Champinjoner är populära svampar i matlagningen, men nu varnar Livsmedelsverket för att råvaran kan orsaka cancer. Farligast är svamparna när de är råa och även om Livsmedelsverket inte avråder från att äta dem råa, så rekommenderar Nordiska ministerrådet att champinjoner tillagas innan man äter dem.

Läs även Äter du för mycket socker? Här är 7 varningssignaler att hålla koll på

Varningen om odlade champinjoner är inte ny, men fortfarande serveras råa champinjoner på många håll i landet.

– Vårt råd är att inte äta mer än 100 gram – i månaden, säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket till Aftonbladet.

Rekommendationen gäller både barn och vuxna. Om man äter ett hekto eller mindre i månaden finns ingen risk för hälsan, däremot om man äter ett hekto i veckan under en lång tid finns en risk för att hälsan påverkas, uppger Livsmedelsverket för Aftonbladet.

Läs även 10 anledningar att äta grapefrukt varje morgon

Både den vita odlade trädgårdschampinjonen och den bruna som går under namnet portabello innehåller agaritin, ett svampgift. Mest gift innehåller de färska champinjonerna. När ämnet bryts ned i kroppen har det vid försök på möss visat sig kunna orsaka cancer.

Det finns inga bevis för att champinjoner är cancerframkallande hos människan, men Livsmedelsverket varnar för att äta för mycket av livsmedlet. Tillagade och konserverade champinjoner innehåller mindre halter av svampgiftet. För att få agaritin att minska så mycket som möjligt ska man steka svampen i olja istället för i smör.

Källa: Aftonbladet

Foto: Shutterstock

Läs även 5 vanliga myter om kvinnors hälsa som du måste sluta tro på

Utvald läsning

Femina