Hitta din våruniform – Femina visar vårens härligaste trender
0:42

Efter reklamen: Hitta din våruniform – Femina visar vårens härligaste trender

(0:42)

Slå på ljud

Att mode- och skönhetsindustrin är väldigt åldersfixerad har nog ingen missat – modellerna på modevisningarna och i kampanjerna ska helst vara unga och släta, utöver långa och smala.

10 plagg du aldrig kommer ångra att du köpte

Men det är något som 72-åriga modellen Colleen Heidemann inte orkar bry sig om – den till åren komna influencern vägrade låta normerna hindra henne från att följa efter sin dröm. Det var 2011 som Colleen, 61 år gammal blev ett fenomen när hon fotograferades av Ari Seth Cohen som en del av hennes serie Advanced style, där hon fotograferades i snygga kläder.

Efter genombrottet följde kontrakt med modellagenturen Next model management, och jobben har rullat in på magasinsidor i i kampanjer för stora märken.

Vännerna visar hur likadana kläder ser ut på olika kroppar

Colleen del av branschens utveckling

Även om branschen länge varit ungdomstillvriden, så börjar man se en utveckling, där modeller i varierande åldrar blir ett allt vanligare inslag. Valentino använde sig av flera äldre och gråhåriga modeller på sin couture-visning, och på röda mattorna är det allt fler kvinnliga Hollywoodstjärnor som följer trenden att omfamna sitt gråa hår och visa att det inte bara är män som kan vara snygga silverrävar.

Även inom kampanjer för hudvård och smink har det blivit vanligare att visa produkterna även på mogen hy. Märken som Saie och LH Cosmetics visar gärna hur sminket ser ut på människor i alla åldrar.

Mest läst