Svenska countrysångaren Jill Johnson fyller 50 år i maj. Vi blickar tillbaka på artistens stilresa genom hennes 25 år i rampljuset.

Hon har alltid varit jordnära och lekfull, men stilutvecklingen har gått lite mer åt det eleganta hållet.

Scarfs, maxiklänningar, skinnplagg, starka färger, stora smycken och mönstrade skjortor är några trotjänare och stilknep som ändå alltid har en plats i Jills hjärta – och garderob!

Jill Johnsons stilresa - 25 år i rampljuset
0:36

Efter reklamen: Jill Johnsons stilresa - 25 år i rampljuset

(0:36)

Slå på ljud

1998: Hakade på 90-talstrenden

TT

År 1998 vann hon Melodifestivalen med låten Kärleken är och fick representera Sverige i Eurovision Song Contest. Här är hon på en repetition inför den stora tävlingen.

Håret var kort och hade mycket volym, samtidigt som hon rockade en av 90-talets absolut största modetrender: en slipklänning med smala remmar över en klassisk t-shirt.

1999: Blonda slingor i håret

Roger Vikström/TT

Stora halssmycken och skräddade kavajer är två återkommande stilknep som Jill Johanson. Håret hade fått ljusa slingor och hon hade klippt lugg.

Här sjöng hon duett med amerikanska musikern Michael Ruff under ett idrottsevent på Stockholm Stadion.

Därför väljer Kristin Kaspersen bort skönhetsingrepp: Rynkor är vackert

2001: Stora halsband

Karin Törnblom/TT

År 2001 var håret mörkt igen. Det är så vi är vana att se vår Jill. Stjärnan gillar ytterplagg med slag, gärna utsmyckade med annat tyg. Återigen ser vi ett stort smycke pryda hennes hals.

2002: Countryinfluenser

Karin Törnblom/TT

Den amerikanska countrykulturen är en inspirationskälla. Hon förlitar sig ofta på hållbara plagg av jeans och bomull, likt här där hon bär en t-shirt med rockigt print och en kort denimkjol.

2003: Orange + rutigt + scarf = SANT!

Karin Törnblom/TT

Jill Johnsons scenkläder är mer ofta än sällan i någon riktigt stark färg, ofta röd eller orange. Hon kombinerar gärna korta kjolar med höga stövlar, också det ett arv från countryvärlden. Här var looken hon bar under Melodifestivalen-finalen år 2003.

2004: Jeans och mocka

Karin Törnblom/TT

Jill Johnson gillar som sagt de där slitstarka materialen på plaggen. Det ska inte vara så pråligt alltid. Något som lirar väldigt bra med stjärnans jordnära personlighet. Här bar hon en kjol i mocka och en kort jeansjacka, under en konsert på Gröna Lund.

– Någonstans där på mitten och Melodifestivalen 1998, började jag sakta förstå att det är ju folkligheten som är creddig och cool. Det är ju där man på något sätt verkligen har lyckats, har hon tidigare sagt till tidningen Dagens PS.

2005: Galaklänningar

Claudio Bresciani/TT

År 2005 var hon däremot inte lika jordnära stilmässigt. Då stod nämligen hon och Mark Levengood för programledarinsatsen under Sveriges största folkfest: Melodifestivalen.

Däremot, vanan trogen, så satsade hon på färgstarka klädensembler när hon intog scenen.

2006: Cowboyhatt på scenen

Karin Törnblom/TT

När Jill Johnson uppträdde på konsertturnén RocktågetSkansen år 2006 bar hon en vit långkjol, en vit ärmlös väst och en iögonfallande orange cowboyhatt. Inte din genomsnittliga vardagslook, men absolut en outfit som innehåller element av artistens signatur. Cowboyhatten och den långa kjolen är nämligen två plagg hon rockar än i dag.

Sara Parkmans liv utanför rampljuset – efter genombrottet i På spåret

2007: Satin på ELLE-galan

Karin Törnblom/TT

ELLE-galan 2007 kom en otroligt elegant Jill Johnson till efterfesten i en tvådelad look i glänsande satin. Mycket elegant!

Stylingen kompletterades med en långsmal aftonväska (väldigt populärt vid tidpunkten), stort lockigt hår och sotiga ögonmakeup.

2008: Permanentat hår

Magnus Jönsson/XP/TT

År 2008 hade håret fått sig en permanentad look inför en fotografering. Jill bär en mönstrad topp och stora iögonfallande smycken.

2009: Skinnjacka och rutig skjorta

Aftonbladet/TT

På vårkanten bär Jill Johnson ofta en skinnjacka – återigen gärna med slag. Här, år 2009, stylade hon den med en rutig skjorta (definitivt ett återkommande plagg i stjärnans garderob). Väldigt amerikansk country... men så var hon också på turné med amerikanska countryartisten Alan Jackson vid tidpunkten.

