter är att stoppa fria radikaler från att bryta ner våra celler.

Fria radikaler finns i kroppen, bildas naturligt vid varje andetag och ökar i antal vid stress. De triggas också av yttre faktorer som cigarettrök, UV-strålning och luftföroreningar.

Du har säkert själv sett nedbrytningsprocessen många gånger, till exempel när du delat ett äpple. Så länge skalet sitter på är innehållet intakt. Men så fort det nakna fruktköttet exponeras för syret i luften så sätter de fria radikalerna igång en oxidation och köttet blir brunt. Genom att droppa citronsaft på kan vi undvika att äpplena blir bruna – ett tydligt exempel på hur antioxidanter (C-vitaminet i citronen) skyddar.

Hur kan antioxidanter hjälpa huden?

Skadeverkningar från fria radikaler ­påverkar både kroppens in- och utsida. De fria radikalernas molekyler vill ­reagera med andra celler vilket bland ­annat kan leda till rynkor, fina linjer och förlorad spänst i huden. Kroppen har sina egna antioxidanter i form av hormoner och enzymer, men de får med åren allt svårare att hinna med sitt jobb. Genom att tillföra extra antioxidanter kan du stärka skyddet.

Det fina är att antioxidanterna ofta har många andra positiva egenskaper också. Några är speciellt bra på att dämpa inflammationer, andra bättrar på kollagenproduktionen. Dessutom har man upptäckt att solskyddsprodukter blir effektivare när solfilter kombineras med antioxidanter.

Var hittar jag dem?

Naturliga antioxidanter finns i vår mat och speciellt i frukter och bär, grönt te, kaffe, vin och grönsaker. Man upptäcker hela tiden nya egenskaper och ­effektivare varianter – och det finns även syntetiska antioxidanter som sägs ha extra superkrafter. Vanliga anti­oxidanter i hudvård är C-vitamin, E-vitamin, idebenone, koppar, polyfenoler och zink.

Men det räcker inte att enkelt röra ner dem i en crème för att behålla sin ungdomlighet. Eftersom antioxidanten tappar sin effekt när den reagerar med syre och ljus är produktens förpackning oerhört viktig. Vanligast är att skydda innehållet i en luft- och ljustät pumpflaska eller tub.

Kombinationen av ingredienser är också väsentlig, en mix av antioxidanter sägs ge större effekt än enstaka ­ ­varianter.

Ät rätt

Allra bäst resultat fås om du också tillför antioxidanter från insidan. Genom blåbär, broccoli, chili, choklad, granatäpple, grönt te, olivolja, morötter, paprika, tomater, vindruvor och äpple får du i dig dem på helt naturlig väg. Dessutom finns det kosttillskott som är speciellt framtagna för hudens bästa.

FOTO DIANA DONTSOVA

Missa inte att läsa:

Diadonnas hemgjorda chiliketchup
8 grönsaker som detoxar
Få huden att stråla med peeling