Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Starka budskapet bakom Alice Bah Kuhnkes klänning på ELLE-galan 2023

21 apr, 2023 
AvStina Meyerson
FotografTT/Nohemy Palacio
Årets största modeevent, ELLE-galan 2023, är äntligen här!
Som bekant brukar galan bjuda på mängder av inspirerande mode – och i kväll väntar vi oss stordåd på röda mattan.
En person som har blivit en riktig modeikon och som ofta väcker uppseende med sina outfits är Alice Bah Kuhnke.
Femina har mött den prisade modeentusiasten och talat med henne om kvällens sensationella look, signerad designern Bea Szenfeld.
Annons
Från trasiga jeans till Alice Bah Kuhnkes ELLE-galaklänningBrand logo
Från trasiga jeans till Alice Bah Kuhnkes ELLE-galaklänning

I kväll öppnas portarna till årets största modefest; ELLE-galan 2023! Under en gnistrande kväll intar Sveriges största stjärnor och modeprofiler Grand Hôtel i Stockholm – och årets tema är ingenting mindre än modebranschens nya dimensioner.

– ELLE-galan sätter fokus på Sveriges modekreatörer – både etablerade stjärnor och fantastiska framtidshopp. Tillsammans hyllar vi modets kraft att inspirera, förnya och förändra, säger Cia Jansson, chefredaktör på ELLE, till tidningen.

Annons

En person som, år efter år, har personifierat modets kraft att inspirera till förändring är Alice Bah Kuhnke. Flera gånger har hon strålat på röda mattan i unika kreationer – med särskilda budskap!

Tre gånger som Alice Bah Kuhnke gjort avtryck med sin outfit

1. Nobelfesten 2017

Alice Bah Kuhnke i vit isklänning på Nobelfesten 2017.

På Nobelbanketten år 2017 var temat det arktiska islandskapet, vilket Alice Bah Kuhnke gick ”all in” för att också spegla. I sin blankvita klänning med skulpturerade pappersärmar ville hon, tillsammans med designern Bea Szenfeld och Naim Josefi, passa på att uppmärksamma klimatförändringarna och de smältande isarna i Arktis.

Annons

2. Elle-galan 2018

Alice Bah Kuhnke på Elle-galan 2018 i en prickig dräkt och kimono.

”Mode är underbart, det är inspirerande, det är roligt och det är helt fantastiskt. Mode är makt. Makten är er. Använd den”.

Så löd orden från Alice Bah Kuhnke efter att ha utsetts till Årets bäst klädda kvinna på ELLE-galan 2018. Och hennes uppseendeväckande outfit utstrålade minsann makt, den med!

3. Elle-galan 2022

Alice Bah Kuhnke på Elle-galan 2022 i en kreation med silvriga blommor.

Under ELLE-galan i fjol prisades Alice Bah Kuhnke återigen för sin stil. Denna gång i kategorin Årets gala-look, som tv-tittarna fått rösta fram. Iklädd en blomstrande silverkreation, signerad Bea Szenfeld, ville hon och designern belysa att modebranschen behöver ställa om och arbeta mer hållbart. Looken var nämligen inspirerad av boken Aniara, av Harry Martinsson, som målar upp hur miljöförstöring skadat jorden så pass att alla människor behöver lämna planeten i ett rymdskepp.

Annons

Här är Alice Bah Kuhnkes look på Elle-galan 2023

Den som förväntar sig stordåd på årets ELLE-gala kommer inte heller att bli besviken! På kvällens röda matta bjuder Alice Bah Kuhnke nämligen på en hållbar denimfest.

När vi träffar henne och Bea Szenfeld några veckor innan galan för en fitting, ska kreationen fortfarande monteras ihop.

Tanken är att looken ska simulera den gamla svenska trasmattan, så den består av massvis av denimremsor som stickats ihop till flera mattor, med tillhörande fransar på kanterna. Mattorna har sedan draperats ihop till en häftig, organisk och svallande skapelse.

Annons
Bea Scenfeld, Alice Bah Kuhnke och den ännu ofärdiga kreationen av denim.

När vi möts består kreationen av fyra mattor. När Alice Bah Kuhnke tar plats på Grand Hôtel ska det vara ännu fler! Mattorna är tunga, men Alice Bah Kuhnke är enbart positiv kring att kränga på sig ytterligare lager.

– Det känns magiskt! Jag är jättelycklig, utropar hon när hon får se början på vad som ska komma att bli hennes galalook.

Alice Bah Kuhnke om den hållbara kreationen

Trådarna av denim som Bea Szenfeld har stickat ihop kommer från gamla trasiga jeans, som second hand-kedjan Myrorna inte kunnat sälja. Den detaljen är viktig för både designern och Alice Bah Kuhnke.

Annons

– Hållbart mode är otroligt viktigt för mig, för jag vill inte leva mitt liv som om vi skulle ha fyra jordklot. Jag försöker leva som jag lär och visa att det går. Man kan till och med gå på festernas fest, modegalan nummer ett, och göra det på ett så otroligt hållbart vis, säger Alice Bah Kuhnke och fortsätter:

– Vi ska kunna ha det vackraste, men med gott samvete.

Hållbarhetstänket går faktiskt igen även när det kommer till skorna, som Alice Bah Kuhnke stegar in på ELLE-galan i. Faktum är att de har suttit på flera kända fötter! Rocksångaren Ola Salo är bara en av de profiler som tidigare burit klackarna.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons