Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Vackraste kungliga Nobelfrisyrerna genom åren och knepen som får håret att hålla

07 dec, 2023 
Deras frisyrer under Nobelfesten får oss ofta att tappa hakan. Kronprinsessan Victoria, drottning Silvia, prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia lägger många timmar på att få sitt Nobelhår att likna inget annat vi ser under året.
Annons
Oförglömliga kungliga NobelfrisyrerBrand logo
Oförglömliga kungliga Nobelfrisyrer

Den 10 december fylls Kungliga slottet i Stockholm inte bara av juveler, hemliga Nobelklänningar och kungligheter. I rummen som osar av historia syns även frisörerna som skapar magi med de kungliga kvinnornas hår. Frisörer från Björn Axén har under många år varit favoriterna som fått uppdraget, och Peter Hägelstam har gjort drottning Silvias Nobelfrisyr ända sedan 90-talet – och är fortfarande den som fixar hennes hår inför prisceremonin i Konserthuset och Nobelfesten.

Annons

Kronprinsessan Victorias vackra hår får oftast sin vackra glans och frisyr med hjälp av Peter Andersson, även han från Björn Axén, medan prinsessan Sofia brukar ta hjälp av vännen och kändisfrisören Marre Hitti. Marre och Sofia har varit vänner länge och han fixar även hennes vardagliga klipp och färg.

Nobelveteranerna från Björn Axén ligger bakom drottningens och kronprinsessans Nobelfrisyrer. Hovfrisören Peter Hägelstam har, som vanligt, skapat Silvias magnifika håruppsättning medan stylisten Peter Andersson ligger bakom Victorias fantastiska frisyr. Även Johan Hallström har gjort några av hennes mest minnesvärda uppsättningar.

Sofia har däremot fått håret stylat av kompisen och kändisfrisören Marre Hitti och är den frisör som alltid sköter hennes klipp och färg medan Rick Ljung ofta varit den som på senare år skapat prinsessan Madeleines otroliga svall.

Frisörernas knep för att få Nobelfrisyrerna att hålla

Att få frisyrerna att hålla kan vara svårt. Men det finns några detaljer och knep som de kungliga frisörerna avslöjat genom åren. Visste du att...

Annons
  • Frisörerna måste ta det lugnt med hårsprayen, det kan nämligen förstöra tiarorna, diademen och de vackra stenar som placeras i de kungliga håren som utsmyckning.
  • Kikar du nära är det ofta som ett hårnät syns i en, för håret, perfekt nyans, för att hårets frisyr ska sitta på plats perfekt.
  • Att fixa en Nobelfrisyr kan gå på ett kick, hovfrisörer har tidigare avslöjat att vissa frisyrer skapats på under en timme.
  • För att få tiaran eller diademet att hålla måste man göra en bädd av det egna håret, som en rulle, som frisören nålar fast och sedan sänker ner diademet i. Diademet i sin tur har små, fina öglor eller är sydda på en sammetskant – som fästs och nålas ihop med det egna håret.

Drottning Silvias Nobelfrisyrer genom åren

De häftigaste frisyrerna bland kungligheterna har vi sett på drottning Silvia genom åren. Numera är de ofta något mer diskreta, men annat var det förr, under 80- och 90-talet, då Björn Axén och Peter Hägelstam vävde in allt från pärlor till blommor för att skapa helt oförglömliga frisyrer till drottningens Nobelfester. Vi har samlat de mest oförglömliga! Bland andra uppsättningen med orkidéer som matchade klänningen perfekt, en favorit som Peter Hägelstam kallat för mästerverk, och skapades av självaste Björn Axén, assisterad av Peter Hägelstam.

Drottning Silvia under Nobel år 1981.
Drottning Silvia under Nobel år 1981 i en stor vacker kamning.
Drottning Silvia Nobelfesten år 1991
Drottning Silvia med orkidéer i håret som matchade klänningen perfekt under Nobelfesten år 1991.
Annons
Drottning Silvias håruppsättning under Nobelfesten år 1995.
Drottning Silvias håruppsättning år 1995. Under kvällen tog hon en av de röda Nejlikorna från bordet och satte i håret. Hemma i vardagsrummet stod Peter Hägelstam och klädde granen och blev plötsligt rädd att frisyren släppt innan han såg blomman som plötsligt satt där.
2001 Nobelfesten drottning Silvia frisyr
2001 hade drottningen inte bara Leuchtenbergska safirgarnityret i sin frisyr, utan även ett vackert band av diamanter som senare synts i kronprinsessans utsläppta hår.
Annons
Drottning Silvia under Nobelbanketten 2021 i Ametistgarnityret och en vacker håruppsättning.
Drottning Silvia under Nobelbanketten 2021 i Ametistgarnityret och en vacker håruppsättning.
År 2004 hade drottning Silvia en vacker hög håruppsättning under Nobelfesten.
År 2004 hade drottning Silvia en vacker hög håruppsättning under Nobelfesten.
Annons
Drottning Silvia frisyr Nobel år 2007.
Drottning Silvia valde en mer utsläppt frisyr år 2007.
Annons

Kronprinsessan Victorias Nobelfrisyrer genom åren

Kronprinsessan har valt allt från stora låga knutar och strama frisyrer till svallande utsläppt hår. Ibland med något av de otroliga diademen i håret, ibland med endast ett lågmält pärlband som diadem.

