Ugnsbakad laxsida med citronsås.
Så laddar artisterna upp inför Allsång på Skansen 2023
1:26

Efter reklamen: Så laddar artisterna upp inför Allsång på Skansen 2023

(1:26)

Slå på ljud

Ugnsbakad laxsida med citronsås

6–8 personer

Recept på ugnsbakad laxsida med citronsås.
Lisa Björner

1 1/2 kg laxsida

1 kruka dill

1 kruka gräslök

1 msk fänkålsfrön, stötta i mortel

1–2 citroner, i skivor

salt och nymalen svartpeppar

citronsås

2 dl crème fraiche

2 dl turkisk yoghurt, 10%

1 citron, rivet skal

1/2 dl finhackad gräslök

2 msk honung

salt och nymalen svartpeppar

Så gör du matjessill med krämiga ägg och brynt smör

Gör så här

1. Lägg laxen i en ugnsfast form med skinnsidan nedåt. Salta och peppra. Hacka dill och gräslök fint och strö över laxen. Mortla fänkålen och strö över även den. Massera in kryddor och örter ordentligt i laxen. Skiva citronen och lägg över ­skivorna. Låt stå kallt i en timme i kylen så att smakerna tränger in ordentligt. Sätt ugnen på 175°.

2. Ställ in laxen i mitten av ugnen och sätt in en termometer i den tjockaste delen. Låt stå tills innertemperaturen når 56°. Ta ut och låt svalna något.

3. Blanda samman crème fraiche och yoghurt i en skål. Tillsätt rivet citronskal och finhackad gräslök och smaka av med honung, salt och nymalen svartpeppar. Servera lax och sås tillsammans med potatis­salladen.

Mest läst