vit-pizza-med-tomat

(4 personer)
50 g jäst

2 tsk strösocker

2 tsk flingsalt

3 msk olivolja

3 dl ljummet vatten

ca 7 dl vetemjöl special

Topping:
20 kvisttomater, delade

olivolja

salt och peppar

4 dl crème fraiche

4 dl riven ost, gärna parmesan, pecorino och prästost blandat

färsk timjan

färsk oregano

Beredning: Börja med att rosta de delade tomaterna, lägg dem på en oljad plåt med snittytan upp. Salta och peppra och rosta i 100° varm ugn ca 4 tim.

Gör sedan pizzadegen. Smula jästen i en bunke. Tillsätt socker, salt, olja och vatten och rör ut jästen i det. Arbeta in mjölet, lite i taget så att du får en fast men elastisk deg, spara ev resterande mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 bitar. Kavla ut till avlånga pizzor. Lägg över dem på en oljad plåt.

Blanda crème fraiche och riven ost i en bunke, smaka av med salt och peppar. Bred ut blandningen på pizzorna. Fördela de torkade tomaterna över och toppa med lite färsk timjan och oregano. Ställ in i 200° varm ugn och grädda tills pizzan är krispig och har fått fin färg, ca 10 min. Servera genast.

Av CAROLINE DAFGÅRD

Foto JOHANNA ÅKERBERG KASSEL