Het kyckling i rispapper, kyckling curry och kycklingtoast.

TV: Matsvampar som lätt förväxlas med giftsvampar
Chicken and chips

Byt ut fisk mot kyckling så får du chicken and chips.

Peter Kam

Chicken and chips

(4 personer)

4 kycklingfiléer av bröst eller lår

1 ägg

saft av 1/2 citron

1/2 tsk mycket finhackad rosmarin

700 g stor potatis (ev bakpotatis)

2 dl rapsolja

2 dl panko

salt och peppar

Majonnäs:

2 äggulor

2 tsk dijonsenap

1 knivsudd kajennpeppar

2 dl rapsolja

1 msk vitvinsvinäger

salt och peppar

Till servering:

citron i klyftor

sallad

Gör så här:

1. Vispa ägget med citronsaft och rosmarin.

2. Dela filéerna i 3 delar på längden och lägg ner i äggvispet. Skala och skär potatisen stavar, lägg stavarna i en skål med kallt vatten.

3. Gör majonnäsen: Rör äggulor med senap och kajennpeppar i en skål. Tillsätt oljan droppvis under ständig omrörning. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

4. Plocka upp potatisen ur vattnet och klappa den torr i en handduk. Hetta upp oljan till cirka 160° och fritera potatisen tills den får en fin färg. Lägg över på hushållspapper och håll potatisen varm.

5. Vänd filéerna i pankon och stek dem sedan gyllenbruna i oljan. Krydda med salt och peppar.

6. Servera potatisen med filéerna, citronklyftor och majonnäsen. En fräsch krispig grönsallad är gott till.

Tips!

Väljer du lårfilé – ett utmärkt val om man gillar saftigare kött – så putsa bort eventuellt fett och senor. Dela sedan varje lårfilé i två delar, inte i tre som när du använder bröstfilé.

Indisk curry

Härligt smakrik gryta med massor av nyttigheter.

Peter Kam

Indisk curry

(4 personer)

400 g filéer av kycklingbröst eller -lår

rapsolja till stekning

salt och peppar

1 tsk chiliflakes

1 morot, i skivor

1/2 fänkålshuvud, skivat

75 g rotselleri, skalad och tärnad

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

2 msk curry

1 tsk gurkmeja

7 dl hönsbuljong

2 dl grädde

10 cm purjolök

65 g färsk bladspenat

150 g sojabönor

ev färsk koriander

Gör så här:

1. Skär kycklingen i bitar, cirka 2x2 cm, och fräs dem gyllenbruna i lite olja i en gryta. Krydda med salt, peppar och chiliflakes.

2. Lägg i morot, fänkål, selleri och vitlök och fräs i någon minut. Pudra över curry och gurkmeja. Rör om. Häll på buljong och grädde, låt koka i cirka 20 min. Smaka av med salt och peppar.

3. Hetta upp lite olja på svag värme i en stekpanna och lägg i purjolök, spenat och sojabönor. Stek tills spenaten mjuknar. Krydda med salt och peppar.

4. Rör försiktigt ner spenatblandningen i soppan och servera rykande varm.Toppa gärna med färsk koriander.

Heta kycklinfiléer

Rispapper hittar man numera i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker. Leta i hyllan med asiatiska livsmedel.

Peter Kam

Heta kycklingfiléer

(4 personer)

4 kycklingfiléer à ca 150 g

2 msk sesamfrö

olja

2 tsk sambal oelek

8 ark rispapper

Fyllning:

1 morot

1 avokado

10 cm purjolök

1/4 ask ärtskott

saft av 1/2 lime

2 msk sesamfrön

Sallad:

1 påse babyspenat

2 dl vetegroddar

5 cm purjolök

1 ask krasse

Sås:

1/2 dl japansk soja

1/2 dl sweet chilisås

2 msk sesamfröolja

2 msk hoisinsås

salt och grovmald svartpeppar

Gör så här:

1. Blanda sesamfröolja med sambal oelek och vänd kycklingfiléerna i det. Krydda sedan med salt och peppar.

2. Skala och strimla moroten tunt. Skär avokadoköttet i tunna stavar och purjon i tunna strimlor på längden. Lägg grönsakerna i en bunke tillsammans med ärtskotten. Pressa limesaft över, blanda försiktigt och strö över sesamfrön.

3. Blanda ingredienserna till salladen och fördela på fyra tallrikar. Blanda ingredienserna till såsen.

4. Koka upp vatten i en kastrull. Låt rispapperen mjukna i vattnet enligt paketets anvisningar. Lägg sedan upp dem på ren handduk och fördela grönsakerna i mitten på arken. Vik ihop till paket.

5. Grilla eller stek filéerna, 3–4 minuter på varje sida.

6. Servera kycklingen tillsammans med salladen och grönsakspaketen. Ringla såsen över.

Kycklingtoast

Snabbmat när den är som bäst!

