Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

7 misstag vi alla gör i provrummet

06 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografPExels.
Du kommer hem från en shoppingtur, och trots att du testat och varit nöjd med plaggen i provrummet så känns de nu som felköp – låter det bekant?
Huruvida vi gör felköp, eller lägger tillbaka de riktiga guldkornen, hänger ofta på hur vi beter oss i provrummet.
Här är sju vanliga misstag folk gör när de testar kläder i affär, och så gör du för att shoppa smart!
Annons
TV: 5 misstag vi alla gör i provrummet - och vad du ska göra iställetBrand logo
TV: 5 misstag vi alla gör i provrummet - och vad du ska göra istället

Rätt underkläder är A och O

För att kläder ska sitta snyggt på kroppen är det viktigt att ha underkläder som sitter bra och ger kläderna dess fulla potential. Testar du en tajt och urringad klänning med sport-behå och trosor som korvar sig, så kommer det vara svårare att föreställa sig hur plagget ska se ut – vilket i sin tur kanske gör att du hänger tillbaka det. Ge dig själv de bästa förutsättningarna i provrummet.

Rör dig i kläderna

Sitter tröjan skönt när du sträcker på dig? Skär kjolkanten in i magen när du sätter dig ner? Kan du böja dig fram i byxorna? Man ska kunna leva i sina kläder, och om de inte sitter skönt eller går att röra sig i kommer du inte ha dem på dig. Så testa att röra dig i plaggen i provrummet.

Annons

Kolla dig i spegeln innan klädprovning

Olika provrum har olika typer av belysning och speglar som gör att man kan se mer eller mindre smickrande ut. Kolla hur du ser ut i dina vanliga kläder innan du byter om till det du ska prova. Vet du från början att det är osmickrande ljus och en dåligt vinklad spegel så kan du ta med det i din utvärdering av plagget.

Prova med skor

Tänk inte ”det ser konstigt ut nu, men blir bra när jag har mina klackar” – det är nämligen svårt att veta. Ta på dig skorna igen när du dragit på dig byxorna eller klänningen, eller låna ett par passande skor i butiken (många av oss väljer ju hellre bekväma skor när det ska shoppas) för att få rätt bild.

Shoppa i smidiga plagg

Gör det så lätt för dig som möjligt – välj en enkel outfit utan massor av knappar eller andra detaljer som gör att de tar lång tid att få av och på sig. Jeans och munkjacka är ett säkert kort. Välj också skor som du får på dig utan att behöva knyta upp, eller ha ett litet skohorn i väskan för att få på dig dina sköna sneakers snabbt. Välj också minimalistiska smycken, eller skippa dem helt, för att de inte ska fastna i plaggen när du drar dem över huvudet.

Annons

Ta en bild

På något konstigt sätt kan det vara lättare att se om ett plagg sitter snyggt när man har tagit en bild på det, än det är att se det i spegeln. Bilden kan också användas för att snabbt få smakråd av en vän, antingen per sms eller om du har en shoppingkamrat som inte får se plagget i provrummet.

Leta lika vinklar

Använd dig av de utfällbara eller vinklingsbara speglarna i provrummet för att se hur plagget ser ut bakifrån och från sidan. Det kommer ge en bättre bild av om plagget är något att ha överhuvudtaget.

Källa: Brightside.

Se också: The Storytellers – Lyssna med MarkizBrand logo
Se också: The Storytellers – Lyssna med Markiz
Annons