Trendar: ModetrenderStylingtipsShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmodeKungligt mode

Finaste klänningarna på Nobelfesten – allt om gästernas kläder

10 dec, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Något gammalt, något nytt, något lånat och något blått… Gästerna bjöd på en salig blandning av klädval under årets Nobelbankett. Femina vet vad de inbjudna bar.
Annons
Se de kungliga kreationerna på NobelfestenBrand logo
Se de kungliga kreationerna på Nobelfesten

Under lördagskvällen den 10 december var det återigen dags för Nobelbankett i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm. En mycket efterlängtad sådan, med tanke på att de två senaste årens storslagna fester, 2020 och 2021, varit inställda på grund av coronapandemin. Forskare, politiker och kungligheter var, i vanlig ordning, inbjudna till festernas fest, som Nobelfesten ju brukar kallas.

I fokus står, som alltid, vetenskapen och forskningen. Men också klädvalen är intressanta! Inte minst eftersom många av gästerna brukar passa på att kommunicera något – via det de bär. En person som gjort detta till en trend är Sveriges dåvarande kulturminister, Alice Bah Kuhnke, som via sin vita Bea Szenfeld-blåsa år 2017 ville säga något alldeles speciellt:

Annons

– Jag ville ta tillfället i akt att på ett av Sveriges mest välbevakade event, som även världsmedia bevakar, få belysa frågor som är avgörande – som Arktis och klimatförändringarna, sa Alice, då.

Gästernas kläder på Nobelfesten 2022

Inför 2022 års fest var det två kvinnor som hade strålkastarljuset på sig lite extra: Parisa Liljestrand, Sveriges nytillträdda kulturminister, Nobelpristagaren i litteratur, Annie Ernaux, samt Danica Kragic, professor på Kungliga tekniska högskolan, KTH.

– Danica syr alla sina kläder själv, hon gör det SÅ bra, henne måste man hålla span på, sa Cia Jansson, chefredaktör på ELLE, som medverkat under Nobelbanketten som modeexpert i många år, inför årets fest.

Och nu vet vi vad gästerna bar! Låt oss kolla på några oförglömliga höjdpunkter.

Prinsessan Christina valde en skir klänning i svart med applikationer i form av rosa fjärilar. I håret bar hon prinsessan Sibyllas diadem.

Annons

Nobelpristagaren i litteratur, franska Annie Ernaux, bar en klänning från Chanel.

Canterpartiets Annie Lööf satsade på grönt – och svenskt. Här syns hon i en klänning från Frida Jonsvens.

Annons

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm, iförd puderrosa paljetter.

Kristdemokraternas Ebba Busch satsade på återbruk i form av en tudelad kreation. Kjolen bar hon på Nobel 2019. Både över- och underdel är skapade av Camilla Thulin.

Annons

Socialdemokraternas Magdalena Andersson bar en blåglittrig klänning.

Birgitta Ed med maken, statsminister Ulf Kristersson, vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset. Birgitta bar Camilla Thulins design.

Annons

Agnes Wold satsade på en klänning i blått.

Skådespelerskan Elin Klinga i en klänning signerad Louise Xin.

Annons

Hovets Kirstine von Blixen-Finecke, Margareta Thorgren, Anna Hamilton och Peter Hamilton.

SVT:s programledare Pernilla Månsson Colt, Jessika Gedin, Cecilia Gralde, Victoria Dyring, under Nobelbanketten i Stadshuset.

Annons

Sveriges Radios vd Cilla Benkö tillsammans med kollegan Cajsa Lindberg.

Hanna Stjärne.

Annons

Miljöpartiets Märta Stenevi i klänning från Louise Xin.

Årets Nobelpristagare i kemi, Carolyn R. Bertozzi.

Annons