Trendar: ModetrenderStylingtipsShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmodeKungligt mode

Så slipper du ludd på dina kläder med enkla knepet

23 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Finns det något mer irriterande än att upptäcka att ett plagg du vill ha på dig är täckt i ludd?
Men frukta inte – det finns faktiskt enkla knep som gör att du lätt får bort luddet.
Så här gör du för att få luddfria kläder!
Annons
6 saker du gör i vardagen som du genast borde sluta medBrand logo
6 saker du gör i vardagen som du genast borde sluta med

Du känner säkert igen situationen: Du har tänkt ut en särskild outfit du vill ha på dig, men när du plockar fram kläderna ur garderoben, byrån eller varför inte torktumlaren så inser du att ett av plaggen är täckta av ludd. Få saker gör att en elegant look ser lite sjavig ut som om kläderna är ofrivlligt luddiga.

Det kan vara svårt att få bort luddet också – även om du plockar bort det med händerna är det svårt att bli av med allt. Men det går faktiskt att lösa enklare än man kan tro!

Generellt sett har plagg gjorda i naturliga material, som olika typer av ull, större risk att ludda av sig än plagg som är gjorda i syntetiska material. Beroende på hur plagget ser ut och vilken yta som är luddig så finns det olika metoder att ta till.

Annons

Så får du bort luddet från tröjan

Du kan exempelvis använda dig av en bit tejp för att få bort ludd från mindre områden på ett plagg. Handlar det i stället om större ytor så kan det vara mer effektivt att ta hjälp av en pimpsten, något som många har i duschen för att skrubba bort död hud och fila ner förhårdnader. Dra pimpstenen över plagget för att både få bort noppor och ludd samtidigt.

Om plagget är helt täckt i ludd kan du också fukta en torktumlarduk – så kallad ”dryer sheet” –och försiktigt gnugga den över luddet. Detta gör du samtidigt som du fönar plagget med din hårfön. På så sätt kan du få bort allt jobbigt ludd.

Många plagg som har problem med ludd har även liknande problem med noppor. Så här gör du för att få bort noppor utan problem.

Annons