Bönsallad med rödbetor och feta

200 g haricots verts

1 schalottenlök, finhackad

8 små kokta rödbetor

200 g fetaost

Dressing:

4 msk olivolja

4 tsk rödvinsvinäger

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 nypa havssalt

1 tsk dijonsenap

1 tsk honung

Beredning: 

Lägg ner bönorna i kokande vatten och låt koka under lock under lock i 5 min. Blanda under tiden olivolja med vinäger, vitlök, salt, senap och honung. Häll av vattnet från bönorna. Lägg upp dem på ett fat och häll 3/4 av dressingen över. Lägg på finhackad lök, tärnade rödbetor och feta. Blanda.Toppa med resten av dressingen. Rätten är god både ljummen och kall.

Tabouleh och Tomatsallad

Tabouleh

2 koppar vatten, knappt 5 dl

1 tsk salt

2 koppar couscous, knappt 5 dl

1/2 kopp olivolja, 1 1/5 dl

saft av 1 citron, ekologiskt

1 knivsudd chilipulver

1 kopp pistaschnötter, knappt 2 1/2 dl

5 tomater

2 salladslökar, hackade

2 koppar rucola, knappt 5 dl

1 kopp färsk mynta, hackad, knappt 2 1/2 dl

1 liten näven färsk koriander

Beredning: 

Koka upp vatten och salt. Häll i couscousen. Lägg på ett lock och dra på från värmen. Ställ kastrullen på en träskärbräda och låt stå tills vattnet har absorberats. Rör ner oljan och citronsaften. Blanda ner resten av ingredienserna. Servera.

Tomatsallad

500 g kösbärstomater

2 msk olivolja

Dressing:

1 1/5 dl olivolja

1 tsk honung

1 vitlöksklyfta, pressad eller riven

1 tsk söt chili

några färska basilikablad i bitar

några färska myntablad i bitar

Beredning:

Hetta upp 2 msk olivolja i en stekpanna.Lägg ner tomaterna och värm dem under omrörning tills skinnet börjar lossna från fruktköttet, ca 4 min. Lägg över tomaterna i en skål. Blanda samman ingredienserna till dressingen och häll den över tomaterna. Servera.

Rabarberkompot

Rabarberkompot

800 g rabarber, ansade

2 bitar syltad ingefära, finns på burk

1 kopp brun farin eller råsocker, knappt 2 1/2 dl

ev honung

Till servering:

gärna en kopp myntate och en liten bit baklava (turkiskt bakverk med mycket sötma)

Beredning:

Skär rabarbern i bitar och skiva ingefäran. Blanda rabarber och ingefära i en ugnsfast form. Strö sockret över. Ställ in i 180° varm ugn och baka tills rabarbern är mjuk, ca 15 min. Ta ut och låt svalna. Smaka av och söta ev med lite honung. Servera kompotten kall.