Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

76-åringen visar att mode inte har någon åldersgräns

07 sep, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTiktok.
Candace Leslie Cima
Candace Leslie Cima är trött på att höra att man inte ska klä sig på ett visst sätt när man blivit äldre.
Nu delar hon med sig av snygga kläder och smarta modetips – och visar att modeintresse inte har någon övre åldersgräns.
”Ha på dig vad du vill queen”, stöttar en person.
Annons
Det här är ålderismBrand logo
Det här är ålderism

Att modebranschen är fixerad vid ungdomlighet är inget nytt – i många år har fokus legat på unga modeller, både på modevisningarna och i kampanjer. De senaste åren har modeller av olika åldrar och utseende kunnat ta mer plats i branschen, även om de fortfarande är en minoritet.

76-åriga modeinfluencern Candace Leslie Cima är trött på ”sanningen” att det bara skulle vara unga som kan vara modeintresserade, eller att man ska klä sig på ett särskilt sätt efter att ha passerat en viss ålder. På sociala medier-appen Tiktok har hon över 100 000 följare, och Candace har också en välbesökt hemsida där hon delar med sig av sina tips och modeknep.

Svarar på ålderskritiken

För Cima är det viktigt att främja en positiv syn på åldrande, och att få kvinnor att uppskatta sin skönhet oavsett ålder.

Annons

– Jag minns att jag stod i kön på mataffären och kollade på rubrikerna på magasinen. Det var alltid rubriker som ”Så blir du ditt snyggaste jag vid 20, 30 och 40”. Aldrig nämndes åldrarna 50, 60 och 70, säger Candace Leslie Cima i en av sina videos.

Cima är också snabb med att svara på kritik. När hon fick höra att hon inte borde ha ärmlösa toppar vid 60 års ålder, svarade hon med en video på sig själv i linne där hon skrev ”jag är faktiskt 75”.

På Tiktok delar Candace Leslie Cima med sig av olika modetips, och visar upp sina eleganta outfits – något som helt klart uppskattas av hennes följare.

”Om jag inte är så här när jag blir äldre vill jag inte ens bli 75 år”, skriver en person.

”Ha på dig vad du vill queen”, skriver en annan.

”Jag fick precis gåshud. Vilken drottning!”, hyllar en tredje.

Annons