Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Därför har jeansen den lilla fickan – dolda anledningen

14 nov, 2022 
AvAino Oxblod
FotografPEXELS, YOUTUBE
jeans detaljer liten ficka
Nästan alla jeans har den – den lilla fickan på insidan av ena framfickan.
Många tänker att jeansfickan bara är en del av vanlig jeansdesign, men den fyller faktiskt en oväntad funktion.
– En del personer tror att det bara är en del av designen, men så är inte alltid fallet, förklarar youtubern Zack D. Films.
Annons
Fem favoriter från Femina – jeansspecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – jeansspecial

Nästan alla personer i Sverige äger minst ett par jeans, och har genom åren haft många olika par av det klassiska plagget. Alla som har jeans har nog någon gång funderat över den oklara detalj som finns på nästan alla jeans – nämligen den lilla jeansfickan som sitter på insidan av en av framfickorna.

Den har faktiskt funktioner som du kanske inte känner till. I en video på Youtube har youtubern Zack D. Films, som fått över 2,3 miljoner följare på att göra videoklipp om ”saker som intresserar honom”, gått till botten med anledningen bakom jeansfickans existens, och den historiska anledningen.

Därför finns den lilla fickan på jeansen

– Har du någonsin undrat varför dina jeans har den här lilla fickan? En del personer tror att det bara är en del av designen, men så är inte alltid fallet. Det visar sig att jeansföretagen lade till den här lilla fickan av en väldigt speciell anledning.

Annons

Zack konstaterar att jeansen förr i världen gjordes som byxa för arbetare, och att det var de som behövde fickan – för sina fickur.

– Förr i tiden behövde arbetarna kunna veta vad klockan var på jobbet. Så jeanstillverkarna la till den här lilla fickan för att det skulle finnas ett säkert ställe att förvara fickuret.

Jeansfickans dolda historia – Levi's var först

Den lilla fickan uppkom i slutet av 1800-talet, när de syddes in i Levis-jeansen av modell 501, den mest klassiska jeansmodellen genom alla tider.

– De äldsta paren jeans från Levi Strauss & Co-arkivet från 1879 har klockfickan. Klockfickan var en detalj som fanns på de allra första jeansen, förklarar en representant från Levis.

Att fickan inte finns på kostymbyxor grundar sig i att fickuret då skulle förvaras i kavajen och inte i kostymbyxorna.

Annons