Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Stora trenden: Omdiskuterade skorna tillbaka i höst

06 sep, 2023 
AvStina Meyerson
FotografClaire Guillon/TT
Kilklackar ny trend
Alyssa Coscarelli är en av modeprofilerna som hakat på trenden.
Vissa älskar den, medan andra har riktigt svårt för den. Oavsett var på skalan man befinner sig så är den nu tillbaka; den omdiskuterade kilklacken. Här är fem snygga modeller – och sätt att styla skon på i höst!
Annons
Höstinspiration - härliga outfits att inspireras avBrand logo
Höstinspiration - härliga outfits att inspireras av

Kilklacken har länge varit en riktig vattendelare. Medan somliga älskar den robusta skon är andra ytterst tveksamma till den.

Det var framför allt på 00-talet som kilklacken, eller wedgeskon som den också kallas, syntes på mångas fötter – men i höst är den verkligen tillbaka i värmen igen.

Den senaste tiden har nämligen många modehus tagit tillbaka uppdaterade versioner av kilklacken, i intressanta utföranden med exempelvis mer lekfulla och organiska former. Dessutom har flera stora kändisar och stilförebilder börjat plocka fram wedgeskorna från hyllan igen, och visar exempel på snygga looks med de omdiskuterade skorna.

Annons
Marimekko skor
På Marimekkos visning inför den kommande vår- och sommarkollektionen 2024 uppträdde Malla Malmivaara iförd ett par boots med kilklack.
Annons

Fördelarna med kilklackar

En stor fördel med kilklacken är definitivt komforten.

”These boots are meant for walking” sjöng Nancy Sinatra, och det kan man absolut säga stämmer bra in på den här skomodellen. För även om det självklart finns mer ergonomiska skor på marknaden, så är åtminstone den höga platån mycket enklare och bekvämare att strosa runt i än den vanliga höga klacken.

Många modeälskare är därför mycket förtjusta i kilklackens återkomst, eftersom den ger samma effekt som den klassiska högklackade skon, men samtidigt är smidigare att röra sig i.

Dessutom, hur härligt är det inte att glida in i ett par skor som har 20 år på nacken? Om du inte redan äger ett par kilklackar från 00-talets guldålder så kan du mycket väl fynda ett par secondhand. Här hittar du Feminas guide till bra vintagebutiker i Stockholm till exempel!

Och känns dina gamla skor slitna eller till och med trasiga? Kom ihåg att det går utmärkt att klacka eller sula om dem hos en skomakare.

Annons

Så bär du kilklackarna i höst

Vare sig du dammar av 00-talsskorna eller går på secondhand-jakt i höst, så finns det många alternativ på hur du kan bära dina kilklackar. Här har vi samlat sex snygga looks att inspireras av den här säsongen!

Höga stövlar

Höga stövlar med kilklack
Modeprofilen Darja Barannik rockade kilklackar på Köpenhamns modevecka i augusti.

I höst är det särskilt trendigt med höga stövlar. Du som är förtjust i effekten av högklackade boots, men vill vara lite mer bekväm den här säsongen kan kolla in höga stövlar fast med kilklackar. Bär skorna precis som du skulle ha stylat de klassiska bootsen.

Annons

Läder på läder

Läderstövlar med kilklack

Ytterligare en starkt växande trend i år är läder på läder. Med ett par snygga skinnboots ihop med exmpelvis en lång läderkappa får du till looken. Och kom ihåg att det finns många alternativ till animaliskt läder, samt att du hittar de snyggaste ytterplaggen i skinn secondhand!

Klassiska kilklackar

Kilklackar med sula i kork
Petra Henriette

Du som äger ett par riktigt retrodoftande sandaler med kilklackar i kork kan absolut bära dem i höst. Med en långärmad tröja, ett par långa byxor och möjligen en jacka till så fungerar skorna även utan sommarsol och värme.

Annons

Träskor med klack

Ett sätt att haka på trenden på är via ett par högklackade träskor. Parisbaserade modeförebilden Selma Kaci Sebbagh parar exempelvis sina träskor med en croptop och en maxikjol i denim.

Kilklackar som tar för sig

Bikerstövlar med kilklack

Du som älskar att bära riktiga statementskor gör rätt i att välja ett riktigt blickfångande par kilklackar. Med skor som tar för sig på fötterna kan du välja basplagg i neutrala färger till, och fortfarande ha en look som känns både rolig och genomtänkt.

Annons

Lekfulla former

New York-baserade influencern och modeskribenten Alyssa Coscarelli är också en av de många modeprofilerna som hakat på trenden med kilklackar. Om du väljer ett par iögonfallande sandaler kan du göra som Alyssa och färgmatcha med resten av outfiten, så blir resultatet en balanserad look.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons