Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Glasögonexperten: Här är årets trendigaste bågar och glas

04 apr, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografEverett Collection, Armando Gallo
Tonade glas, jordnära toner, maffiga bågar och 70-talsinfluenser!
Det är det som står på menyn för vad som är trendigt inom glasögon just nu.
– Tidigare har det bara varit bågar man har pratat om när det kommer till trender. Men nu pratar man äntligen glas, säger experten Åsa Aldén när hon presenterar årets hetaste bågar i ett inslag i Nyhetsmorgon.
Annons
Så stylar du de dressade vårtrenderna 2023Brand logo
Så stylar du de dressade vårtrenderna 2023

Är du på jakt efter ett par nya glasögon? Oavsett om du ska hitta din signaturbåge eller bara utöka glasögongarderoben med ett extra par för skojs skull, så kan du behöva en guidande hand för att landa rätt.

Här listar vi de fyra största trenderna inom glasögon och bågar för 2023.

Glasögonexperten: Så hittar du rätt båge för din ansiktsform

Glasögonexperten Åsa Aldén är en återkommande gäst i TV4:s Nyhetsmorgon. Nyligen gästade hon programmet för att guida oss i djungeln kring trenderna, samt tipsa om vilka bågar som spås bli populära år 2023.

Annons

Hon poängterar att oavsett vilka trender som finns är det allra viktigaste att man hittar en båge som man känner sig bekväm i. Men hur ska man egentligen tänka? Och hur vet man vad som passar ens ansikte?

Åsa Aldén Jenny Strömstedt glasögon Nyhetsmorgon.
Jenny Strömstedt provar de hetaste glasögontrenderna för 2023 i ett inslag i Nyhetsmorgon.

– Om man hart ett runt ansikte och inte vill förstärka det, kan man satsa på ett par lite mer kantiga bågar. Samma om man har ett lite mer fyrkantigt ansikte och vill mjuka upp det, satsa då på en rund båge, säger glasögonexperten Åsa Aldén i inslaget.

Annons

Passformen är också viktig förklarar hon. Bågen ska vila högt upp på näsryggen. Om bågen hamnar för lågt och skär ögonlocket finns risk att man ser trött ut. Det vill vi ju gärna undvika. Tumregeln är att man ska se hela ögat.

Glasögontrend 1: Jordnära toner

Skandinavisk nedtonad design i bleka och jordnära toner, är en av de trender Åsa ser inför 2023.

Glasögon C. Jacobsen.
Glasögon i skandinavisk design, med ljusa bågar från C. Jacobsen.

Glasögontrend 2: Tonade glas

Just nu är det lika hett att prata om glas som om bågar när det kommer till glasögon. Glasögon med gradal toning är perfekt att börja med, eftersom de gör sig väldigt bra inomhus.

Annons

Åsa poängterar att det ser ut lite som ögonskugga, vilket kan vara ett härligt sätt att pigga upp, om man inte tycker om att använda mycket smink.

– Tidigare har det bara varit bågar man har pratat om när det kommer till trender. Men nu pratar man äntligen glas. Tonade glas, färgskiftande glas och allt du kan tänka dig.

Glasögon tonade glas Efva Attling.
Glasögon med tonade glas från Efva Attling.

Glasögontrend 3: 70-talsinfluenser

70-talet är stort i modet just nu och så även inom glasögontrenderna. Satsa gärna på ett par lite större bågar, kanske med tonade glas. Se Diane Keaton och Gloria Steinem som dina glasögonstilikoner.

Annons

– Många känner ju sig bekväma i solglasögon, så de här stora bågarna med lite tonat glas gör ju att man känner sig bekväm och lite tuff. Det kan vara en jättebra inkörsport för den som vill utmana sig och bära lite tuffare bågar.

Glasögon Gucci.
70-talsinspirerade glasögon från Gucci.

Glasögontrend 4: Maffiga bågar

Maffiga bågar á London på 60- och 70-talet är jättestort inom herrbågar just nu, men finns givetvis på damsidan också.

Glasögon med maffiga bågar från Chimi.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons