Tre bilder från vänster: Prinsessan Diana i träningskläder och cykelbyxor. Prinsessan Madeleine i tiara och röd, urringad klänning. Kate Middleton i färgglad disco-outfit med korta shorts och bara ben.

Foto: TT

Ibland uppmärksammas prinsessornas kläder inte för någonting negativt, det kan helt enkelt vara någonting som sticker ut eller skiljer sig från det vi är vana att se dem i. Vi har valt ut bilder som väckt rubriker, inte nödvändigtvis negativa sådana, men outfits som väckt vårt intresse och framkallat känslor – ibland positiva, ibland negativa.

År 1960 - Prinsessan Margret

Prinsessan Margret på sin bröllopsdag med maken Anthony Armstrong-Jones. Paret vinkar från balkongen på Buckingham Palace.

Prinsessan Margret i en tiara som hon budat hem på Sothebys för 55 000 kr. En bröllopspresent till sig själv, kanske?

När prinsessan Margret gifte sig med fotografen Antony Armstrong-Jones 1960 tackade hon nej till att låna en tiara från sin mamma, Drottning Elizabeth. Istället shoppade hon en helt ny krona på auktionssajten Sotheby’s för 55 000 kronor. Tiaran var från början tillverkad för Lady Poltimore och Storbritannien fasades över att Margret köpt en så dyr accessoar till sitt bröllop när hon hade hela det kungliga smyckeskrinet till sitt förfogande. Har du sett “The Crown” så har du ju koll på att Margret var en rebell och gjorde som hon själv ville, något som inte alltid uppskattades.

År 1980 - Prinsessan Diana

Prinsessan Diana i en skir maxikjol. I famnen bär hon ett barn och hon håller ett annat barn i andra handen. Bilden är tagen 1980 på förskolan där hon jobbade på innan hon gifte sig med Prins Charles.

Prinsessan Diana i en kjol som tyvärr visade sig bli väldigt transparent i motljus...

Innan Diana gifte sig med Prins Charles arbetade hon på en förskola. En dag skulle en fotograf ta bilder av henne på hennes arbetsplats och inför fotograferingen hade hon valt en kjol som på grund av solljuset visade siluetterna av hennes ben på bilden. 1980 och som blivande drottning av England ansågs bilden vara högst opassande.

År 1985 - Prinsessan Diana och John Travolta

Prinsessan Diana dansar med skådespelaren John Travolta. Hon bär en svart långklänning med bara axlar och ett brett pärlhalsband. John har svart smoking.

Medierna hånade Diana för hennes dans och ansåg att klänningen var alldeles för vulgär.

Under en middag i Vita huset tog sig Prinsessan Diana en sväng om med dåtidens hetaste skådespelare: John Travolta. Medierna sågade allt från dansen i sig till Dianas vågade klänning som ansågs alldeles för sexig. Scenen är än idag ikonisk.

År 1994 - Prinsessan Diana

Prinsessan Diana i en kort klänning som slutar ovanför knäna. Klänningen är bar upptill utan ärmar eller axelband. Hon har ett brett pärlhalsband och svarta pumps och liten, svart kuvertväska.

Diana skapade rubriker med sin "Hämndklänning".

5 sätt att skapa en tidlös garderob – med den perfekta blandningen av kvalitet och budget

När det stod klart att Diana och Charles skulle separera och han gick ut offentligt och berättade om att han och Camilla var ett par, dök Diana samma dag upp i en riktigt kontroversiell klänning signerad Gianni Versace. Hennes mest vågade hittills… Diana stal showen med sin snygga klänning som i efterhand har benämnts “hämndklänningen”.

År 1995 - Prinsessan Diana

Diana i sweatshirt med reklamtryck på efter att ha spelat tennis, hon har vita tajta cykelbyxor, vita sportiga strumpor och chunky sneakers i vitt och svart. Hon har solglasögon på sig.

Dianas look är lika aktuell idag som den var år 1995.

När Diana kommit bort från det Brittiska kungahuset var hon tekniskt sätt fri att klä sig som hon ville. Diana ligger bakom flera av 90-talets stora trender och inspirerar fortfarande kändisar (du känner kanske igen outfiten ovan från många av dagens modeprofiler?) till att bära bland annat cykelbyxor. Samtidigt som Diana satte nya trender ryktades det om att Kungahuset inte alls ansåg att korta, tajta shorts var ett passande plagg på Charles före detta fru och prisarnas mamma…

År 2002 - Prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine i röd, urringad spetsklänning på Nobelmiddagen. Hon har ett brett pärlhalsband som sitter tajt om halsen och en tiara på huvudet.

