Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

5 populära sorters kläder som kan vara dåliga för hälsan

15 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Brukar du ha tajta kläder eller går gärna klädd i gult?
Det kan vara dåligt för hälsan, visar forskning.
Här är klädtyperna som kan föra med sig hälsorisker.
Annons
VIDEO: 8 enkla tips för att se mer elegant utBrand logo
VIDEO: 8 enkla tips för att se mer elegant ut

Tajta kläder

I flera år har det varit trendigt med kläder som är figursydda och tajta, mycket tack vare kändisar som Kim Kardashian. Men att ha tajta kläder kan vara dåligt för hälsan. Om du alltid bär snortajta trosor, byxor och klänningar ökar risken att drabbas av Meralgia paresthetica, vilket innebär att dina nerver hamnar i kläm. Det kan leda till att det sticker eller domnar av vid sidan av låren.

Kim Kardashian älskar figurnära kläder.

Gula kläder

Gult är snyggt och uppiggande, och speciellt under vår och sommar är det många som tycker om att klä sig i den klara färgen. Men gul klädfärg kan vara en av de giftigaste. Färgen PCB11, som används till att färga kläder gula emellanåt, kan orsaka hudirritation, grov acne och har till och med visat sig vara cancerogent.

Annons

Stuprörsjeans

Tycker du om stuprörsjeans är du absolut inte ensam, men den tajta jeansmodellen kan vara dålig för underlivet. En studie som kom 2019 visar att kvinnor som bär tajta jeans löper större risk att utveckla vulvodyni, en kronisk sjukdom som medför smärta i de yttre könsdelarna. För att risken ska öka måste du dock gå klädd i tajta jeans mer än fyra gånger i veckan.

Nicky Hilton i stuprörsjeans.

Skrynkelfria kläder

Det finns kläder som uppges vara skrynkelfria, och det låter ju smidigt och praktiskt. Tyvärr är anledningen till att de är fria från skrynklor desto mindre trevlig – man använder nämligen formaldehyd för att få till effekten. Det är en kemikalie som irriterar de allra flesta, och kan orsaka grova allergiska reaktioner.

Annons

Skor utan strumpor

Många tycker det är snyggt att inte ha strumpor i skorna, men ur hälsosynpunkt är det inte att föredra. När du har strumpor som en barriär mellan foten och skon så absorberar de svetten och håller fötterna torra. Utan strumpor kan friktionen mellan foten och skon orsaka fotsvamp.

Källa: Brightside.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

SE OCKSÅ: Fem favoriter från Femina – modespecialBrand logo
SE OCKSÅ: Fem favoriter från Femina – modespecial
Annons