Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Allt du behöver veta om olika mjölsorter

28 aug, 2010 
AvFemina
skedar med olika sorters mjöl
Att välja rätt mjöl kan vara lite av en djungel – här får du lära dig allt om olika mjöl och skillnaden mellan dem. Allt från vetemjölspecial till glutenfritt mjöl.
Annons
Tareq Taylors superknep: Perfekt pocherade äggBrand logo
Tareq Taylors superknep: Perfekt pocherade ägg

Vetemjöl

Det vanligaste mjölet när man bakar ljusa bröd och kakor. Vetemjöl har en hög proteinhalt och ger höga och luftiga bröd.

Vetemjöl special

Skillnaden mellan vanligt vetemjöl och vetemjöl special är att det sistnämnda har en något högre proteinhalt och där med bildar mer gluten. Bröd som bakas på vetemjöl special blir lite segare, luftigare och högre samt får en lite hårdare yta.

Grahamsmjöl

är ett fullkornsvetemjöl.

Dinkelmjöl och speltmjöl

är samma sak och framställs av dinkelvete, ett sädesslag som odlades redan för cirka 5 000 år sedan och inte har förändrats särskilt mycket sedan dess. Dinkelvete ger ett näringsrikt mjöl med lågt GI som i sin tur ger smakrika bröd. Degar med din kelmjöl behöver bearbetas lite längre för att ge det bästa resultatet.

Durumvete

Ett mjöl med hög proteinhalt som lämpar sig bäst för tillverkning av pasta och couscous. Vill man baka bröd med durumvete bör man blanda ut det med vetemjöl.

Annons


Manitoba cream eller manitobamjöl

Ett riktigt innemjöl. Superpopulärt på krogar och en del bagerier. Manitobamjöl, även kallat manitoba cream, ger brödet en karakteristisk smak samtidigt som det blir luftigt, härligt segt och får en hård skorpa. Mjölet innehåller en hög halt av protein och kräver därför mycket knådning. Det enda tråkiga är att det är svårt att få tag på, men det kan finnas i vissa specialbutiker.

Rågmjöl

Rågmjöl finns både som grovmalet och finmalet och det används mest till knäckebröd.

Rågsikt

är rågmjöl som blandats med vetemjöl. Perfekt om man vill baka grova, saftiga bröd.

Förvaring av mjöl

Mjöl ska förvaras torrt och svalt. Som regel har mjöl en hållbarhet på cirka sex månader. Gammalt mjöl smakar beskt och jäser sämre.

Så väger du mjöl bäst

Om man mäter upp mjöl i decilitermått är det lätt att pressa i 50 procent mer än det ska vara. 1 dl = 60 g.

Glutenfritt mjöl

Majsmjöl

Sojamjöl

Redningsmjöl

Rismjöl

Maizena

Potatismjöl

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Annons