Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelser

Sverige är det fjärde mest veganvänliga landet i världen

22 jan, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Sverige ligger fyra på topplistan över de mest veganvänliga länderna i världen. Och Göteborg slår Stockholm i vegantoppen.
Annons

I Sverige gillar vi veganmat mer än i alla länder i världen, utom tre. Det anser åtminstone kockforumet Chef’s Pencil som har utgått ifrån Google Trends och kartlagt hur populär veganismen är i länder och städer världen runt. Enligt deras kartläggning är Australien mest veganvänligt följt av Storbritannien, Nya Zeeland och Sverige.

Bland annat handlar det här om att flera svenska vegoföretag som Oatley och Food for progress som ligger bakom Oumph! har etablerat sig utomlands senaste åren. Vi har också ett stort intresse för veganism, till exempel arrangeras Vegomässan i Nacka årligen.

 McDonalds och GB vegosatsar i Sverige

Men det är inte bara våra inhemska företag som satsar. Vi är det land som stora företag testar sina nya veganska produkter på innan de lanseras globalt. Till exempel har McDonalds testat sin burgare McVegan 2017 och under 2018 lanserade GB två veganska varianter av glassen Magnum i Sverige före alla andra länder på topplistan, och inte kan det väl vara en tillfällighet?

Annons

– Nej, det måste finnas ett skäl till varför två globala företag väljer liknande lanseringsplaner för sina produkter bara månader emellan varandra. Veganismen har blivit väldigt populär i hela Skandinavien och Sverige i synnerhet. Skälen är flera men FN:s tydliga koppling mellan klimatförändringar och animaliekonsumtion har nog påverkat många. 2019 har spåtts bli året då veganism blir mainstream av välrenommerade The Economist och jag tror det bara är början, säger Daniel Rolke, grundare till Vegomässan i ett pressmeddelande.

Göteborg slår Stockholm

När man går ner på nationell nivå ligger Göteborg på 14:e plats som mest veganvänliga staden i världen och slår därmed Stockholm som ligger på 15:e plats. Storbritannien dominerar och har inte mindre än sex städer på topp tio-listan – Edinburgh, Manchester, London, Leeds, Glasgow och inte minst Bristol som tronar på förstaplatsen. Längre ner på listan hittar vi Berlin som ligger på plats 16 och New York som inte ens platsar på topp 20.

Annons

Foto: TT

 

Läs mer:

 

Annons