Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Kändisarnas kläder på röda mattan som ändrade reglerna för alltid

24 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
De flesta stjärnorna som går på röda mattan för de stora galorna är bara fokuserade på att visa upp sitt snyggaste jag.
Men då och då kommer det kändisar som, medvetet eller omedvetet, bidrar till att de oskrivna modereglerna förändras för alltid.
Här är stjärnorna som satt spår i modehistorien med sina klädval.
Annons
10 outfits från MET-galan - kändisarna på röda mattanBrand logo
10 outfits från MET-galan - kändisarna på röda mattan

Julia Roberts – 1990

Medan Julia Roberts själv sagt att hon inte är modeintresserad, så har hennes outfits på röda mattan genom åren fått stort genomslag. På Golden globe-galan 1990 kom skådespelaren klädd.i en snygg kostym, signerad Armani.

– Det spelar ingen roll hur mycket man klär upp det eller smyckar ut det, det är fortfarande du, och jag känner att i slutändan vill jag känna mig som mig själv, sa hon om sitt klädval.

Idag är det inte lika ovanligt att kvinnor dyker upp i kostym, smoking eller byxor på röda mattan – och där banade Roberts vägen.

Sharon Stone – 1996

När Sharon Stone skulle på Oscarsgalan 1996 hade hon riktigt otur. Hennes klänning från Vera Wang ramlade av bilen som skulle leverera den, och blev överkörd. Som en sista minuten-lösning fick Sharon hjälp av Ellen Mirojnick, som hade varit kostymör på Basic instinct. Hon kombinerade en klänning från Armani med en kjol från Valentino – och en polotröja från vanliga butiken Gap. Outfiten blev så lyckad att Sharon Stone två år senare också kombinerade en dyr kjol med ett plagg från Gap, den här gången en skjorta. Att ha plagg från en vanlig butikskedja på Oscarsgalan var något som ingen hade gjort innan.

Annons

Helen Mirren – 2013

Skådespelaren Helen Mirren förvånade på röda mattan under premiären för henens film Red 2, när hon kom klädd i en avskalad grön långklänning – med enormt höga plastskor med genomskinlig klack. Den då 68-åriga skådespelaren berättade att hon alltid hade älskat den typen av skor, och att hon köpt dem i en butik i Hollywood för några hundra kronor. Med skovalet satte Helen Mirren ner foten mot ålderismen i Hollywood, och visade att kvinnor i alla åldrar får klä sig som de vill, och inte behöver rätta sig i snäva led för att de nått en viss födelsedag.

Irina Shayk – 2014

Innan Irian Shayk var tillsammans med Bradley Cooper så dejtade hon fotbollsstjärnan Christiano Ronaldo. När de två gick på galan Liga de Futbol Profesional Awards 2014 hade man kunnat tro att hon skulle ha en riktigt exklusiv klänning på sig – men istället strålade hon i en långklänning från massproducerande märket Love republic, vilket såklart ledde till att den sålde slut direkt.

Annons

Timothée Chalamet – 2019

Det är inte bara kvinnor som börjat slå sig fria från snäva ideal på röda mattorna – det gör även männen. Under många årtionden ansågs en man vara ”vågad” på röda mattan om han hade en kostym i en annan färg än svart, eller till och med en färgglad slips. Skådespelaren Timothée Chalamet är en av de yngre stjärnorna som vill ta manligt mode längre, och ofta dyker upp i mer fantasifulla looks på röda mattorna. Här på Venedigs filmfestival 2019 i en snygg silverkostym med markerad midja från Haider Ackermann, kombinerat med grova boots.

Chloé Zhao

Regissören Chloé Zhao vann två statyetter på Oscarsgalan 2021, för sin hyllade film Nomadland. Priserna tog hon emot klädd i en vacker galaklänning, som hon kombinerat med ett par vanliga vita sneakers. Kombinationen av klänningen och skorna handlade inte bara om att Zhao inte tycker om att gå i klackar, utan hade ett djupare budskap. Den kreativa ledaren på Hermès, som hade designat klänningen, har berättat att man ville visa ett budskap av självförtroende och motståndskraft med looken.

Källa: Brightside.

Annons