Trendar: ModetrenderStylingtipsShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmodeKungligt mode

Finaste klänningarna på Nobelfesten – det hade gästerna på sig

10 dec, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Nobel 2023 blev inte bara en fest för att fira forskning och vetenskap. Det blev också en modefest utan dess like! Femina vet vad gästerna hade på sig.
Annons
Oförglömliga kungliga NobelfrisyrerBrand logo
Oförglömliga kungliga Nobelfrisyrer

Något gammalt, något nytt, något lånat och något blått… Ja, precis så brukar det ju faktiskt se ut då det är dags att summera klänningarna och klädvalen på Nobelprisutdelningen i Konserthuset och på den efterföljande banketten i Blå hallen. Och ja, precis så blev det! Gästerna bjöd på en salig blandning av kreativa klädval under 2023 års Nobelfestligheter. Vi fick de både nya blåsor och gamla kreationer.

Nobel brukar ju kallas för festernas fest. Den 10 december varje år firar kungligheter, politiker, kändisar och pristagare vetenskap och forskning. Först äger festligheterna rum i Konserthuset i centrala Stockholm, och därefter i Blå hallen i Stadshuset. Det storstilande firandet sänds, precis som vanligt, på tv.

Annons

Årets Nobelpristagare 2023

Enligt Alfred Nobels testamente ska priset delas ut i fem kategorier: fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur och fred. Nobelpriset i litteratur år 2023 tilldelades den norska författaren Jon Fosse, ”för hans nyskapande dramatik och prosa som ger röst åt det osägbara”.

Ali och Kiani Rahmani under fredsprisutdelningen i Norge under dagen den 10 december 2023.

Nobels fredspris delades, i vanlig ordning, ut i Norge. Nobels fredspris 2023 gick till Narges Mohammadi från Iran, för hennes arbete med jämställdhet, mänskliga rättigheter och frihet i landet. På plats i Oslo rådhus för att ta emot priset var hennes barn Ali och Kiani Rahmani, detta eftersom deras mor sitter fängslad.

Annons

På plats under ceremonien i Norge fanns Norges kungapar och kronprinspar. Kronprinsessan Mette-Marit bar svart. Drottning Sonja satsade på lila toner och sammet, från Pucci. Hon har burit outfiten på fredsprisutdelningen tidigare, bland annat år 2014.

Norska kronprinsessan iförd strukturerad svart ullklänning, mockaklackar och ett diadem med en dekorativ blomma. Drottning Sonja bär dräkt från Pucci.

Men, även om vetenskapen och den viktiga forskningen stod i centrum är också Nobelfestligheterna en modefest av sällan skådat slag! Och 2023 års fest gjorde ingen besviken. Tvärtom! Klänningarna frasade, paljetterna gnistrade...

Annons

Finaste klänningarna och kläderna på Nobel 2023

Så, vad hade då gästerna på sig? Femina vet. Här är alla vackra klänningar och kläder...

Från kungafamiljens håll var kungaparet, kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på plats. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel var med de också, liksom prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Prinsessan Madeleine däremot, och hennes make Chris O'Neill, var inte med under Nobelfestligheterna. De bor som bekant i USA och har inte haft möjlighet att resa hem till Nobelbanketten de senaste åren. Madeleine var på plats senast 2019, och Chris har inte medverkat på sju år.

Annons

Victoria bär en lila klänning från Camilla Thulin, enligt Instagramkontot The Royals and I. Klänningen har vi sett tidigare, senast förra året under en galamiddag på Kungliga slottet. I håret och i öronen bär hon delar av ametistgarnityret.

Drottning Silvia i sin tur bär en puderrosa klänning från Georg et Arend. Också den har vi sett förr, senast i samband med danska drottning Margrethes tronjubileum förra året. På huvudet har drottningen drottning Sofias diadem, i öronen bär hon de rosa ädeltopaserna.

Annons

Prinsessan Sofia bar en svart klänning från finska Andiata och smycken från Caroline Svedbom och Swarovski. Hennes diadem är det hon fick av kungaparet i samband med hennes bröllop med prins Carl Philip.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson i svart spets från Thalia.

Annons

Statsminister Ulf Kristersson med sin fru Birgitta Ed.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar, i klänning från Viktorya Abraham, med sin sambo Martin Westergren.

Annons

Liberalernas Lotta Edholm.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush vid ankomsten till Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på söndagen. Ebbas klänning är signerad Camilla Thulin.

Annons

Finansminister Elisabeth Svantesson med sin make Bjarne Svantesson.

Peter ”Poker” Wallenberg med sin fru Klara Wallenberg.

Annons

Sveriges riksdags talman Andreas Norlén (M).

Utrikesminister Tobias Billström med frun Sofia Åkerman.

Annons

Utbildningsminister Mats Persson med sin fru professor Therese Nilsson.

Författaren Horace Engdahl med frun Stina Otterberg.

Annons

SVT:s Hanna Stjärne i röda toner.

Peter Johnsson och Märta Stenevi. Märta bär klänning skapad av Lina Göransson hos Remake, Stadsmissionen.

Annons

Anna Kinberg Batra och maken David Batra vid ankomsten till Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.

Bettina Bernadotte med maken Philipp Haug. Bettina är dotter till Lennart Bernadotte vars mor var den ryska storfurstinnan och prinsessan Maria Pavlovna av tsarfamiljen Romanov och vars far var den svenske arvfursten prins Wilhelm, hertig av Södermanland och andre son till Gustaf V.

Annons

Finansborgarråd Karin Wanngård med sin man Stefan Johansson.

Carl-Henric Svanberg med fru Louise Julia.

Annons

Volvos koncernchef Martin Lundstedt med fru Eva-Marie Lundstedt.

Riksbankschef Erik Thedéen och fru Susanne Thedéen.

Annons

Nobelpristagaren i litteratur Jon Fosse vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset.

Nobelpristagaren i fysik Anne L’Huillier med sitt pris.

Annons

Skådespelaren Elin Klinga.

Margareta Thorgren, presschef vid hovet, med sin man Magnus Thorgren.

Annons

Kulturminister Parisa Liljestrand vid ankomsten till Nobelprisutdelningen i Konserthuset. Parisa har på sig en klänning signerad den svensk iranska Bahareh Ardakani och hennes modehus ArdAzAei.

Nobelpristagaren i fysiologi eller medicin Katalin Karikó.

Annons

HM-ägaren Stefan Persson med sin fru Denise Persson.

Annons