Behind the scenes: Glitter och elegans med Lill Lindfors
0:44

Efter reklamen: Behind the scenes: Glitter och elegans med Lill Lindfors

(0:44)

Slå på ljud

När du hör ordet ”skandalklänning” kanske du tänker på prinsessan Dianas omtalade ”revenge dress”, på Bianca Jaggers bröllopsoutfit eller Lady Gagas ”köttklänning”.

Här har vi samlat 19 så kallade skandalklänningar från 50-talet till i dag!

Marilyn Monroe: 1954

TT

Det här är kanske den inre bilden man får upp i huvudet när man hör ordet ”skandalklänning”. Med dagens mått mätt är den knappast skandalös, men på 50-talet ansågs den väldigt utmanande. Marikyn Monroe bar den här kända klänningen (och två par trosor för säkerhetens skull) i filmen Flickan ovanpå.

Vid inspelningen av scenen där klänningens plisserade kjol ska blåsa upp och blotta hennes underkläder, ska flera åskådare på plats i New York gjort så mycket oväsen att produktionen var tvungna att ta om tagningen.

Joe DiMaggio, som var hennes make vid tidpunkten, ska ha varit extremt upprörd över detta, vilket senare ska ha lett till äktenskapliga problem. Snacka om att en klänning kan orsaka mycket skada.

Sarah Jessica Parker älskar svenska klassikern – så stylar hon träskon

Jayne Mansfield: 1957

TT

Den här bilden på Sophia Loren (t h) och Jayne Mansfield har kommit att bli ikonisk, eftersom den förstnämnda ger onda ögat till Jayne, då denne stal showen med hennes urringade klänning under Lorens speciella kväll. Det ska senare ha framkommit att bilden var ett pr-trick från Mansfields agenter.

Loren har därefter låtit meddela att hon var livrädd för att Jaynes klänning skulle gå sönder och att stjärnans bröst skulle ”spillas ut på bordet”. Det skriver Entertainment Weekly.

Caroll Baker: 1964

Keystone Pictures USA

Skådespelaren Caroll baker orsakade skandal på en filmpremiär i London med en utsmyckad klänning som lämnar väldigt lite åt fantasin. Folkhavet som omgav röda mattan ska ha varit nära ett upplopp, i försök att få en glimt av stjärnans klänning.

– Jag har försökt att bara skådespela, men sex är det som säljer biobiljetter, sa hon vid tidpunkten.

Bianca Jagger: 1971

Keystone Pictures USA

Bianca Jagger var gravid i fjärde månaden när hon gifte sig med The Rolling Stones frontman Mick Jagger i franska St. Tropez. Något som ansågs skandalöst då. Hon bar en vit smokingjacka av YSL, utan någonting under, och en böljande maxikjol. Looken kompletterades med både hatt och slöja på huvudet.

Princess Diana: 1980

REX

Innan Diana var förlovad med prins Charles (numera kung Charles) poserade hon för bilder för Young England Kindergarten, där hon arbetade som pedagogsassistent. Det som uppmärksammades, när Diana hamnade i strålkastarljuset (bildligt och bokstavligt) var att hon inte bar någon underkjol vid tillfället. Detta resulterade i att siluetten av hennes ben gick att urskilja. En skandal för kungahuset.

Katie Holmes snygga stilknep – från dag till kväll

Carrie Fisher: 1983

Lucasfilm/Fox/Kobal/REX

Även om ribban för att få kallas för ”klänning” onekligen är väldigt låg i det här fallet, så är skådespelaren Carrie Fishers kända look som prinsessan Leia i en av Star Wars-filmerna omöjlig att inte nämna. Kritikerna kallade det för sexistisk mjukporr, och det var vidare problematiskt eftersom hon var förslavad hos Jabba the Hut när hon bar den. Carrie ska ha varnat yngre skådespelare i Disney-franchisen från att bära liknande outfits.

Madonna: 1984

AP

På 80-talet hade Madonnas långa artistkarriär precis tagit fart. På MTV Music Awards år 1984, tog hon tillfället i akt att uppträda med låten Like a Virgin iklädd en vit korsett, långa handskar, tyllkjol och ett bälte med texten ”boy toy”. Hon sprang runt på scenen och rullade runt på golvet i ett fartfyllt nummer, och det skrevs om hur hon hade råkat blotta sig för publiken. Många kritiker sa att hennes karriär var över innan den hade börjat. De hade fel.

Lill Lindfors: 1985

Aftonbladet/TT

Lill Lindfors ”kuppklänning” i 1985 års upplaga av Eurovison Song Contest i Sverige är otroligt minnesvärd. Lill var programledare för musiktävlingen och tappade kjolen. Efter några korta sekunder av förskräckelse inser publiken att det var meningen. Då börjar Lill nämligen veckla ut toppen till en klänning.

Kate Moss: 1993

Richard Young/REX

Vid 19 års ålder fotograferades supermodellen Kate Moss i en närmast genomskinlig klänning. Detta orsakade stora rubriker eftersom hon var så ung vid tidpunkten. Även om hon själv inte menade att provocera med klädvalet så blev det en stor snackis. Några försvarade Moss och menade på att klänningens tyg inte var så transparent i verkligheten, som det uppfattades på bild.

Princess Diana: 1994

REX

År 1994, efter att Dianas exmake prins Charles hade pratat sin otrohetsaffär i tv, bar hon en kort svart klänning till ett kungligt uppdrag vid London's Serpentine Gallery. Diana, som tidigare hade avfärdat klänningen för att den var för utmanande, ska ha ändrat sig i sista sekund. Begreppet ”revenge dress” föddes.

Rose McGowan: 1998

Peter Brooker/REX

På VMA-galan år 1998 bar Charmed-skådisen Rose McGowan en nästintill obefintlig klänning som (så klart) orsakade ramaskri, då den visade hennes bröst och hennes rumpa. Själv ska hon ha sagt att det var en kul grej, att hon dragits till att klänningen var så punkig och att hon ville skapa rubriker.

I dag är hon mer känd som en tongivande röst i #meetoo-rörelsen och de offentliga anklagelserna mot Hollywoodproducenten Harvey Weinstein.

Jennifer Lopez: 2000

Charbonneau/BEI/REX

År 2000 bar Jennifer Lopez en grönmönstrad Versaceklänning vi sent ska glömma. Den naveldjupa urringningen ska, enligt Googles Eric Schmidt, ha varit den första riktigt bildsökningen som sökmotorn någonsin upplevt. ”JLo i den där klänning”, ska ha varit sökfrasen.

Björk: 2001

Lucy Nicholson

Det isländska musikundret Björk bar en svanklänning signerad Marjan Pejoski på röda mattan och orsakade stora rubriker. Anledningen bakom den speciella klänningen ska ha varit att just svanar var något hon var besatt av vid tidpunkten. Artisten ska även ha ”lagt stora ägg” på röda mattan.

År 2015 blev klänningen en del av en utställning om Björks karriär, på New York City's Museum of Modern Art.

Prinsessan Madeleine: 2002

Charles Hammarsten/TT

Under Nobelmiddagen år 2002 bar, den då 20-åriga, prinsessan Madeleine en röd spetsklänning som senare kom att kallas för Baywatch-klänningen. Den generösa urringningen, som ansågs för vågad för en prinsessa, blev kvällens stora snackis och föremål för flera rubriker. Madeleine hade själv varit med och designat den tillsammans med en av Sveriges största modeskapare, Pär Engsheden.

Michelle Obama: 2009

REX

Det är svårt att tro att den här svarta fodralklänningen, stylad med två pärlhalsband, skulle orsaka någon som helst huvudbry. Trots det, orsakade den här bilden som var Michelle Obamas första officiella porträtt som presidenthustru stor skandal. Anledningen? De bara axlarna.

Samma år skrev en krönikör Maureen Dowd i New York Times: ”Låt oss vara ärliga: Just nu är Michelle Obamas skulpterade biceps den enda riktiga symbolen för amerikansk styrka”, som en motvikt i kritikerstormen mot Michelle.

Lady Gaga: 2010

Picture Perfect/REX

Lady Gagas köttklänning, som hon bar till VMA-galan år 2010, hör definitivt hemma på listan bland minnesvärda klänningar som orsakat ramaskri. Klänningen (och de tillhörande accessoarerna) är tillverkade i rått kött av designern Franc Fernandez.

Klänningen var artistens demonstration mot den amerikanska militärens ”Don't ask, don't tell”-policy som uppmanar de anställda till att inte vara öppna med en icke-heterosexuell läggning.

– Om vi inte står upp för vad vi tror på, om vi inte kämpar för våra rättigheter, så kommer vi snart att ha vara reducerade till kött och ben, sa Gaga då, när hon gästade Ellen Degeneres talkshow.

Pippa Middleton: 2011

Geoff Pugh/REX

När Kate Middleton gifte sig med prins William och blev hertiginnan av Cambridge (numera prinsessan av Wales), bar hennes syster Pippa Middleton en vit klänning som stal showen från den kungliga brudklänningen. Pippa var brudtärna till systern och bar en lång satinklänning signerad Sarah Burton för Alexander McQueen.

Kronprinsessan Victoria: 2014

ANDERS WIKLUND / TT

Kronprinsessan Victoria bar en röd klänning designad av Pär Engsheden, som även designat hennes brudklänning, på Nobeldagen år 2014. Klänningen hyllades av många modeexperter som menade på att det här var startskottet för Victorias sedermera karriär som tonsättande kunglig stilikon.

Men folkvettsexperten Magdalena Ribbing var inte imponerad. Under SVT:s sändning av Nobelfesten påpekade hon att prinsessan gjort fel som bar Serafimerordens band över bar hud. Hon hade alltså inte respekterat orden. Det rapporterar SvD.

Sara Danius: 2018

Karin Törnblom/TT

Under det som blev Sara Danius sista Nobelfest i livet, år 2018, bar hon en ikonisk färgglad klänning i orange och rosa, med hennes signatur: knytrosetten i halsen. Klädvalet lockade till stora reaktioner.

”Det mest underbara sätt som hon kan kommentera Horace Engdahls formulering ’Jag vet inte om män passar bättre att sitta i den här sortens församlingar’, skrev Expressens kulturskribent Gunilla Brodej i krönika.

Sara hade under året varit en av huvudpersonerna i dramat kring Svenska Akademien och hade tvingats avgå som ständig sekreterare. Klänningen kom att betraktas som en klassisk ”revenge dress” i media.

– Jag tyckte det var dags att visa glädje och att det är dags för ett nytt kapitel, sa Sara Danius själv vid tidpunkten till SVT.

Mest läst