Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Experten: Här är modetrenderna som svenskarna längtar efter

10 jun, 2021 
AvAino Oxblod
FotografSyda Productions
Efter en lång coronapandemi då man främst klätt sig i bekväma hemmakläder, så börjar svenskarna nu drömma stort.
Nu önskar man se djurmönstrat, glitter och discotrender i klädbutikerna, visar en ny undersökning gjord av Klarna.
– Vi längtar efter att att klä oss i glada färger. Det syns att vi hittat framtidstron och börjar drömma igen! Då vill vi ha en chockrosa klänning, säger modeexperten Emilia de Poret.
Annons
Kronprinsessan Victorias stilresa genom årenBrand logo
Kronprinsessan Victorias stilresa genom åren

Det har varit en lång period med pandemi och elände, där mode och trender har hamnat lite i bakvattnet. Att tänka på att klä sig snyggt när man inte får träffa människor är något som många har prioriterat bort, och i stället har man fokuserat på att klä sig smidigt och bekvämt hemmavid.

Men nu har närmare hälften av alla myndiga svenskar fått sin första dos av vaccinet mot covid-19, och i juni så lättades restriktionerna en aning – man ser helt enkelt ljuset i tunneln. Och det märks också på klädtrenderna!

I en undersökning som Klarna har gjort visar det sig att svenskarna nu törstar efter glitter och glamour i livet. Bland trenderna som man önskar se komma tillbaka hittar vi discodräkt, neonfärger, glitter och djurmönstrat.

Annons

– Vi längtar efter att att klä oss i glada färger. Det syns att vi hittat framtidstron och börjar drömma igen! Då vill vi ha en chockrosa klänning, säger Emilia de Poret, modeexpert och Klarnas fashion director.

Emilia de Poret förstår att svenskarna längtar efter glam.

Modeexperten Emilia de Poret om trenderna

Emilia de Poret tror också att trendiga serier kan spela en roll i att påverka modet.

– I sociala medier syntes där här skiftet extremt väl. Från mars 2020 till januari 2021 var det en neutral färgskala som dominerade. En färgskala som känns lugn, harmoniska och trygg och sedan hände något. Att svenskarna nu drömmer om leggings, glitter, diskomode, knyter an till en period när mode var riktigt glammigt i slutet av sjuttiotalet och början av åttiotalet. Garanterat kommer vi att se en effekt av Netflix-serien ”Halston” i modet. Om den amerikanska modeskaparen Halston, vars glamorösa kreationer alla ville bära i under just denna era säger Emilia de Poret.

I undersökningen kommer det också fram att svenskar vill se mer korsetter och sammet, något som kan kopplas till världskända artisten Billie Eilish omskrivna omslag på British Vogue.

– Jamen det här är kanske lite oväntat. Just korsetten är väldigt intressant. Billie Eilish var på omslaget till brittiska Vogue och visade upp en helt ny stil i just outfits där korsetten var i fokus. Givetvis har hon blivit en stor trendsättare här.

Annons