År 2014 valde kronprinsessan att smycka sitt hår med en vacker diamantbrosch. Drottning Silvias frisör Peter Hägelstam har tidigare berättat att Victoria älskar att smycka sitt hår, precis som mamma Silvia, vilket är tydligt. Redan 2001 hade hon diamanter i håret och även under under 2022 års Nobelmiddag samt 2011 års middag hade kronprinsessan diamantknappar i sin kamning.

2014 kronprinsessan Victoria Nobel hår
2014 hade kronprinsessan Victoria en vacker brosch i sin uppsättning.
Även 2022 kronprinsessan Victoria Nobelfesten frisyr.
Även 2022 hade kronprinsessan Victoria ett glittrande smycke i hårknuten under Nobelfesten.
Annons
Kronprinsessan Victoria Nobelfesten
Här har kronprinsessans hår formen av en kätting, skapad av Johan Hellström som placerade kristaller i djupet av kättingen.
2011 Victoria Nobelkvällen
Under 2011 hade Victoria en speciell och arbetad frisyr under Nobelkvällen.
Annons

Victoria i utsläppt hår under Nobelfesten

Utsläppt hår hade kronprinsessan oftare när hon var yngre under Nobelmiddagarna. År 2000 valde hon ett utsläppt hår, och likaså 2004 samt under den kungens middag för Nobelpristagarna 2008.

Victoria nobel 2000 bild
Nobelmiddagen år 2000 och kronprinsessan valde en halvuppsatt frisyr.
Victoria och hennes otroliga hår under middag för Nobelpristagarna 2008.
Victoria och hennes otroliga svall under middag för Nobelpristagarna 2008.
Annons
Nobel 2004 kronprinsessan Victoria
Även under Nobel 2004 valde kronprinsessan och hennes frisör utsläppt hår, denna gång med lockar!
Annons

Kronprinsessan Victorias vackraste knutar under Nobel

En klassiker för kronprinsessans Nobelfrisyrer är däremot olika varianter på låga knutar. Numera är det alltid dessa vackra frisyrer hon väljer under Nobel.

År 2018 kronprinsessan Victoria Nobel
År 2018 var kronprinsessan Victoria denna maffiga uppsättning.
victoria hår 2010 nobel
Vackert tvinnade flätor och vackra kamningar. Denna frisyr hade Victoria under Nobel 2010.
2008 såg Victorias frisyr såhär vacker ut under Nobelfesten
2008 såg Victorias frisyr såhär vacker ut under Nobelfesten.
Annons

Prinsessan Madeleines vackraste Nobelhår

Hela den kungliga familjen har fantastisk hårkvalitet men prinsessan Madeleines hår kan få vem som helst att önska bort sitt eget barr. Under Nobelfesterna har hon flera gånger dessutom valt en av de svåraste frisyrerna att bära och få till: det utsläppta svallet som känns så typiskt Madeleine.

– Är det någon som kan bära sitt öppna hår med total kontroll är det prinsessan Madeleine. Hon har en förmåga att röra sig försiktigt så att håret inte flyttar på sig, och det är ganska ovanligt. Ett öppet hår är så sårbart – prinsessan ska gå in och ut ur bilar, med varma kläder – ändå ser det ut så här under middagen, som om inget hänt. Det kräver även mycket av frisören. I detta fall var det Rick Ljung, som är fantastisk på att jobba i skikt. Man sprayar inte allt till en enhet, utan håret är lite ledat samtidigt som det håller sig på plats, har Peter Hägelstam berättat tidigare för Svensk Damtidning.

Annons
2012 Rick Ljung prinsessan Madeleine frisyr Nobel
2012 hade Rick Ljung skapat prinsessan Madeleines otroligt vackra hår under Nobel.
Nobelmiddag Madeleine utsläppt hår
Även under denna Nobelmiddag hade Madeleine ett utsläppt hår.
År 2009 prinsessan Madeleine Nobel hår
År 2009 valde prinsessan Madeleine en halvuppsatt frisyr tillsammans med sin frisör under Nobel.
Annons

Prinsessan Madeleines vackraste frisyrer under Nobelfesten

Madeleine har däremot självklart även haft vackra uppsättningar genom åren. Exempelvis år 2015 och 2019, och då båda gångerna med det vackra Akvamarindiademet i frisyren.

Nobel Madeleine frisyr 2015
2015 är ett år då prinsessan Madeleine hyllades högt för helheten där frisyr, diadem och klänning matchade otroligt.
madeleine akvamarindiademet nobel
Fyra år senare var det samma diadem under Nobelmiddagen, men en annan frisyr.
Annons

Prinsessan Sofias hår under Nobelfesterna

Prinsessan Sofia är den kunglighet som fortfarande besökt Nobelfesten minst antal gånger. Ändå har hon testat sig runt bland frisyrer som ska matcha valet av Nobelklänning och diadem. Det har varit både utsläppt och uppsatt, och under de senare åren även fått använda allt fler av de vackra diademen att pryda sin Nobelfrisyr med, både under själva Nobelfesten och den efterföljande middag med kungen dagen efter.

Annons
2018 bar prinsessan Sofia sitt hår uppsatt.
2018 bar prinsessan Sofia sitt hår uppsatt.
Nobel Sofia 2016
Två år tidigare hade hon valt att ha sitt hår nedsläppt.
Prinsessan Sofia Nobel
Prinsessan Sofia i en vacker uppsättning!
Annons