Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Detaljen på jeansen – funktionen du inte kände till

11 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
De allra flesta har minst ett par jeans i garderoben, och antagligen flera.
Men har du funderat på varför alla jeans har små till synes slumpmässigt placerade knappar eller nitar på sig?
Här är den smarta funktionen som du antagligen inte kände till.
Annons
Fem favoriter från Femina – jeansspecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – jeansspecial

Det är inte många som kan säga att de inte har ett enda par jeans i garderoben – snarare är det mångsidiga plagget en självklar del av de allra flesta personers vardagsuniform, man som kvinna. Ett par vanliga blåjeans eller svarta jeans passar både till vardag och till fest, och går att klä upp och ner hur mycket man behagar.

Men har du tänkt på att oavsett vilken jeansmodell du väljer så hittar du några gemensamma detaljer? De små knapparna eller nitarna som sitter på lite olika ställen runt på jeansen, oftast i samband med fickorna men ibland till synes helt slumpmässigt utplacerade på sömmarna.

Därför har dina jeans nitar

Faktum är att nitarna inte alls sitter slumpmässigt – de fyller faktiskt en smart funktion som många jeansbärare inte känner till. Det var den legendariska jeansmakaren Levi Strauss, grundare till jeansmärket Levi's, som började med knappnitarna på sina jeans för att de skulle hålla bättre. Nitarna sätts ut på strategiska ställen för att jeansen inte ska kunna slitas sönder eller slitas ut lika enkelt som annars.

Det finns flera funktioner på jeansen i dag som hänger kvar från tiden då det främst var cowboys och arbetare som bar den slitstarka byxan. Än i dag är det många jeans som har en liten femte ficka, i samband med ena framfickan. Den kallas historiskt för ”coin pocket”, och användes till att förvara mynt.

Källa: The eco feed.

Annons