Madeleine i den så kallade "Baywatch"-klänningen.

Våra svenska prinsessor har såklart också legat bakom en del omskrivna outfits men den som förmodligen väckt störst uppmärksamhet är Madeleines röda klänning på Nobelfesten 2002. Madeleine hade själv varit med och designat den tillsammans med designern Pär Engsheden. Klänningen var urringad och röd vilket senare har gjort att den kallats för “Baywatch-klänningen".

& Other stories öppnar en stor popup butik i Stockholm

År 2008 - Kate Middleton

Kate Middleton i en discoinspirerad outfit. Grön halternecktopp i paljett, rosa axelremsväska i skinn, gula, mycket korta shorts, rosa benvärmare under svarta boots som slutar strax under knäna.

Brittiska Kungahuset var inte imponerade av Kates tolkning av en disco-outfit.

I september 2008 gick Kate Middleton på ett välgörenhetsevent med rullskridsko-disco tema. Rullskridskorna lämnade hon hemma med disco-looken fick följa med på tillställningen. Outfiten visade helt klart mer hud än vad Kate som en medlem av det brittiska kungahuset var van att visa, men vi får helt enkelt anta att hon gick in i rollen som disco-tjej. Efteråt rapporterades det om att medlemmar i kungahuset var förfärade och chockade över Kates “most unladylike display”.

År 2011- Kate Middleton

Prins William och Kate Middleton på sin bröllopsdag, strax efter vigseln. Kate bär vit bröllopsklänning med långa spetsärmar och vid kjol samt slöja som sitter fast på huvudet med hjälp av ett diadem. I handen håller hon en bukett med vita blommor.

Nygifta! Äntligen visades Kates hajpade bröllopsklänning upp.

Få gånger har intresset varit så stort för en bröllopsklänning, kunglig eller ej, som det var inför Kates bröllop med William, 2011. Bakom designen stod Sarah Burton för Alexander McQueen och klänningen är utan tvekan en av världens mest kända bröllopsklänningar! 2016 stämde en designer Sarah för att ha stulit hennes design vilket både Alexander McQueen och Kensington Palace har förnekat.

År 2011 - Prinsessan Beatrice

Prinsessan Beatrice i en ljusrosa outfit och hatt som ser ut som en spegel från en Disneyfilm med rosett och långa band som hänger ner på sidorna.

Prinsessan Beatrice blev ett stående skämt efter att ha burit den här hatten på William och Kates bröllop.

På Kate och Williams bröllop dök Prins Andrew och Sarah Fergusons dotter Beatrice upp i en ljusrosa outfit. Klänningen glömdes i princip bort men hatten designad av Phillip Tracey väckte en enorm uppmärksamhet. Beatrice blev ett levande skämt efter bröllopet och hatten skapade på egen hand förstasidesrubriker. Tyvärr inga positiva sådana…

År 2011 - Kate Middleton

Kate i pastellgul sommarklänning med krage, klädda knappar och korta ärmar med puffärm. Klänningen är vid nertill och slutar strax ovanför knät. Till det har hon lack pumps i beige. Hennes hår blåser i vinden.

Fel klänning under en blåsid dag, det fick Kate erfara under USA-resan.

Under sin USA-turné hade Kate ett äkta “Marilyn Monroe”-moment då hennes pastellgula Jenny Packman-klänning blåste upp i vinden och gjorde att hon av misstag råkade flasha en fotograf. Sedan den här händelsen gör Kate som drottningen och bär kjolar och klänningar med vikter i.

År 2011 - Kronprinsessan Victoria

Victoria och Daniel precis efter vigselcermonin. Victoria har en krona, sin vita, minimalistiska bröllopsklänning med båtringning, en blombukett med vita blommor. Daniel har frack.

Victoria fick sin "vanliga kille" tillslut och gifte sig i en klänning signerad Pär Engsheden och henne själv.

Tillslut fick Victoria sin prins och när de gifte sig sa Victoria ja i en klänning hon varit med och designat tillsammans med Pär Engsheden. Det gick åt 36 meter pärlvit duchesse-siden för att sy upp klänningen och modellen hade båtringning och holkärm och var mycket minimalistisk. Släpet var dock hela 5 meter lång fäst i midjepartiet på klänningen. En klassisk sagoklänning helt enkelt.

