Fem ovärderliga Iphone-funktioner alla föräldrar borde känna
1:26

Efter reklamen: Fem ovärderliga Iphone-funktioner alla föräldrar borde känna

(1:26)

Slå på ljud

De allra flesta har nog minst en collegetröja hemma i garderoben. De mjuka bomullströjorna är perfekta som vardagsplagg till jeans, eller att mysa runt hemma i när man kommer hem från jobbet.

Men har du tänkt på att de flesta tröjorna har en detalj gemensamt? Förutom den runda ringningen och i många fall mudd längst ner på ärmarna och tröjan, så har många collegetröjor en liten trekant framtill vid halsringningen.

8 mode- och skönhetsmissar som vi alla bör undvika

I dag fyller triangeln ingen större funktion, utan sätts dit för att ge tröjorna en klassisk look – men när collegetröjorna uppfanns så fyllde de ett faktiskt syfte. Det var fotbollsspelaren Benjamin Russell Jr. som på 1920-talet ville ha kläder att träna i som inte var gjorda av ull, som var vanligt på den tiden.

Därför har tröjorna trianglar vid halsen

Med sin pappas hjälp tog han fram tröjor i bomull som gick att träna i. Det är också på grund av att de användes som träningskläder som de fick det amerikanska namnet ”sweatshirt”.

Triangeln då, varför fanns den med på de vanliga tröjorna? Den användes till att göra tyget tjockare just vid halsen, så att den tränande personens svett kunde samlas upp, och på så sätt inte töja ut halsringningen lika snabbt.

Smarta behåknepet för dig med stora bröst

I dag är det också vanligt att collegtröjor bara har triangel i form av två sömmar vid halsen, utan extra tyg just där.

Collegetröjor har ofta en triangel framtill.

Foto: Youtube.
Mest läst