Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Dianas stilresa genom åren

29 dec, 2021 
AvSara Ericsson
Tre olika bilder av Diana, prinsessan av Wales.
Diana var och är folkets prinsessa – och hon förblir även en stark modeikon! Här är bilder från tiden innan det kungliga livet och fram till 1997. Nostalgi och inspiration utlovas!
Annons
Fem intressanta fakta om prinsessan DianaBrand logo
Fem intressanta fakta om prinsessan Diana

Diana Spencer växte upp i en familj med nära kopplingar till det brittiska kungahuset. Hennes släktband till flera brittiska regenter gjorde att det brittiska kungahuset såg henne som den perfekta hustrun till prins Charles.

Kungafamiljen hälsade ofta på Dianas familj och redan i tidig ålder hade Diana kontakt med Charles och hans syskon. Men för Diana var inte den kungliga vägen en självklarhet. Hon önskade göra något som kändes viktigt för henne. Tidigt flyttade hon ihop med sina vänner i en lägenhet i London och Diana började jobba som barnskötare. Något som omgivningen inte ansågs lämpligt för en lady som Diana.

Annons
Diana och Charles offentliggjorde sin förlovning 1 februari 1981.

Den 1 februari 1981 offentliggjordes förlovningen som alla hade väntat på. Diana och prins Charles gifte sig fem månader senare och Diana blev snabbt folkets prinsessa.

Diana, Lady Di eller folkets prinsessa – hon titulerades med många olika namn när hon tog det brittiska kungahuset med storm. Och snabbt insåg Diana att hon kunde använda sitt kungliga strålkastarljus för att göra nytta. Diana förstod även att hon på ett enkelt sätt kunde kommunicera med sin omgivning genom val av kläder.

Annons

Med genomtänkta klädval, detaljer och olika trender klädde sig Diana alltid efter eget tycke och smak. Diana struntade i många av de kungliga klädkoderna, hon blev en modeikon och tog allt större plats. Något som bekymrade kungahuset och älskades av folket.

Dianas stilresa

Vi har listat 19 looks som Diana, prinsessan av Wales burit och som visar att hon än i dag är en stilikon.

Diana med blus och stickad tröja

Diana 1980.

Innan Diana officiellt äntrade det brittiska kungahuset beskrevs hennes stil som Sloane Ranger. En stil som förklarades som enhetlig, oambitiös och samtidigt sofistikerad. Här i London 1980 med en stickad tröja, vit blus och kjol.

Annons

Diana i röd kavaj med vita prickar

Diana i röd kavaj 1981.

En månad innan bröllopet gjorde Diana ett officiellt framträdande med prins Charles. Iklädd röda byxor och en matchande kavaj med vita prickar.

Diana i filtkavaj och hatt med flor

Diana i röd kavaj och blå hatt.

Diana och Charles på kunglig turné i Wales. Diana bar en röd filtkavaj och en blå hatt med flor. I början av Dianas tid bakom slottets väggar antog hon snabbt en damig stil som enligt det kungliga protokollet passade perfekt vid hennes uppdrag.

Annons

Diana i gul klänning och vit hatt

Diana i gul klänning och vit hatt 1983.

Diana och Charles första officiella resa tillsammans gick till Australien 1983. Landets premiärminister ville få bort drottning Elizabeth som överhuvud och parets besök blev en räddning.

Australiensarna var inte så intresserade av parets besök i början, men efter den sex veckor långa resan växte intresset allt mer. Diana valde att ta med sonen prins William på resan och folket jublade. Det visade på ett modern föräldraskap och det var nyttigt för brittiska monarkins anseende. Dessutom pratades det mycket om Dianas stil. Här bar hon en gul klänning med vitt skärp som matchades med den vita hatten.

Annons

Diana i rosa klänning och matchande hatt

Diana i rosa klänning under ett besök i Australien.

Kanske är det den här rosa outfiten som vi minns allra mest från parets resa till Australien. Diana mottogs av folket jubel och det var tydligt att det var Lady Di som alla var intresserade av. Den vackra rosa klänningen har återskapats i en rad olika filmatiseringar om Diana som ett av hennes starkaste modeögonblick.

Diana i beige polotröja

Prins Charles, prins William och Diana sitter tillsammans på en parkbänk.

Diana tillsammans med prins Charles och prins William. Hon bar en plisserad kjol och matchande polotröja med ett rött skärp i midjan.

Annons

Diana i gul sidenklänning

Diana i en gul klänning med puffärmar.

Diana valde att bära en gul figursydd klänning med puffärmar 1984. På huvudet bar hon Cambridge Lover´s Knot Tiara.

Diana i silverfärgad klänning med öppen rygg

Diana i silverfärgad klänning med öppen rygg.

År 1985 närvarade Diana vid en modevisning där pengarna gick till välgörenhet. Bruce Oldfield designade den omtalade silverklänningen som Diana bar. Det var under den här tiden som Diana började inse hur mycket uppmärksamhet hennes klädval fick och hur hon kunde kommunicera genom att bära olika outfits. Hon ville visa en ny era bortom strikta kungliga klädkoder.

Annons

Diana med långt pärlhalsband

Närbild på Diana som bär ett långt pärlhalsband.

Diana besökte Kanada 1986 och bar då ett långt pärlhalsband som hon matchade med valet av örhängen.

Diana med stora pärlörhängen och randig klänning

Diana skrattar och ler mot kameran och bär stora pärlörhängen.

Diana anammande 80-talsmodet och bar ofta stora pärlörhängen. Här 1988 då hon även bar en marinblårandig klänning och vit hatt.

Annons

Diana bar halterneck-klänning

Diana med mönstrad halterneck klänning.

Vid ett besök i Nigeria 1990 bar Diana en mönstrad klänning i halterneck-modell. Det lila mönstret matchade hon med ett par ametistörhängen

Diana i mörkblå dubbelknäppt kostym

Diana bär en mörkblå kostym.

De brittiska tabloiderna tappade hakan när Diana 1990 bar en mörkblå dubbelknäppt kostym och ett par kostymbyxor med matchande revär. Diana var det första kvinnliga medlemmen i brittiska kungahuset att bära byxor vid ett kvällsevenemang.

Annons

Diana i en helgrön outfit

Diana i helgrön outfit på väg till ett bröllop.

Tillsammans med prinsessan Anne och sonen prins Harry gjorde Diana entré till Lady Helen Windsors bröllop 1992. Diana bar en grön jacka med svart midjeparti, kjol och matchade hatt med rosettdetalj.

Diana bar svartvit klänning

Diana i svartvit klänning med vita detaljer.

Vid ett event i Royal Albert Hall 1992 bar Diana en svart klänning med vita detaljer.

Annons

Diana i sportig jacka

Diana i sportig röd jacka med skinnklädda ärmar.

Bortom det kungliga strålkastarljuset klädde sig gärna Diana i en mer sportig look. Som här 1992 när hon lämnade prins Harry vid skolan.

Diana i röd dubbelknäppt kavaj

Diana ler och kollar in i kameran. Här med en röd kavaj med guldiga knappar.

När Diana inspekterade regementet 1994 bar hon en röd kavaj med guldknappar. Ett mode som många tog efter och modellen kallades Diana blazer.

Annons

Diana i röd spetsklänning

Diana i röd spetsklänning med detaljer.

1992 separerade Charles och Diana och efter det gjorde Diana allt tydligare och inspirerande modestatements. Paret hade ännu inte skiljt sig, men Diana hade släppt allt vad kungliga klädkoder hette. Här i en röd spetsklänning med matchande väska och naglar vid ett besök i Argentina 1995.

Diana med favoritväskan från Gucci

Diana i en sportig look med cykelbyxor och collagetröja.

Diana bar ofta collage-tröja och cykelbyxor i privata sammanhang. Här bär hon en av sina favoritväskor från Gucci. Den rymliga väskan med bambuhandtag var en av Dianas favoriter och den blev snart en ikonisk väska.

Annons

En modell som Gucci låtit återlanserats 2021 under namnet Gucci Diana.

Diana i jeans och vit skjorta

Diana i jeans, vit skjorta och solglasögon sittandes på golvet.

Ett av Dianas sista officiella uppdrag genomförde hon i Bosnien. Hon ville belysa och driva ett förbud mot landminor och gick själv över de aktiva fälten. Under vistelsen var hon klädd i ljustvättade jeans, skärp och vit skjorta.

Foto: TT

Annons