Av Malin Söderström

(6–8 personer)
1 gås, ca 6 kg
2 äpplen
2 lökar
1 hel liten vitlök
1 kvist rosmarin
salt och peppar

Till servering (klicka för recept): 
äppel- och gräddsås
kanelkryddat äppelmos
portvinskokta katrinplommon
rödkålssallad
morötter och brysselkål

Beredning:
Börja med att ta ur gåsens innankråm. Skär äpplen, lök och vitlök i grova bitar och lägg in i buken tillsammans med rosmarin. Salta och peppra och bind upp fågeln. Salta och peppra runtom, lägg gåsen på galler och ställ in i 175° varm ugn. Ställ en djup ugnsplåt med vatten under som samlar upp fett som rinner av. Stek ca 41/2 tim. Täck ev med folie efter halva tiden. Ta ut fågeln efter ca 4 1/2 tim och låt den vila under folie ca 30 min innan den styckas och läggs upp på fat. Spar lök- och äppelblandningen till såsen.