Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Ta tillvara på äpplen – 5 härliga recept

26 sep, 2022
Avcamilla biesbjerg markussen , julie hey
Fotografcolumbus leth, betina hastoft
Recept med äpplen.
Äppeltider är sagolika tider! Passa på att njuta av de svenska, krispigt syrliga sorterna och baka några riktigt goda äppelpajer och kakor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Goda höstdrinkar: Sparkling apple pieBrand logo
Goda höstdrinkar: Sparkling apple pie

Fransk äppelpaj med aprikosmarmelad

(8 bitar)

Fransk äppelpaj med aprikosmarmelad.
Fransk äppelpaj med aprikosmarmelad.

Pajbotten

150 g vetemjöl, ca 2½ dl

35 g strösocker, ca ⅓ dl

1 krm salt

100 g smör

2 msk kallt vatten

Pensling

½ ägg

1 msk strösocker

Fyllning

40 g rumsvarmt smör

40 g strösocker, knappt ½ dl

1 litet ägg

40 g mandelmjöl

4 äpplen

2 msk citronsaft

Garnering

2 msk aprikosmarmelad

15 g osaltade pistaschmandlar utan skal

Tillbehör

vaniljglass eller vaniljvisp

Gör så här

1. Botten: Blanda mjöl, socker och salt. Skär smöret i tärningar och knip ihop med mjölblandningen till en smulig massa.Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Plasta in och låt vila i kylen i cirka 30 minuter.

2. Fyllning: Vispa smör, socker och ägg. Tillsätt mandelmjölet. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda ­äppelklyftorna med citronsaften.

Annons

3. Sätt ugnen på 180°. Kavla ut degen till en rundel, ca 28 cm i diameter. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper.

4. Bred ut mandelkrämen på deg­rundeln, lämna en kant på ett par centimeter fri. Fördela äppelklyftorna på mandelkrämen och vik upp degkanten runt om.

5. Pensla degen med lättvispat ägg och strö på sockret. Grädda i ugnen i cirka 35 minuter. Låt svalna på galler.

6. Garnering: Smält marmeladen i en liten kastrull och pensla den sedan på äpplena så de får en fin glänsande yta. Hacka pistaschmandlarna och strö på. Servera pajen ljummen med glass.

Toscapajer med ­äppelkompott

(10 stycken)

Toscapajer med ­äppelkompott.
Toscapajer med äppelkompott.

½ vaniljstång

100 g rumsvarmt smör

60 g florsocker, ca 1 dl

1 krm salt

1 litet ägg

25 g mandelmjöl, ca ½ dl

Annons

180 g vetemjöl, ca 3 dl

Äppelkompott

6 äpplen

50 g strösocker, ca ½ dl

1 tsk vaniljsocker

½ dl vatten

2 msk citronsaft

Tosca

60 g hasselnötter

60 g smör

60 g rörsocker, drygt ½ dl

2 msk vispgrädde

1 krm salt

Garnering

25 g mörk choklad

Gör så här

1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa ihop smör, florsocker, vaniljfrön och salt. Tillsätt ägget. Rör ner mandelmjöl och vetemjöl, arbeta ihop till en deg. Plasta in degen och låt vila i kylen i cirka 1 timme.

2. Kavla ut degen på mjölat bakbord. Klä 10 små pajformar med löstagbar ­botten, ca 7 cm i diameter, med deg. Ställ in i frysen i 1 timme.

3. Äppelkompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Blanda äpple, socker, vaniljsocker, vatten och citronsaft i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i cirka 10 minuter, tills äpplena mjuknat. Rör då och då. Låt svalna.

4. Sätt ugnen på 180°. Ta fram ­pajformarna från frysen och nagga degen. Förgrädda bottnarna i 10 minuter, till gyllene. Ställ formarna på ett galler.

Annons

5. Tosca: Hacka nötterna. Blanda nötter, smör, socker, grädde och salt i en kastrull. Värm försiktigt tills allt smält ihop och sockret lösts upp.

6. Klicka ut en stor sked äppelkompott i formarna och fördela toscan ovanpå. Grädda i ugnen i cirka 20 minuter, till gyllene och toscan bubblar. Låt svalna på galler.

7. Smält chokladen och ringla över pajerna.

Tips: Spröd botten, sött och knaprigt på toppen och syrlig äppelfyllning. Mums!

