Vivienne Westwood

Foto: TT

Vivienne Westwoods resa från rebell till adlad fascinerar då hennes väg in modebranschen är allt annat än spikrak. Hon utbildade sig till lågstadielärare och det var också så hon försörjde sig innan hon blev en etablerad och självlärd designer. Det var när Vivianne träffade Malcom McLaren - manager för punkbandet Sexpistols som hon startade med mode helhjärtat. Under 80- och 90-talet slipade hon på sitt formuttryck där hon jobbade med klassiska förlagor som inspiration, bland annat 1700-tals konstnärerna Jean-Honoré Fragonard, François Boucher och Antoine Watteau. Deras konst trycktes direkt på plaggen och 1700-talsinspirationen syns i de numera ikoniska Westwood-plaggen som korsetten och mini-krinolinkjolen. Under 2000-talet har både hon och hennes kollektioner fått en allt tydligare politisk inriktning. Westwood engagerar sig i kampen mot klimatkrisen, mot hydraulisk spräckning (fracking) och mot mineralutvinningen i Arktis. 2006 fick hon titeln Dame Commander av Drotting Elizabeth II för sitt bidrag till den brittiska modeindustrin. Kanske kronan på verket för många men för Dame Vivienne har kampen för en bättre värld bara börjat!

1. Stilikonen

Vivienne Westwood i sin signaturlook, en välskräddad dräkt. Missa inte Millesgårdens stora Westwood utställning Punk & Glamour, t o m 9 maj.

5 modeller på trendiga vårjackor 2021 – så stylar du dem

Vivienne Westwood i en välskräddad dräkt
Foto: TT

2. Snygg på modevisning

Vi älskar Vivienne Westwoods snygga look -här är hon och jobbar backstage under sin modevisning i London 1982. På sig har hon en snygg vit skjorta i oversize-modell. Storskjorta är verkligen en trend ser vi överallt idag och som även var supertrendig under 1980-talet.

Vivianne Westwood i vit skjorta oversized - modell
Foto: TT

3. En skräddad kappa vi alla behöver

Vilken utstrålning Vivienne hade på Fashion week SS87/88 i London 1987. Speciellt med den otroliga blå kappan hon bar, kollar man närmre så har kappan ett svagt rutigt mönster med olika nyanser av blått. Rutigt är ett mönster som ligger Vivienne varmt om hjärtat och som man ofta ser i hennes kollektioner.

Vivienne Westwood i en stilig blå kappa
Foto: TT

4. Platåtrenden fortsätter

Wow vilken look! Så snygga platåklackar med krokoprint, med ett par randiga kostymbyxor i oversized-modell. Till detta har hon jobbat med lager på lager och fulländat outfiten med tillhörande kavaj. Businesspunkig på bästa sätt.

Vivienne Westwood i platåklackar med krokoprint
Foto: TT

5. En ikonisk klänning inspirerad av 1700-talet

Underbar klänning i champangesilke med puffärm och off-the-shoulder. Klänningen är sydd i flera lager och den lyfter verkligen fram Viviennes skönhet. Hon bar denna vackra klänning vid galan på Victoria and Albert Museum i London 1998. Den romantiska 1700-tals silhuetten är ett återkommande tema i Viviennes kreativa universum.

Vårens finaste handväskor – 17 shoppingtips!

Vivienne Westwood i snygg champagneklänning
Foto: TT

6. Flera nyanser av grått

Vivienne gör det igen! Otrolig snygg och clean skjortklänning i olika nyanser av grått - som hon bar år 2006. Till detta har hon ett par slip-in klackar med vristrem som har silvriga nitar på. En punkig och damig look på en och samma gång, ett konststycke som bara Vivienne Westwood kan göra.

Vivienne Westwood i grå skjortklänning
Foto: TT

7. Rosa pastell

Vivienne i en härlig rosa sidenklänning som hon bar på sin utställning vid Victoria and Albert Museum i London 2004. På bilden lyfter hon kjolen på en av skyltdockorna för att avslöja brist på underkläder - med tanke på ögonblicket 1992 när Westwood mottog sin ärofyllda OBE, Brittiska imperieorden från drottning Elizabeth II på Buckingham palace, utan trosor under sin klänning!

Vivienne Westwood i rosa klänning
Foto: TT

8. Hårrosett och volanger

Det är detaljerna som gör det. Här bär hon en otroligt snygg kråsskjorta som vi bara vill ha! Till detta har hon en svart stor hårrosett som pricken över i:et.

Vivienne Westwood i kråsskjorta och hårrosett
Foto: TT

9. Den perfekta kostymen

Vivienne i en herrinspirerad och dubbelknäppt tweedkostym med breda, spetsiga slag. Det brittiska skrädderiet är en ständig inspirationskälla. Bredvid sig har hon modellerna Lisa Worthington och Helen Fairbrother med tokroliga masker av lady Diana och Jerry Hall, den amerikanska supermodellen som var gift med Mick Jagger.

Vivienne Westwood i rutig kostym
Foto: TT

10. Vår kärlek till västar

Har ni sett något snyggare? På Viviennes modevisning år 1993 bar hon denna outfit, och vi är helt kära! En otroligt snygg kostymväst i beige med rutigt mönster i färgerna rött och blått. Till detta har hon en ostronfärgad skjorta i skirt-tyg, samt ett underbart pärlhalsband som en blinkning till 1700-talets romantik.

Vivienne Westwood i en snygg väst med skjorta under
Foto: TT

Femina utser månadens stilikon:Drottning Silvia

Femina utser septembers stilikon: Lauren Hutton