Fynda vintage kan man göra hemma i soffan på en onlineauktion likväl som i en second hand-butik i stan. Här delar vår chefredaktör Ulrika Norberg, redaktör Lotta Hansson och vår Art Director Sophie Graalheim med sig av sina bästa vintagedestinationer.

Ulrika Norberg, chefredaktör:

Alla har vi våra olika fritidsintressen. En del tränar, andra samlar frimärken. Många jagar djur i skogen … men jag jagar accessoarer på nätet. Särskilt gamla sådana. Eftersom jag egentligen har alla baskläder jag behöver, uppdaterar jag helst garderoben med detaljer.

En fin brosch, en snygg scarf eller en klassisk handväska.

Delicatevintage, Affordableluxurys, Thebrownpaperbag och Stillinfashion är utmärkta svenska nätbutiker för märkesaccessoarer.

Auktioner online ger också möjligheter att fynda. För att göra det enkelt för mig själv har jag lagt in vissa sökord (som Gucci till exempel) hos Barnebys. Sajten visar utbudet hos de flesta auktionshus i Sverige och när en ny vara dyker upp kommer det ett mejl.

Samma bevakning har jag lagt in på Tradera. Ett annat tips är Catawiki, en europeisk auktionsplats online med många spännande saker.

Annars är gamla hederliga loppisar aldrig fel. Själv har jag haft turen att hitta en Hermès-scarf på Pingstkyrkans secondhand och en Gucci-väska hos Emmaus.

I Köpenhamn ligger sedan några av mina ”fysiska” butiksfavoriter. Titta till exempel in hos Magnolias Luksus 2ndhand på Købmagergade 5 eller Time’s Up Vintage på Krystalgade 4.

Lotta Hansson, redaktör:

Att pendla nästan fyra timmar om dagen kräver inspirerande förströelse. Allt från bra böcker till att kolla olika auktionssajter och vintagebutikers Instragramkonton. Man lär sig massor.

Länge tyckte jag att det där med secondhand mest var ofräscht. Men så en dag snubblade jag bokstavligen in i butiken 20134Lambrate (Via Conte Rosso, 22) i Milano på grund av en trasig sko, och där i ett härligt virrvarr av allt stod ett par sprillans nya Marni-skor i rätt storlek för 600 kr (alltså en nolla mindre än vad de kostat från början). Sedan dess är jag såld.

I hopp om allt göra liknande kap tittar jag ofta på Instagramkonton som @secondcopenhagen och @iblamelulu. Båda har butiker på Østerbro i Köpenhamn, vilka såklart är ett måste så fort man har vägarna förbi. Den ena ligger på Østerbrogade 126, den andra på Rosenvængets Allé 8.

När det gäller vanliga auktionssajter blir det oftast onlineauktionerna hos Bukowskis och Stockholms Auktionsverk samt Skånes Auktionsverk och Helsingborgs Auktionsverk. Nyligen upptäckte jag tre spännande konton på Instagram med fina saker: @millefiori_interior, som drivs av två danska systrar vars specialitet är Muranoglas, @thevillacph och @rubyatelier_ som båda erbjuder många pärlor.

Problemet med att handla secondhand är att man lätt får blodad tand och nosar upp vintage-butiker överallt. London är ett paradis, i alla fall om man vill förnya garderoben, och har du vägarna förbi charmiga Chipping Campden i engelska i Cotswold rekommenderas The Attic som brukar ha mycket välskräddat i tweed och från märket Margaret Howell.

Sophie Graalheim, Art director:

Stockholm har en hel del fina vintagepärlor att besöka, flera av dem ligger dessutom nära varandra vid Zinkens Damm på Söder.

På Filippa K Second Hand, Hornsgatan 77 säljs både dam- och herrkläder som antingen är second hand eller kollektionsprover eller restlager från Filippa K.

https://www.instagram.com/p/Bm-1nXMFZSJ/

Judits Second Hand på Hornsgatan 75 har ett noga utvalt sortiment av trendiga modeplagg, märkesaccessoarer och vintagepärlor från förr.

Herr Judit, Hornsgatan 65 och Herr Judit/Brandstationen, Hornsgatan 64. Herr Judit grundades 2005 och har två butiker omkring Zinkensdamm, butiken på Hornsgatan 65 säljer ett urval av herrkläder som är second hand och vintage, men även nutida mode och märkeskläder. På Herr Judit/Brandstationen (som tidigare huserade i en gammal brandstation) blandas fina antikviteter med nya inredningsföremål och vintagesmycken och klockor.

Nära Odenplan i Vasastan på Norrtullsgatan 33, finns Arkivet som säljer moderna dam- och barnkläder second hand.

Brittiska Beyond Retro har två butiker i Stockholm, dels i city på Drottninggatan 77 och vid Brännkyrkagatan 82 vid Zinkensdamm. Hos Beyond Retro hittar man allt, de har ett stort urval av second hand, accessoarer och skor samt plagg som de sytt om under egna märket Label. 

I Sofo, kvarteren söder om Folkungagatan finns en av Stockholms äldsta vintagebutiker Lisa Larsson Second Hand på Bondegatan 48. Butiken har ett fint urval av kläder från 1940-talet och framåt.

FOTO: Judits Second Hand/Bukowskis

Läs även:

Marie Antoinettes smycken säljs på auktion – se bilderna!

Tips: Så lyckas du med second hand-shoppingen!

Nu kan du secondhandfynda på Erikshjälpen direkt i mobilen

Mer läsning

Femina