5 ikoniska it-bags
1:26

Efter reklamen: 5 ikoniska it-bags

(1:26)

Slå på ljud

1930-tal: Marlene Dietrich

Skådespelaren Marlene Dietrich gjorde minst sagt historia på flera sätt under sin karriör, och framförallt på 30-talet var hennes modeval revolutionerande. Dietrich var den första kvinnan i Hollywood som fotograferades bärandes byxor. Stjärnan älskade också att ha på sig jeans när alla andra kvinnor under samma tid bar klänningar.

Marlene Dietrich.

Rights Managed

1955: Marilyn Monroe i The seven year itch

När Marilyn Monroe 1955 spelade in filmen The seven year itch iklädd en vit klänning från kostymdesignern William Travilla, så gjorde hon filmhistoria. Scenen där Monroe står över en tunnelbaneventilation och måste hålla ner kjolen som flyger upp är en av de mest ikoniska filmscenerna någonsin, och har återskapats i oändlighet efter det.

Marilyn Monroe i The seven year itch.

Rights Managed

Lena Endres bästa outfits på röda mattan – så har stilen utvecklats

1961: Audrey Hepburn i Breakfast at Tiffany's.

I sin roll som Holly Golightly i Breakfast at Tiffany's blev Audrey Hepburn idolen för en hel generation av fashionistor på 60-talet. Den svarta klänningen matchat med stora solglasögon och tjocka pärlhalsband är en klassiker som står sig än i dag, och som har gjort att ”den lilla svarta” ses som ett självklart plagg i alla kvinnors garderober.

Audrey Hepburn.

Rights Managed

1990: Madonnas kon-behå

När Madonna debuterade den numera ikoniska konformade behån, signerad Jean Paul Gaultier, på en konsert i Japan 1990 så höjdes det på många ögonbryn. Scenplagget har sedan dess blivit en feministisk symbol, och är en av Madonnas mest välkända outfits.

Madonna.

John Roca/REX

1990-talet: Rachel-frisyren

Jennifer Anistons ikoniska frisyr i de första säsongerna av Vänner börjades kallas för ”The Rachel”, och kopierades av tusentals kvinnor världen över i mitten av 90-talet.

Rachel och Ross i Vänner.

Warner Bros/Courtesy Everett Collection

Experten: Här är modetrenderna som svenskarna längtar efter

1994: Prinsessan Dianas ”hämndklänning”

Omkring samma tid som prins Charles erkände att han hade haft en affär med kärleken Camilla Parker Bowles, som han numera är gift med, så väckte prinsessan Diana stor uppmärksamhet för sitt klädval. I samband med parets separation och skilsmässa dök Diana nämligen upp på en Vanity Fair-fest klädd i en djupt urringad och kort svart klänning, matchat med dyra smycken och svarta pumps. Klänningen blev känd som Dianas ”revenge-dress”, eller ”hämndklänning”, då folk tolkade det som en pik till exmaken.

Prinsessan Diana.

REX

2000: Jennifer Lopez gröna klänning

När Jennifer Lopez dök upp på Grammygalan 2000 blev hon snabbt galans mest uppmärksammade gäst. Anledningen: Hennes magnifika klänning, signerad Donatella Versace. Den vackert djungelgröna klänningen med lång ärmar och hög slits var urringad ned till naveln, och blev snabbt ikonisk.

Jennifer Lopez.

CHRIS ASHFORD

2001: Björk på Oscarsgalan

Isländska artisten Björk är inte den som vill smälta in i mängden. När hon gick på Oscarsgalan 2001 kom hon därför klädd i en klänning formad som en svan. Klänningen dömdes ut som tacky och kitchig, men har minst sagt gått till historien som en av galans mest uppseendeväckande klänningar någonsin.

Björk.

MICHAEL CAULFIELD

2010: Lady Gagas köttklänning

En modern klassiker! Lady Gaga kom till MTV Video Music Awards, VMA:s, klädd i... färskt kött. Klänningen var främst gjord av flankstek, och bakom den låg designern Franc Fernandez. Efter galan – och ramaskri – konserverades klänningen, och den finns nu att beskåda på Rock & Roll Hall of Fame i Cleveland.

Lady Gaga.

Sara Cozolino/Everett Collection

Crocs samarbete med Balenciaga – gör uppmärksammad klacksko

2019: Kim Kardashian på Metgalan

Allas huvuden vändes efter Kim Kardashian på Metgalan 2019, när hon kom klädd som en modern tappning av målningen Venus födelse. I en makalöst hudnära – och hudfärgad – klänning som visade en extrem version av Kardashians kroppsform, matchat med blött hår och illusionen av droppar i form av kristaller, så slog stjärnan alla andra på fingrarna på röda mattan. Den makalösa klänningen signerades Thierry Mugler, och Kardashian har delat med sig av kampen för att få på sig den tajta korsetten som krävdes.

Kim Kardashian.

JUSTIN LANE

Källa: Yardbarker.

Ikonen Whitney Houstons fantastiska stil genom åren: 12 looks vi aldrig glömmer

Mest läst