2010: Rockigt värre!

Tommy Holl/TT

År 2010 omfamnade Jill Johnson en mer rockig version av sig själv. Håret blev lite mörkare och hon klippte en kaxig lugg. Även kläderna såg lite mer rockiga ut – paljetter, spets och svart.

2012: Maxiklänningen är en favorit

Karin Törnblom/TT

Jill Johnson och exmaken Håkan Werner på en vårfest på Grand Hôtel i Stockholm. En skinnjacka åkte fram och en svartvit maxiklänning. Artisten är fortfarande inne i en mer rockig period i hennes stilutveckling.

Alexander Skarsgård: Njuter av att vara nybliven pappa

2014: Tydliga countryreferenser

Eero Hannukainen/TT

På galan Polarprisets ”röda” matta år 2014 bar Jill en vit klänning, med tydliga countryreferenser, så som de dekorativa nitarna i livet och fransarna som pryder ärmarna. Även spetsen leker med de romantiskt bohemiska som man ibland kan förknippa med vissa countrystjärnor. Högt hår och stora smycken kompletterar looken.

2015: Starka färger och vågade mönster

Karin Törnblom/TT

När Jill Johnson uppträdde på Sollidscenen under inspelningen av SVT:s Allsång på Skansen år 2015 gjorde maxiklänningen åter entré. Starka färger, vågade print och bara axlar är återkommande stilknep i stjärnans bok.

Hon tycker också om håruppsättningar och här början hon leka med någon som kommer att bli en favorit: nämligen den asymmetriska hårknuten, prydd av en stor färgglad blomma.

2016: Säkra kort ur Jill Johnsons stilbok

Eero Hannukainen/TT

År 2016 var Jill Johnson aktuell i den sjunde säsongen av TV4:s Så mycket bättre. På pressträffen bar hon två säkra kort: ett stort halsband och en rödfärgad topp. Snyggt!

2017: Country, but make it elegant!

Johan Jeppsson/TT

Även om Jill Johnsons stil fortfarande känns väldigt konsekvent, så märks det att hon utvecklats stilmässigt och blivit lite mer elegant. Hon flirtar fortfarande mycket med countrykulturen, så som här med läderkjolen och de utsmyckade skorna, men gör det på sitt eget sätt.

2019: Sommarklänningen

Karl Melander/TT

År 2019 gjorde hon återigen entré i det välkända huset på Gotland under inspelningen av Så mycket bättres jubileumssäsong. Här anlände hon och artistkollegan Thomas ”Orup” Eriksson på Visby flygplats.

Jill Johnson bar en fedora, en kort blommig sommarklänning, högklackade mockaskor och en kort bomullsjacka.

2019: Scarfen, scarfen, scarfen!

Eero Hannukainen/TT

Scarfen (gärna färgglad och eller mönstrad) är ett av Jill Johnsons mest beprövade stilknep. Det livar upp en outfit i en annars monoton färgskala. Jill tar ofta till stylingknepet när hon bär en t-shirt och en kofta till vardags.

2020: Halvuppsättningar

Karin Törnblom/TT

På Tillsammans mot cancer-galan i Stockholm år 2020 bar Jill Johnson en skimrande klänning med markerad midja, ur Lars Wallins ready to wear-kollektion.

2021: Ytterplagg med slag

Maria Östlin MAO

Jill Johnson är ett stort fan av eleganta ullkappor, gärna med slag och gärna med utsmyckade slag, likt denna (fusk)pälsbeklädda variant som hon bar på tolvslaget under Skansens nyårsfirande år 2021.

2022: Fransar deluxe

Karin Törnblom/TT

Fransarna gjorde comeback i modet och så även på Jill Johnsons scenkläder. Här under ett uppträdande i Allsång på Skansen. Stora smycken pryder öronen och Jill återvänder till de klassiska halvuppsättningarna av håret, som hon bar mycket i början av karriären.

2022: Förkärlek för färgen röd

Anders Wiklund/TT

Paljetter, skinn och rött. Alla goda ting är tre. Kavajen är som sagt också en trotjänare i Jill Johnsons garderob. Här på Jill Johnson på röda mattan inför galan Musikförläggarnas pris år 2022.

2023: Glitter och glamour på scenen

Karin Törnblom/TT

I år är artisten Jill Johnson aktuell med showen Simply the best, som hade premiär på Cirkus i Stockholm den 8 januari. Här är en look ur stjärnans scenklädsrepertoar. En riktig galaklänning!

Mest läst