Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Experten: Därför ska du tvätta kläderna ut och in

27 maj, 2022 
AvJohanna Lejon
FotografPexels
Hur gör du när du tvättar? Vänder du kläderna ut och in? Inte? Då kan du behöva tänka om!
Annons
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial

Att tvätta rätt är inte lätt. Men visst finns det en hel del smarta knep att ta till. Knep som är rejält logiska, när man vet dem, men som är svåra att komma på, på egen hand.

Användaren Clothes Doctor, på det sociala mediet TikTok, delade häromveckan med sig av en hel rad smarta tips och tricks då det kommer till att hålla kläderna rena – och fina. Kort sagt: det handlar om att få dem att hålla längre. Det viktigaste tipset av dem alla: tvätta dina kläder ut och in! Det finns många anledningar till det. Låt oss, med Clothes Doctors hjälp, dela med oss av några av dem.

Tvättråden som får kläderna att hålla längre

1. För det första: om man inte spiller så sitter faktiskt den mesta smutsen på insidan av plaggen. Inte så konstigt med tanke på att människan varje dag svettas en hel del. Vi avsöndrar också naturliga kroppsoljor, och smuts förstås, och allt detta sätter sig i våra kläder.

Att tvätta kläderna med insidan utåt gör att de håller sig fina längre.

2. För det andra: att tvätta våra kläder ut och in förhindrar att färgen på utsidan bleknar. ”Tvättar du kläderna ut och in kommer all blekning att stanna på insidan”, kommenterar experten Clothes Doctor.

Annons

3. Den tredje anledningen då? Jo, en bonus om du tvättar kläderna med insidan utåt är att stickade plagg då inte trådar sig på utsidan, utan istället på den dolda insidan.

4. Trycker och broderier och liknande bevaras betydligt bättre om du tvättar plagg med sådana ut och in.

Tänk på det här när du tvättar

En annan smart sak att tänka på när man tvättar, för att få kläderna att hålla längre, är att se över blixtlåsen på plagg. Dra upp alla dragkedjor och fäst alla eventuella fästen och liknande så att dessa inte fastnar i maskinen, eller i andra plagg som du tvättar tillsammans med ditt blixtlåsplagg.

Tänk på att tvätta kläderna med liknande färger – och material. Och när det går: tvätta på en låg temperatur. Det är bra både för kläderna och för miljön.

I övrigt har Clothes Doctor ett annat, övergripande, tips för att tvätta så hållbart som möjligt – både sett till plaggens livslängd och till planeten.

– Tvätta dina plagg med liknande färgade kläder och liknande tyger, slår hon fast.

Hon tillägger också att man, då man kan, ska tvätta sina plagg vid långa temperaturen. Det är bra både för plaggen, och för miljön.

Källa: The Sun

Annons