RÖKT LAX

RÖKT LAX

RÖKT LAX

Fin smakkombination.

(4 personer)
2 portionsbaguetter

olivolja

salt och svartpeppar

300 g varmrökt lax

1 knippa sparris

ca 30 g rucolasallad

2–3 msk kapris

hyvlad parmesanost
Caesardressing:
1 äggula

1 tsk dijonsenap

1 vitlöksklyfta

1 dl olivolja

3 sardeller med kapris

1 dl finriven parmesanost

1–2 tsk vitvinsvinäger

Beredning: Börja med dressingen. Vispa äggulan med senap och pressad vitlök. Tillsätt oljan droppvis under omrörning. Blanda ner finhackade sardeller, parmesan och vinäger. Smaka av med salt och malen svartpeppar.

Dela baguetterna på längden. Ringla olivolja över, salta och peppra. Rosta i 225° varm ugn tills kanterna börjar få lite färg. Lägg sedan in laxen i ugnen så att den blir ljummen.

Råstek sparrisen nästan mjuk i lite olivolja i stekpanna, 4–5 min.

Fördela rucola och sparris på bröd­­halvorna. Plocka laxen i bitar och lägg ovanpå. Ringla dressingen över och garnera med kapris och hyvlad parmesanost.

Först publicerat i Femina nummer 4 2013. Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto PETER KAM.