Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Så gick det för artisterna som tävlade i Melodifestivalen 2003

01 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Det har redan gått 20 år sedan Jessica Andersson och Magnus Bäcklund i duon Fame vann Melodifestivalen med Give me your love.
Men 2003 års Melloupplaga var proppfull med låtar som nu har blivit klassiker.
Så här har det gått för artisterna i tävlingen de senaste 20 åren!
Annons
Mello-artisterna som träffade kärleken på jobbetBrand logo
Mello-artisterna som träffade kärleken på jobbet

Fame

Jessica Andersson och Magnus Bäcklund träffades första gången när de båda var med i den första upplagan av Fame factory på TV3, och bildade sedan duon Fame. Efter att ha vunnit Melodifestivalen höll duon ihop i några år, innan de gick skilda vägar 2006.

I dag är Jessica Andersson en folkkär artist och tv-profil, som har tävlat en rad gånger i Melodifestivalen. Magnus Bäcklund däremot försvann från rampljuset efter tiden i Fame, och berättade 2017 för Affärsstaden att han arbetat som pilot men också eventproducent.

Annons
Fame.

Östen med resten

Bande Östen med resten slog igenom stort me Hon kommer med solsken i Melodifestivalen 2002, och återvände till tävlingen 2003. Då var det låten Maria som hela svenska folket började tralla på. Bandet bildades på 80-talet och spelar faktiskt fortfarande tillsammans då och då. Medan Östen är revyartist har de andra medlemmarna gått i pension.

Östen med resten.

Afro-dite

Efter att ha vunnit Melodifestivalen med Never let it go 2002 återvände trion Afro-dite till tävlingen med låten Aqua playa. Den här gången gick det dock inte lika bra, och de slutade på en sjunde plats i finalen.

Annons

Efter Melodifestivalen gick bandet skilda vägar, och hade under perioder ganska intensiva konflikter.

– Vi var fruktansvärt trötta på varandra efter vinnaråret, det är ingenting att sticka under stol med. Alla flippade ut, både medierna och allt det året. Vi behövde en rejäl paus, har Kayo berättat för Expressen.

Men sedan dess har bandet hittat tillbaka till varandra, och återförenas med jämna mellanrum.

Afro-dite.

Sarek

Folkmusik-klingande bandet Sarek hade spelat ihop i flera år när de fick ett enormt genombrott i Melodifestivalen med låten Genom eld och vatten, som har blivit något av en modern klassiker. Bidraget slutade på en sjätteplats, men blev en riktig brottarhit. 2004 återvände de med Älvorna, men tog sig då bara till Andra chansen.

Annons

2008 hade bandet med en låt i belgiska Melodifestivalen, där den framfördes av artisten Katy Satyn. Bandet löstes upp 2012.

Sarek.

Bubbles

Tjejgruppen Bubbles var egentligen fem medlemmar, men då de var så unga var det bara tre som hade åldern inne att uppträda i Melodifestivalen. Därför var det en trio som tävlade med låten TKO. Gruppen hade redan innan Melodifestivalen rönt stora framgångar både i Sverige och utomlands. 2006 släppte de sin sista låt, You dog me out, innan de gick skilda vägar.

Annons

Tvillingarna Patricia och Sandra var två av medlemmarna, och efter tiden i bandet har de bytt bana helt. Patricia har studerat på Textilhögskolan i Borås, innan hon bytte bana till sjuksköterska, och Sandra har jobbat med marknadsföring, skriver Expressen.

Barbados (med Mathias Holmgren)

Barbados hade länge haft Magnus Carlsson som sångare, men när de tävlade 2003 hade dansbandet bytt sångare till Mathias Holmgren – medan Magnus Carlsson tävlade med sitt nya band Alcazar. Mathias Holmgren slog igenom i Fame factory, och blev inte långlivad som sångare i Barbados. Efter att ha sparkats från bandet 2004 sjönk han ner i ett alkoholmissbruk i flera år.

Annons

– En kompis kompis ringde och hade sett mig vingla runt på en stor motorväg en torsdagsmorgon utanför Stockholm och jag kom inte ihåg någonting, säger Mathias Holmgren i Expressen.

2017 sökte artisten hjälp för sitt missbruk, och de senaste åren har han talat öppet om sin kamp.

Mathias Holmgren i Barbados.
Mathias Holmgren i Barbados.
Annons