Artikeln innehåller reklamlänkar
Inspirationskollage med produkter och bilder som nämns i artikeln om hållbara varumärken.

Modemärken som arbetar med miljö och hållbarhet i åtanke.

6 kändisar som gått osminkade på röda mattan
0:47

Efter reklamen: 6 kändisar som gått osminkade på röda mattan

(0:47)

Slå på ljud

Att vara 100% hållbar är svårt när det kommer till mode och som någon sa: man räddar inte världen genom att sälja kläder. Ingen kan göra allt, men alla måste gör något och modeindustrin är en bransch som tvingats till förändring. Vi har valt att lyfta några av många (!) märken med ett tydligt miljöfokus.

Filippa K

Modell med marinblå, lång rock, vit skjorta och grå, stickad tröja. Svarta byxor och låga, svarta skor. Hel look från Filippa K.

Handsydd rock från Filippa K:s "Core-kollektione", en kollektion som aldrig reas ut. Foto: Filippa K.

Filippa K är känt för sina klassiska och tidlösa plagg. Filippa K var tidiga med att erbjuda uthyrning av plagg och de hjälper även till med lagning av plagg. Filippa K använder bland annat svenskt ull som tidigare gick till spillo, för att framställa sina tröjor. Idag kan man spåra 100% av deras plagg från fiber till produktion och de har komprimerat sina kollektioner och tillverkar därmed färre plagg där fokus ligger på tidlös design och hållbarhet. Läs mer här!

Lindex

Modell med brun overshirt, randig top i svart och brunt och marinblå jeans. Outfit från Lindex.

Overshirt i återvunnen polyesterblandning. Foto: Lindex.

Lindex är en stor klädkedja och självklart kan man ha åsikter om hur hållbart det är att producera den mängden kläder men Lindex är mycket transparenta med sin produktion: från vilken fabrik och vilka som arbetar där till hur mycket vatten de släpper ut och vilka kemikalier de använder i sina plagg. Lindex använder material där fibrer har odlats och producerats med metoder som har så lite negativ påverkan på miljön som möjligt. Lindex mål är att vara helt klimatneutrala år 2023 och för att bli det arbetar de med att minska sina utsläpp. Läs mer här!

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Haglöfs

Bild på kvinna i blå jacka med luva och stor, svart ryggsäck på ryggen. Outfit från Haglöfs.

Jacka och ryggsäck från Haglöfs. Foto: Haglöfs.

Haglöfs är kända för sina friluftskläder, utrustning och outdoor-plagg. De arbetar aktivt med att klimatkompensera genom att investera i projekt som kan minska och bromsa utsläpp samtidigt som det själva jobbar för att minska sina egna utsläpp. För att göra det ökar de användningen av material med låg miljöpåverkan, använder förnybar energi i verksamheten, förbättrar energieffektiviteten i produktionsprocessen samt tillverka produkter med lång hållbarhet och försöka engagera kunder att minska sin klimatpåverkan.

Modeögonblick vi minns 2021

House of Dagmar

Modell i beige rock, svart scarf, vit t-shirt, svarta, dressade byxor och flip-flops. Outfit från Dagmar.

Rock i mulesing-fri merionoull från Dagmar. Foto: Dagmar.

House of Dagmar har gjort sig kända för sina stickade plagg. Idag gör de även plagg i obehandlat, fullt nedbrytbart linne, ekologisk bomull, kromfritt läder, certifierad silke och djurvänlig päls. 2020 öppnade Dagmar butik på Grev Turegatan i Stockholm och i den är samtliga produkter “Good Choice”-märkta. Goof Choice är en märkning som används för att kunden lätt ska kunna urskilja plagg som är mer hållbara. Målet är att vara 100% klimatneutrala år 2024. Läs mer här! (länk till Dagmar)

Seaquelle

Blommig bikini i trekantsmodell och trosor med hög midja från Seaquelle.

Bikini i econyl från Seaquelle. Foto: Seaquelle.

