Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Modeexperten: Tänk alltid på det här när du köper behå

16 mar, 2023 
AvStina Meyerson
FotografPexels
bh tips knep
Många av oss bär en behå varje dag – ändå är det ett vanligt problem att den inte riktigt sitter som den ska.
Feminas modeexpert och stylist Jenny Fredriksson delar med sig av sina bästa knep när det kommer till att hitta den perfekta modellen!
Annons
Se 5 tecken på att du behöver en ny behåBrand logo
Se 5 tecken på att du behöver en ny behå

De allra flesta kvinnor använder behå dagligen – och många ser plagget som en självklarhet i underklädeslådan.

Trots det så är det också ett plagg som lätt kan förbises, eftersom det inte är lika synligt som andra basplagg. Men även om den inte är till för hela världen att skåda, så vill vi ju självklart bära en behå som känns bekväm och sitter bra – vilket inte alltid är fallet.

Några vanligt förekommande problem är till exempel att behån klämmer åt på obekväma ställen, skapar veck på olika delar av kroppen eller skär in i brösten så att det ger en illusion av att man har dubbla bröst.

Men Feminas modechef Jenny Fredriksson sitter på lösningarna till behåproblemen, och delar med sig av sina bästa tips på hur du kan tänka när du köper ny behå!

bh shoppingtips dam

Därför ska du se över din behågarderob ofta

Det viktigaste när det kommer till behåar är självfallet att du har rätt storlek och en modell som passar just din byst och kroppstyp i allmänhet. Därför kan det vara en god idé att se över vilka behåar du har i underklädeslådan och fråga dig själv om alla verkligen sitter så bra.

Annons

Enligt Jenny Fredriksson är behån faktiskt ett plagg som du bör byta ut oftare än andra.

– Jag tycker att man ska ha som tumregel att gå igenom behågarderoben minst två gånger om året. Dels för att kroppen faktiskt hinner ändra på sig, och dels för att behåar slits mer än andra plagg. Det beror på att materialen de är gjorda i, såsom lycra och elastan, samt resårer slits fortare.

Hitta bh som passar

Modeexpertens smarta budgetknep när du köper behå

Men trots att stylisten råder dig att inte bära samma behåar år ut och år in, så behöver det inte kosta skjortan att byta ut dem. Jenny Fredriksson sitter nämligen på ett smart budgetknep, som du bör ha med dig i bakhuvudet när du är ute på behåjakt!

– Det behöver faktiskt inte vara så dyrt att byta ut underkläderna oftare än andra kläder. Eftersom den sortens plagg inte är lika trendkänsliga, så kan du enkelt fynda riktigt fina och bra underkläder på rea – utan att de känns ”ur säsong”.

Annons

Därför råder modeexperten dig att hoppa över de nykomna kollektionerna och istället rikta ditt fokus mot reahyllan! För vem bryr sig egentligen om det är förra säsongens trosa eller behå?

Modeexpertens knep så att behån alltid sitter snyggt

Du som upptäcker att dina behåar inte sitter helt som de ska kan behöva se över vilken behåtyp du tenderar att köpa. Kanske ska du ha en modell med eller utan bygel? Möjligen bör du bära en balconettemodell eller en triangelformad behå? Eller kan hända att du helt enkelt ska överge den klassiska behån för en mjuk bralette?

Att hitta rätt behå för just dig kan kännas som en djungel. Därför vill Jenny Fredriksson betona hur enkelt och bra det är att ta till professionell hjälp.

– Det bästa du kan göra är att gå till en underklädesbutik och få en behå utprovad.

Men modeexperten sitter också på ett särskilt ess i rockärmen, som är riktigt användbart i provrummet:

– Se till att du alltid testar behån med kläderna på också, så att du får se hur den ser ut under en tröja. Det är jätteviktigt!

På så vis kan du undvika att behån exempelvis syns tydligt genom kläderna, vare sig det kommer till färgen eller skarvarna. Dessutom kan du enkelt kontrollera att du inte får veck eller illusionen av dubbla bröst, vilket är vanligt förekommande när man exempelvis använder behåar med push-up eller någon form av vaddering.

Fem favoriter från Femina – underklädesspecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – underklädesspecial
Annons