Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Västerbottenspaj

23 sep, 2011 
AvLotta Hansson
Annons

Av Anna-Lena Bjarneberg och Lotta Bäckström

Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
100 g smör
2 msk mjölk
1 ägg
½ tsk salt

Till fyllningen:
200 g västerbottensost, riven
1 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 ägg
svartpeppar

Beredning:

Blanda alla ingredienser till pajdegen i matberedare och låt degen vila kallt 1–2 tim. Kavla den kalla degen tunt och tryck ut den i en pajform (ca 24 cm i diam). Nagga bottnen med en gaffel och lägg formen i frysen i 1 tim. Ställ in den frysta formen i 220° varm ugn och förgrädda pajskalet i 10 min. Låt svalna. Fördela osten i botten på pajskalet. Blanda övriga ingredienser till fyllningen och häll det över. Baka pajen i 200° i ca 30 min eller tills fyllningen har ”stannat” och fått fin färg.

Annons