Seaquelle är ett svenskt märke som gör badkläder och plagg i hållbara material. Badkläderna är tillverkade i 100% econyl som är gjort av nylon som tillverkas av övergivna fisknät och plast som lämnats kvar i havet. De resterande plaggen är av högsta kvalité och görs i Portugal, i en liten, familjeägd butik. Samtliga plagg är märkta med Oeko Tex Standard 100 som är bevis på att textilierna framställts på ett ansvarsfullt sätt. Läs mer här!

Bite studios

Modell med skrynklig beige, oversizad skjorta från Bite studios.

Oversizad skjorta i ekologisk, återvunnen bomull från Bite studios.

Bite studios är ett svenskt-brittiskt varumärke som gör tidlösa och klassiska kläder. De har jämförts med Phoebe Philos kollektioner för Céline och vill kombinera stil, hållbarhet och kvalité men fokuset ligger på klimatet. Bite studios vill skapa tidlösa kläder men samtidigt kämpa mot klimatförändringarna. Samtliga plagg i kollektionen är tillverkade av ekologiskt, naturliga och återvunna fibrer och material. De köper även tillbaka gamla Bite-plagg som de gör om och säljer vidare i deras eget arkiv. Läs mer här!

Uppdatera basgarderoben inför hösten! 25 fina och tidlösa plagg att satsa på

H&M Conscious Exclusive

H&M Conscious Exclusive är en kollektion som lanseras årligen hos H&M. Den här kollektionen är extra fokuserad på innovativa och miljövänliga material och kläder och accessoarer men hög modegrad. Man har gjort denim i hundra procent återvunnen bomull och plagg och accessoarer i material gjort av druvskal från vingårdar, plast från havet samt alternativt veganskinn av stjälkar och frön. Läs mer här!

Swedish stockings

Närbild på svarta, transparenta strumpbyxor med små, svarta hjärtan på. Strumpbyxor från Swedish stockings.

Strumpbyxor i återvunnet material, stickat med biobaserat garn från Swedish Stockings. Foto: Swedish stockings.

Swedish stockings är det första företaget som tillverkar leggings och strumpbyxor i hundra procent återvunnet material. Swedish stocking har ett återvinningsprogram som går ut på att du skickar in tre av dina gamla (trasiga) strumpbyxor och de används till fyllnadsmaterial i glasfibertankar som exempelvis används för att separera olja och vatten inom restaurangbraschen istället för att kasta dem i soporna. Som tack får du rabatt på nya strumpbyxor från deras eget märke. På det sätter får de ett längre liv i annan form och man blir av med många strumpbyxor som ofta innehåller giftiga kemikalier. Läs mer här!

Stella McCartney

Svart väska i veganläder med guld och silverfärgade kedjedetalj och lång axelrem. Väska från Stella McCartney.

Väska i veganmaterial från Stella McCartney. Foto: Stella McCartney.

Stella McCartneys mål är att skapa vackra plagg som alla vill ha med minsta möjliga miljöpåverkan. De använder innovativa material och har aldrig använt fjädrar, päls eller skinn från djur. De använder heller inte heller angora eller mohair från djur. Stella McCartney är även helt plastfria sedan 2018 och gjorde en vegansk Stan Smith-sneaker i samarbete med Adidas. Läs mer här!

Veja

Sneakers i vitt skinn med svart och cerise detalj. Sneakers från Veja.

Sneakers i spårbart läder och ekologisk bomull från Veja. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten! (länk till Arket)

Sneakersmärket Veja kommer från Brazilien. Vejas sneakers är ekologiska och allt från att skörda bomull till produktion sker i Brasilien. Även gummit som används i skorna köps direkt från inhemska eller peruanska producenter. På Vejas sida skriver man att ett par sneakers hade kostar tre gånger mindre om de tillverkades i en fabrik i Kina istället. Lädret i sneakersen är kromfritt och 1 av 3 modeller är 100% vegan. Läs mer här!

Anna Wintour: De här basplaggen bör finnas i din garderob

Mest läst