Sommarens finaste klänningar under 500 kr – spana in dem här!

År 2015 - Kronprinsessan Victoria

Victoria och Daniel påväg till Carl-Philip och Sofias bröllop. Victoria har en långklänning i ekologisk sidenchiffong med pastellfärgat mönster i grönt och grått.

Victoria i en klänning gjord av en omsydd H&M-kjol i ekologisk sidenchiffong.

När H&M släppte sin Conscious exclusive-kollektion som bestod helt av ekologiska material fanns det en maxikjol i sidenchiffong för 1 499 kronor som sålde slut direkt. På Carl-Philips och Sofias bröllop dök Victoria upp en kjolen som nu var omsydd till en långklänning. Hållbart och svenskt, en kombination som många gillade gjorde att Victoria hyllades för sitt klädval. Hon har dock även fått kritik för att hon ofta använder H&M då både hon och resterande del av Kungafamiljen är goda vänner med familjen Persson som ju äger klädkedjan.

År 2018 - Kate Middleton

Kate Middleton i en mörkgrön maxiklänning med ett smalt, svart skärp i midjan. Halsband och örhängen med diamanter och gröna stenar.

Kate valde att bära grönt istället för svart som många gäster bar under kvällen för att visa sitt stöd för #metoo-rörelsen.

Under BAFTA 2018 var det många gäster som valde att bära svart för att uppmärksamma och hylla “The #Metoo movement”. Kate valde dock att bära en mörkgrön klänning istället och vissa menade att det svarta, smala skärpet i midjan fick symbolisera hennes blygsamma stöld för rörelsen.

År 2018 - Prinsessan Anne

Prinsessan Anne i en dressad vinröd klänning med svart krage och svarta slag. I håret har hon en hatt med fjädrar i svart och rött.

Hugh Hefner och hans välkända morgonrock var Prinsessan Annes stilinspiration för dagen.

Prinsessan Anne har alltid gått sin egen väg, som när hon dök upp på Prince Harry och Meghan’s bröllop i en klänning som var förvånansvärt lik Hugh Hefners berömda morgonrock…

År 2018 - Meghan Markle

Meghan Markle i ljusrosa klänning med bara axlar. På huvudet har hon en hatt i samma rosa nyans.

De här klänningen ansåg många vara för vulgär när Meghan gjorde debut på Buckingham Palace.

När Meghan Markle gjorde sin debut på Buckingham Palace berömda balkong valde hon en ljusrosa klänning av designern Carolina Herrera utan axelband och ärmar. Den var helt enkelt väldigt bar upptill vilket enligt många var respektlöst och opassande som ny medlem i Kungahuset.

År 2018 - Meghan Markle

Meghan fotad i fets,ilj med två vänner. Hon har en svart one shoulder-klänning i svart och håller händerna på sin gravidmage.

Den mest vågade men kanske också den snyggaste klänning vi sett Meghan markle i?

En av Meghans mest vågade (och moderiktiga!) klänningar kom från Givenchy och designad av Claire Waight Keller. Klänningen ansågs som kontroversiell och som en modern version av Dianas välkända one-shoulder klänning från Versace.

År 2020 - Prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia i sjuksköterskekläder. En blå skjorta och vita byxor och vita sneakers. Sofia är fotograferad i sjukhus miljö.

Prinsessan Sofia har ryckt in och jobbat som volontär på Sophiahemmet i Stockholm under Coronapandemin.

Prinsessan Sofia har burit många snygga outfits genom åren, och även lite mer kontroversiella back in the days, men den vi minns allra bäst är den här: Prinsessan Sofia klädd i sjuksköterskeuniform när hon gick in som volontär på Sophiahemmet i samband med att Coronapandemin bröt ut. När sjukvården behövde alla resurser de kunde gick Sofia en tre dagar lång utbildning på Sophiahemmet, samma utbildning som den permitterade SAS-personalen erbjöds och kunde sedan hoppa in och avlasta vårdpersonalen genom att desinficera material, fylla på maetrail och liknande uppgifter på vårdavdelningen vilket gjorde att personalen kunde fokusera på annat.

Sex hollywoodskådisar som blev tillsammans med vanliga människor
1:29

Efter reklamen: Sex hollywoodskådisar som blev tillsammans med vanliga människor

(1:29)

Slå på ljud

18 basplagg till sommargarderoben – som alla matchar varandra!

Mest läst