Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Det betyder bokstäverna på dragkedjan – som du alltid undrat över

19 apr, 2022 
AvAino Oxblod
FotografWIKIPEDIA, PEXELS
Alla jeansägare har nog någon gång funderat över de tre bokstäver som står längst ut på dragkedjans löpare – YKK.
Vi reder ut vad bokstäverna egentligen står för, och vad det innebär!
Annons

I stort sett varje dag drar vi upp och ner en gylf eller dragkedja på våra favoritjeans, en gammal munkjacka eller kanske en jacka. Du har säkert någon gång reflekterat över att många av löparna som drar ihop dragkedjan är märkta med samma tre bokstäver – YKK. YKK står nämligen på dragkedjorna på plagg från en lång rad olika märken.

TV: För kvinnor av kvinnor – vårens plagg skapade av kvinnorBrand logo
TV: För kvinnor av kvinnor – vårens plagg skapade av kvinnor

Men vad står YKK för egentligen, och vad kommer det ifrån? Det har Insider rett ut. YKK står för orden ”Yoshida Kogyo Kabushikikaisha”, som är märket som gör de välkända dragkedjorna. Ungefärligt översatt från japanska till engelska betyder det ”Yoshidas company limited”.

YKK är ett dragkedjeföretag från Japan som grundades av Tadao Yoshida 1934, och det är inte konstigt att man ser YKK-märkningen på dragkedjor och gylfar med jämna mellanrum – företaget gör nämligen ungefär hälften av alla dragkedjor i hela världen. Det är närmare 7 miljarder dragkedjor per år.

Annons

Därför finns YKK-dragkedjor överallt

Det var dock inte Yoshida som uppfann dragkedjan, det skedde långt tidigare. På 1890-talet var det amerikanen Whitcomb L. Judson som först uppfann den första versionen av dragkedjan. Han kallade det för en ”kedjelåsfästare”. Judsons företag finns också fortfarande, och gör förbättrade dragkedjor jämfört med på 1800-talet, men är sedan länge omsprungna av den japanska konkurrenten.

– YKK gör väldigt pålitliga dragkedjor, skeppar ut dem utan missöden, erbjuder ett stort utbud av färger, material och stilar, säger journalisten Seth Stevenson.

Se också: Säsongens snyggaste jeansBrand logo
Se också: Säsongens snyggaste jeans

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons