Så stylar du den vita skjortan – på tre enkla sätt med Emma Danielsson
2:27

Efter reklamen: Så stylar du den vita skjortan – på tre enkla sätt med Emma Danielsson

(2:27)

Slå på ljud

Många kvinnor tycker om att klä sig i skjortort från herravdelningen – det går ofta lättare att hitta en skjorta som är snyggt oversize och krispigt avslappnad om man letar bland skjortor gjorda för män än för kvinnor. Men de som använt skjortor både för män och för kvinnor har kanske märkt en stor skillnad mellan plaggen. Förutom att skjortor för kvinnor oftare är insydda i midjan och har en tajtare passform, så sitter dessutom knapparna på olika sidor.

Du har förmodligen burit din behå på fel sätt hela livet – så gör du rätt

På herrskjortor sitter knapparna på höger sida, medan de sitter på vänster sida på damskjortor. Hur kommer detta sig då? Det finns många olika förklaringar till de olika placeringarna på knapparna. Rent historiskt ska män ha haft knapparna på höger sida för att de enkelt skulle kunna knäppa upp med vänster hand – för att komma åt sina vapen. I dueller höll de flesta männen sina värjor i höger hand, och hade då bara vänster hand fri för att dra fram sin pistol.

Anledningen till att kvinnor har knapparna på andra sidan kan ha att göra med etikett vid sittningar – på bjudningar sitter män och kvinnor traditionellt om vartannat, och för att männen inte ska kunna se in mellan knapparna på sin bordsdam är knapparna satta åt andra hållet. En annan förklaring kan ha att göra med bebisar och att många kvinnor ammar. Eftersom majoriteten av alla är högerhänta är det vanligt att kvinnor bär sina bebisar på vänster arm, för att kunna använda sin dominanta hand till annat. Knapparna är lättare att knäppa upp med höger hand, vilket då underlättar vid amning.

Allt du vill veta om midsommar 2022 – och 11 sommarklänningar

Förmögna kvinnor satte standard

En annan förklaring är att skräddarna enkelt ville kunna skilja på skjortor för män och kvinnor i början när kvinnor började bära skjortor – något de inte gjorde tidigare – och att traditionen bara hängt kvar sedan dess.

Grundaren av klädmärket Elizabeth & Clark, Melanie M. Moore menar att det sträcker sig tillbaka långt i tiden.

– När knappar uppfanns på 1400-talet var de, som all ny teknik, väldigt dyra. Förmögna kvinnor på den tiden klädde inte sig själva, det gjorde deras kammarjungfrur. Eftersom de flesta personerna är högerhänta så gjordes det lättare för någon som stod mitt emot dig att knäppa din klänning.

Källa: The Sun.

Mest läst