Peter Kam

Kycklingtoast

(4 personer)

4 kycklingfiléer à ca 150 g

salt och grovmald svartpeppar

1/2 dl olivolja

4 skivor gott surdegsbröd

1 pkt bacon

ca 20 g rucolasallad

75 g mjuk getost

2 avokador, i skivor

Dressing:

1 äggula

2 tsk dijonsenap

1 dl rapsolja

1 msk japansk soja

Picklad rödlök:

5–6 små rödlökar

1/2 dl ättiksprit

1 dl strösocker1

1/2 dl vatten

Gör så här:

1. Börja med att pickla löken: Skala löken och dela i halvor. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull så att sockret löser sig. Dra bort från värmen och lägg i löken.

2. Dela kycklingfiléerna i 3 delar vardera och banka ut dem mellan tvåplastpåsar till ca 7 mm tjocklek.Krydda med salt och peppar.

3. Dressing: Rör äggulan med senapen i en liten bunke. Tillsätt oljan droppvis under omrörning. Smaka av med soja samt aningen salt och peppar.

4. Ringla olivolja över brödskivorna och stek eller grilla dem gyllenbruna.

5. Knaperstek baconet.

6. Stek eller grilla kycklingen tills den har fin färg på båda sidor.

7. Varva rucola, getost och avokado med kycklingskivorna och dressingen på brödskivorna. Toppa med löken. Servera genast.

Kryddiga spett

Hemligheten bakom de här läckra kycklingspetten är att de har fått ligga och dra i ljummen marinad efter grillningen.

Peter Kam

Kryddiga spett

(4 personer)

4 kycklingbröstfiléer eller 600–700 g kycklinglårfilé

4 gula lökar

1 tsk curry

1 msk sambal oelek

1 tsk paprikapulver med röksmak

salt och grovmald svartpeppar

ca 10 små tomater

Marinad:

1 dl olivolja

1 vitlöksklyfta

2 msk hackad timjan

2 tsk finhackad rosmarin

saft av 1/2 citron

Dragonsås:

1/2 dl majonnäs

1 dl crème fraiche

1 msk torkad dragon

1 tsk rivet citronskal

Till servering:

ugnsbakad eller rostad potatis

Gör så här:

1. Dela filéerna i bitar. Skala och klyfta löken. Trä upp och varva kyckling och lök på blötlagda träspett.

2. Pensla spetten med lite olivolja. Krydda runt om med curry, sambal oelek, paprikapulver, salt och peppar.

3. Marinaden: Blanda oljan med pressad vitlök, timjan, rosmarin och citronsaft i en kastrull. Värm till ljummen.

4. Blanda ingredienserna till såsen.

5. Grilla spetten, 3–4 minuter på varje sida, tillsammans med tomaterna. Vänd på spetten och tomaterna då och då.

6. Lägg över de färdiggrillade spetten och tomaterna på en flat tallrik klädd med ett smörgåspapper. Häll över den ljumma marinaden och vik ihop. Låt vila i ca 15 minuter så att smakerna dras in i kött och lök. Servera med rostad potatis och dragonsåsen.

Grillad kyckling med örtsmör

Sparris passar bra ihop med den grillade kycklingen

Peter Kam

Grillad kyckling med örtsmör

(4 personer)

4 kycklingfiléer (600–700 g totalt)

1/2 dl olivolja

1 msk rivet citronskal

2 tsk färskriven ingefära

Till servering:

1 knippe grön sparris

4–5 salladslökar

2 röda chilifrukter

Örtsmör:

75 g smör, rumsvarmt

1 msk finhackad färsk salvia

1 msk finhackad färsk basilika

1 msk finhackad färsk dragon

1 liten vitlöksklyfta

salt och grovmald svartpeppar

Gör så här:

1. Rör olivolja med citronskal och ingefära och häll ut det på en flat tallrik. Lägg filéerna i marinaden och vänd några gånger. Lägg även ansad sparris, salladslök och halverad chili i marinaden.

2. Blanda ingredienserna till örtsmöret, smaka av med salt och peppar.

3. Lägg filéerna på grillen och grilla på medelvärme, 3–4 minuter på var sida. Lägg på grönsakerna efter halva tiden och grilla tills de har fina grillränder. Du kan också steka allt i grillpanna.

4. Skär upp filéerna i skivor och servera tillsammans med örtsmöret och grönsakerna.

Tips!

Önskar man något lite mer matigt till är grillad sötpotatis perfekt. Grilla halva potatisar på grillen eller i klyftor i ugnen.

TV: Pesto med twist - mästerkocken Christin Kashou tipsar
1:09

Efter reklamen: TV: Pesto med twist - mästerkocken Christin Kashou tipsar

(1:09)

Utvald läsning

Femina