Äppelmazarinkaka

(8 bitar)

Äppelmazarinkaka.
Äppelmazarinkaka.

175 g mandelmassa

½ vaniljstång

200 g rumsvarmt smör

200 g strösocker, ca 2 dl

4 ägg

75 g vetemjöl, ca 1¼ dl

1 krm salt

Topping

3 äpplen

50 g sötmandlar

1½ msk strösocker

1 tsk kanel

Garnering

1 tsk florsocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°. Klä en form, 28x18 cm, med bakplåtspapper.

Annons

2. Riv mandelmassan grovt. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa ihop mandelmassa, smör, socker och vaniljfrön. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner mjöl och salt.

3. Topping: Skala, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Hacka mandlarna grovt. Blanda socker och kanel.

4. Fördela smeten i formen och strö på äppeltärningarna i ett jämnt lager. Tryck försiktigt ner dem lite. Strö på kanelsockret och mandelhacket.

5. Grädda kakan i 30–35 minuter. Den ska vara genomgräddad men fortfarande mjuk i mitten. Låt svalna på galler.

6. Skär kakan i bitar och pudra florsocker över vid servering.

Tips: Kakan blir bara godare om du bakar den 1–2 dagar i förväg och förvarar den i kylen. Servera gärna en klick crème fraiche till.

Karamelliserade äpplen med ­kardemummasmul

(4 personer)

Karamelliserade äpplen med ­kardemummasmul.
Karamelliserade äpplen med ­kardemummasmul.

Kardemummasmul

50 g havregryn, ca 1½ dl

50 g vetemjöl, knappt 1 dl

50 g strösocker, ca ½ dl

¼ tsk salt

1 tsk stött kardemumma

Annons

50 g smör

Karamelliserade äpplen

6 fasta äpplen

25 g smör

50 g rörsocker, ca ½ dl

1 tsk kanel

Vaniljgrädde

2 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

Gör så här

1. Kardemummasmul: Blanda havregryn, mjöl, socker, salt och kardemumma i en skål. Skär smöret i tärningar och knip ihop med de andra ingredienserna till en smulig massa.

2. Sätt ugnen på 200°. Fördela smulet på en plåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 15 minuter, tills gyllene och sprött. Låt svalna.

3. Karamelliserade äpplen: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor, ca 1 cm breda. Smält smöret i en stor stekpanna med hög kant. Stek äpplena med socker och kanel, vänd runt och stek i 5–10 minuter.

4. Vaniljgrädde: Vispa grädde och vanilj fluffigt.

5. Fördela de ljumma äpplena i fyra skålar, toppa med smulor och vaniljgrädde.

Torta di mele med ­vaniljmascarpone

(6 personer)

Torta di mele med ­vaniljmascarpone.
Torta di mele med ­vaniljmascarpone.

100 g smör

1 dl (100 g) strösocker

3⅓ dl (200 g) vetemjöl

¼ tsk bakpulver

1 stort ägg

smör till formarna

fyllning

Annons

150 g mandelmassa

1½ dl (150 g) strösocker

150 g mjukt smör

4 äpplen

3 msk strösocker

vaniljmascarpone

250 g mascarpone

½ msk vaniljsocker

½ dl strösocker

1½ dl vispgrädde

Gör så här

1. Riv smöret på rivjärn och vispa fluffigt ihop med sockret. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten under omrörning. Knäck ner ägget och samla snabbt ihop till en deg. Slå in i plast­folie och låt vila i kylen i ½–1 timme.

2. Värm ugnen till 175° varmluft. Riv mandelmassan och vispa ihop med socker. Tillsätt lite smör i taget och vispa till en tjock smörkräm. Skär äpplena i tunna skivor.

3. Dela degen i sex bitar och rulla till 6 kulor. Tryck ut till rundlar och klä 6 små smorda formar med degbitarna. Fördela smörkräm i bottnarna. Ställ äppelbitar på högkant i krämen, börja ute i kanten och fyll på med äppelbitar, lite omlott, så att de får rosform.

4. Strö socker över och grädda i ugnen i 25–30 minuter. Låt svalna i formarna.

5. Vispa upp mascarponen, vaniljsocker och socker fluffigt. Vispa sedan ner grädden, lite i taget, till en fluffig smet och servera till äppelkakorna.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons