Trendar: ShoppingtipsModetrenderStylingtipsPlaggen från Nyhetsmorgon

Experten: 5 myter om din behå & så vet du när det är dags att byta!

19 maj, 2022 
AvMargareta Gotthardsson
FotografCarolina Byrmo
Bh expert, bhskola femina.
Även om du har en låda full av behåar är risken stor att de inte passar. 80 procent av Sveriges kvinnor har nämligen fel behå-storlek. Därför kommer här Feminas stora behåskola!
Annons
Bh-skolan med FeminaBrand logo
Bh-skolan med Femina

Spets, t-shirtvarianten, balconette eller sport-behå. Modellerna är oändliga, prisklasserna varierar som om det handlar om olika bilmodeller och få vet ändå om de köpt rätt stil eller storlek när en ny behå slutligen är inhandlad.

Erica Fridlund är ett behå-proffs ut i fingertopparna och arbetar som senior sales coach på Twilfit by Change Lingerie. Hon berättar att många inte trivs i sin behå trots att det finns modeller för alla storlekar och bystformer. En bra behå ska inte ens kännas, utan bara sitta på plats och göra dig trygg.

–Många kvinnor jag möter har köpt en för liten kupa eller en behå med för stort omfång, alltså den del som omfamnar bröstkorgen, förklarar hon.

Enligt Erica är det viktigt att hitta en behå som formar bröstet fint utan att skära in i kroppen, samt att den sitter på plats även när du rör dig.

Bh expert Erica Fridlund.
BH expert Erica Fridlund.

–Många upplever att deras behå åker upp i ryggen mellan skuldrorna, då är omfånget runt kroppen fel. Din behå ska sitta ganska tajt så att du verkligen får en bysthållare under brösten, ett plagg som håller upp bysten. Omfånget kommer med tiden att forma sig efter din kropp, så även om den känns tajt till en början kommer det att förändras, säger hon.

Annons

För att få till rätt stöd är det dessutom viktigt att knäppa din behå rätt, men vad är då rätt? Enligt Erica ska du alltid knäppa den på den yttersta hyskan. Den ska sitta tajt men måste fortfarande ha lite töjmån runt kroppen. Axelbanden ska däremot bara vara lätt spända. De ska inte lyfta din byst utan bara finnas där för att hålla kupans tyg på plats.

–Du vet att din behå är för gammal och skulle behöva bytas ut när du knäpper på den innersta hyskan och den ändå sitter löst. Då brukar många spänna banden hårdare för att kompensera. Tyvärr innebär det att din behå glider upp i ryggen och blir obekväm.

Många köper för små kupor, brösten ska få plats ordentligt.
Många köper för små kupor, se till att brösten får plats ordentligt.

Men det gäller inte bara att hitta rätt storlek. En behå måste skötas, och hur det ska göras råder det skilda meningar om. Handtvätt eller tvättpåse i maskin? Och hur ofta behöver detta underklädesplagg möta skummet från ditt tvättmedel?

Annons

–Tvätt ska ske vid behov, det beror på hur din kropp avdunstar. Däremot ska den gärna handtvättas eftersom det helt enkelt förlänger livslängden på din behå.

Så vet du om din behå är för liten

Din behå trycker in i sidan på brösten.

Du ser att brösten inte riktigt får plats vilket kan skapa så kallade ”dubbelbröst” som syns genom en tunn topp.

Behån ska sitta på plats även när du rör på dig.
Tänk på att din behå ska sitta på plats även när du rör dig.

Så vet du om din behå är för stor

Om din behå åker upp i ryggen. Det hjälper då inte att spänna banden hårdare, detta kommer endast skapa en mer obekväm behå. Dina bröst ska lyftas av omfånget, banden är bara till för att hålla tyget på plats.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Vilken modell passar till vilken byst?

Liten och mellanstor byst: Balconetter är väldigt vackra på små till mellanstora byster då den lyfter bysten på ett vackert sätt och skapar ett fint dekolletage.

Annons

Mellanstor och större byst: En så kallad minimizer ger ett fint och bra stöd till den mellanstora till stora bysten.

Modell för alla byststorlekar: Mer täckande behå-modeller som passar under t-shirtar finns för alla storlekar. I de större storlekarna blir dock banden något bredare.

Behån ska sitta tajt runt bröstkorgen.
Behån ska sitta tajt runt bröstkorgen, men inte skära in någonstnas.

5 myter om bysthållare

1. Att kuporna inte är bra för brösten.

2. Att en bygel-behå är obekväm, sitter de rätt ska inte heller bygeln kännas.

3. Att spets syns under plagg och skiner igenom, så är inte fallet med de nya spetsarna.

4. Att man ska använda vitt under vitt. Välj i stället en soft beige.

5. Att man inte kan använda färg på sin behå, det kan vara supersnyggt!

Annons

Shoppingtips!

T-shirt bra från Closely

T-shirt bra från Closely.
The T-shirt bra i poly­amid och polyester, stl 65A–100E, 650 kr, Closely.

Essential minimizer från Triumph

Essential minimizer från Triumph.
Essential minimizer i polyamid och elastan, stl 70C–95G, 499 kr, Triumph.

Balconette bh multiway från Kappahl

Balconette bh multiway från Kappahl.
Balconette bh multiway i polyamid och elastan, stl 75A–80E, 249 kr, Kappahl.

Modeller: Eva Wikner Grahnström, Maria Tagharobi, Rehane Pettersson.

Annons

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons