Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

50 år gamla väskan gör comeback – fascinerande historien bakom stjärnornas nygamla favorit

03 jul, 2023 
AvJohanna Lejon
FotografTT
Säsongens absolut trendigaste väska är en Gucci. Säg hej till Jackie-väskan, Jackie bag – som har över 50 år på nacken.
Annons
Fem favoriter från Femina: Resa med handbagageBrand logo
Fem favoriter från Femina: Resa med handbagage

Plötsligt var den på allas axel, eller arm. Den lilla eleganta väskan, perfekt för att rymma det där man inte kan vara utan (mobil, plånbok, läppstift. laddsladd...), älskas av mängder av stjärnor, som Sienna Miller, Dua Lipa samt Cate Blanchett – bara för att nämna några. Namnet? Jackie 1961. Märket? Gucci.

Väskan, som såg dagens ljus för över 50 år sedan, hette, till en början, Fifties Constance men fick sitt nya namn Jackie bag efter att Jackie Kennedy fotograferades med handväskan mot ansiktet då hon passerade några paparazzifotografer på gatan. Den chica lilla väskan inkapslade, på ett perfekt vis, Kennedys känsla för stil – raffinerad, mångsidig och lyxig. Under åren syntes hon gång på gång med väskan över axeln. Hon hade den i ett flertal olika varianter.

Annons

Historien säger att 1964, tre år efter att Constance först släpptes, vandrade Kennedy in i en Gucci-butik och gick därifrån med sex av de halvmåneformade väskorna. Från och med då fotograferades hon sällan utan en instoppad under armen, vilket gjorde stilen populär och fick, som sagt, modehuset att ändra Constances namn till Jackie.

Historien bakom Guccis Jackie-väska

Under årens lopp har Jackie-väskan varit mer eller mindre modern, alltid. Men, som bekant, trender kommer och går. Och nu är Jackie 1961 hetare än någonsin. Men ja, den har förändrats lite under åren, primärt då det kommer till design...

Annons

Den nya Jackie som presenterades 2009 tog tillbaka kolvlåset; 2014 års Jackie Soft gav väskan en slarvigare siluett jämfört med tidigare versioner (och hade en stor kampanj med Kate Moss i huvudrollen). Alessandro Michele återupplivade Jackie bag 2020 med moderna uppdateringar, såsom storlek och färgpaletter. Och ja, det var Micheles nyutgivning som gav Jackie bag dess nya namn: Jackie 1961, som en ode till väskans ursprungliga rötter.

Kändisarna som bär Guccis Jackie

Dua Lipa.

Annons

Cate Blanchett.

Claire Foy.

Annons

Sienna Miller.

Dakota Johnson.

Annons