Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

5 vanliga misstag som folk gör med sina stickade tröjor

24 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
1677619072
I Sverige behöver man åtminstone några stickade tröjor i garderoben för att ta sig igenom vinterkylan.
Men många av oss tar inte hand om de stickade plaggen som vi borde, vilket gör att de håller sämre och blir fulare.
Här är 5 vanliga misstag folk gör – och hur du undviker dem!
Annons
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljönBrand logo
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljön

När det är minusgrader ute är det många av oss som gärna klär oss varmt i stickade ylleplagg – men när det kommer till förvaring och klädvård är vi desto sämre. Ullplagg kan hålla ett helt liv om man tar han om dem på rätt sätt – i The Sun listar experten Lynsey Crombie fem vanliga misstag och hur du undviker dem!

Övertvätt

När det kommer till stickade plagg ska du vara försiktig med hur ofta du tvättar plaggen – samtidigt som du inte vill att de ska bli vandrande bakteriehärdar. Men att tvätta efter varje användning är ett misstag när det kommer till stickade plagg, häng hellre ut dem på vädring om de behövs fräschas upp.

– Att tvätta dem efter tre-fyra användningar kan var riskabelt då plaggen kan ha plockat upp bakterier och baciller, speciellt om du lämnat hemmet.

Annons

Glömmer läsa etikett

Det här hänger ihop med ovanstående punkt – du ska såklart läsa plaggens etikett innan du tvättar. Där framgår det om du måste handtvätta plaggen, eller om de tål maskintvätt.

– Om de tål maskintvätt är det smart att använda tvättmedel specifikt gjort för stickade plagg, och se till att du använder ett skonsamt tvättprogram, eller ett särskilt program för stickat, säger Lynsey Crombie.

Tvätta också bara plagg i liknande färg och material med varandra. De vanligaste skadorna på stickade tröjor kommer från att de tvättats med plagg som har dragkedjor, som fastnar i plaggen i tvättmaskinen.

Uttöjda plagg

Är du stickade favorittröja skadad eller uttöjd behöver du inte nödvändigtvis kasta bort den – det kan gå att fixa till.

– Om du har en stickad katastrof kan det här smarta knepet hjälpa dig att återuppliva plagget. Det du behöver göra är helt enkelt att blöta det stockade plagget i kallt vatten där du blandat i sköljmedel. Låt det stå över natten innan du på morgonen vrider ur plagget och sedan formar plagget.

Annons

Blekta färger

Det kan vara väldigt frustrerande när man märker att en av ens favorittröjor börjar tappa färg. Men det går att förhindra! Om du tvättar mörkare plagg kan du byta sköljmedlet mot havssalt. Det i kombination med att tvätta plaggen i kallt vatten gör att de håller färgen bättre.

– Se också alltid till att plaggen tvättas ut och in.

Garderobsförvaring

När plaggen är tvättade och rena är det också av yttersta vikt hur du förvarar dem. Om du är en av många som hänger upp dina stickade plagg på galgar så är det dags att tänka om. Stickade plagg gör sig nämligen bäst i vikt from, menar experten. Om plaggen hängs på galgar kan de tappa formen med tiden, och får underliga veck vid axlarna.

– När det kommer till förvaring av stickade plagg ska du alltid se till att vika dem så att plaggen behåller formen.

Annons