Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Kapselgarderob 2024: Smarta tipsen – och enda plaggen du behöver

17 apr, 2024 
kapselgarderob dam 2024
Feminas modeexpert tipsar om hur du bygger en perfekt kapselgarderob, med nio plagg som kan matchas med varandra – och som står sig över tid.
Annons

Att konsumera mindre är givetvis viktigt av flera anledningar – det är bland annat både snällare mot miljön och mot den egna plånboken.

Men att inte shoppa loss behöver verkligen inte vara lika med en trist stil. Du som är sugen på nytt kan exempelvis köpa plaggen du behöver second hand för en billigare peng, eller anordna klädbytardagar med kompisarna.

Någonting som blivit mycket populärt för att försöka få till en mer hållbar klädkonsumtion är att skapa sig en så kallad kapselgarderob. Men vad är egentligen en kapselgarderob? Här rätar modeexperten Stina Meyerson ut alla frågetecken – och guidar dig till hur du bygger den perfekta kapselgarderoben!

Vad är en kapselgarderob?

En kapselgarderob är inget nytt fenomen, även om begreppet har trendat extra mycket den senaste tiden. Men vad innebär det egentligen?

Annons

Jo, en kapselgarderob består kort och gott av ett fåtal plagg som du verkligen tycker om och använder ofta, och som kan matchas med varandra. Plaggen är ofta klassiska och tidlösa, och kan således användas år efter år och fortfarande kännas moderna. Plaggen i en kapselgarderob täcker också samtliga säsonger och fungerar till de flesta tillfällen.

Så skapar du en smart kapselgarderob

Du som är modeintresserad, men vill konsumera mindre kan alltså försöka skapa en kapselgarderob – istället för att hänga på snabba trender eller köpa kläder, skor och accessoarer som du faktiskt inte har så stor användning för. När du satsar på det du faktiskt brukar använda varje dag och struntar i resten, kommer du antagligen märka att du aldrig känt dig så välklädd trots att du konsumerar mindre!

Om du vill skapa en kapselgarderob så gäller det bara att börja tänka i den riktningen. Du kan exempelvis sätta i gång med att föra anteckningar i mobilen över vilka plagg som är dina mest använda. Är det verkligen de färgglada klackarna och glitterklänningen, eller kan det vara den enfärgade tröjan och gympaskorna?

Annons

Någonting som också är bra att börja med är att faktiskt se över din garderob. Kanske har du redan allt du behöver, och behöver bara se på dina kläder med nya ögon? Plocka fram dina favoritplagg och se över vilka outfits du kan få ihop av dem.

Någonting som också är bra att göra om du står inför ett köp är att fundera över hur du kommer använda plagget. Kan du få till flera outfits ihop med kläderna du redan har hemma, och kan du använda plagget till flera tillfällen och under flera säsonger?

Nedan listar modeexperten nio plagg som exempelvis kan platsa i kapselgarderoben.

Tips: 9 plagg som kan passa i kapselgarderoben

• Bekväma jeans

• Klassisk vit skjorta

• Enfärgad t-shirt

• Kostymbyxor

• Rymlig vardagsväska

• Stickad tröja

• Tunn kappa

• Enkel maxikjol

Kapselgarderob vår 2024 – 9 nyckelplagg

Behöver du inspiration till hur du kan utforma din kapselgarderob? Här listar modeexperten nio nyckelplagg – och resonerar kring varför de kan platsa i en kapselgarderob!

1. Bekväma jeans

Ett par riktigt sköna jeans är perfekta i kapselgarderoben. Jeansen är säsongslösa och passar såväl sommar som vinter, beroende på hur du stylar dem. Du kan också enkelt klä upp eller ned jeansen, så att de fungerar lika bra på jobbet som på aw:n.

Annons

Psst! Har dina jeans gått sönder? Det betyder inte att du behöver köpa nya! Kom ihåg att du enkelt kan laga jeans själv eller lämna in dem hos en skräddare. Det är snällare mot både miljön och din plånbok.

Blåa jeans med hög midja

Lindex

Sköna jeans från Lindex med vidare ben och en hög midja. Lindex hyllas ofta för att de erbjuder så många storlekar – och just de här blåa jeansen finns i storlekarna 34–54.

2. Vit skjorta

Den klassiska vita skjortan är ett toppenplagg i kapselgarderoben! Den kan matchas med det allra mesta och passar också till alla tillfällen. Skjortan hör hemma på såväl kontoret som på aw:n och festen, men är också perfekt för avslappnade sommardagar i skärgården eller över bikinin på solsemestern.

Vit oxfordskjorta

Gina Tricot

Enkel oversized oxfordskjorta med avslappnad passform, manschetter med knäppning och rundad nederkant baktill.

Här hittar du flera klassiska vita skjortor!

3. Lyxig t-shirt

Någonting som är lätt att förbise är den klassiska och ack så älskade t-shirten! Många av oss använder vanliga enfärgade t-shirtar flitigt, men icke desto mindre är vi också många som bortprioriterar plagget och istället lägger pengar på plagg som inte alls är lika användbara. Du som vill göra din kapselgarderob en tjänst kan satsa på en lite lyxigare t-shirt som känns premium. När du letar efter en t-shirt av god kvalitet, så tänk på snittet, känslan och materialet. Det är faktiskt stor skillnad på olika t-shirtar!

Tjock vit t-shirt

COS

Det perfekta tillskottet till basgarderoben: en vit t-shirt av god kvalitet! Den här enkla t-shirten i klassisk modell är gjord av ett tyngre, tjockare bomullstyg som känns premium och inte blir sladdrigt.

4. Kostymbyxor

Ett par kostymbyxor är ett utmärkt plagg till kapselgarderoben. De fungerar året om – och passar till det allra mesta. Styla exempelvis dina kostymbyxor med en snygg skjorta, t-shirt eller stickad tröja, addera ett par vita sneakers och toppa looken med en stilren väska.

Annons

Kostymbyxor med vida ben

COS

Avslappnade kostymbyxor i ull, från COS. Kostymbyxorna har snygga pressveck, flera fickor samt praktiska dolda knappar i midjan som gör att du kan justera dem efter önskad passform.

5. Rymlig väska

Små axelremsväskor och handväskor är absolut jätteroliga köp, men det är tyvärr vanligt att man inte får så stor användning för dem. Du som vill bygga en smart kapselgarderob av användbara plagg, skor och accessoarer bör istället satsa på en praktisk stor väska – som faktiskt rymmer allt du behöver. Kom ihåg att du kan behöva få med dig laptopen, matlådan och necessären, eller kanske stanna på matbutiken på vägen hem från jobbet. Då är den lilla väskan helt enkelt inte lämpad för ändamålet.

Stor mockaväska

Little Liffner

I den här trendiga väskan får du plats med allt du behöver! Att få med sig såväl laptopen som necessären och matlådan är inga problem. Kort sagt, en riktig vardagshjälte att bära i åratal framöver!

Här hittar du fler alternativ på snygga stora väskor!

6. Stickad tröja

En stilren stickad tröja är också ett exempel på ett plagg som är lättmatchat och som passar året om. Tänk på att varma tröjor inte bara hör vintern och hösten till, eftersom både våren och sommaren kan vara svala i vårt avlånga land.

Finstickad tröja i merinoull

Arket

En tröja som känns riktigt premium! Den slätstickade tröjan av merinoull har en enkel design, normal passform och ribbstickade detaljer.

7. Stilrena sneakers

Visst kan det vara kul att glida i ett par klackar, men den mest använda skon – och således även den bästa investeringen – är de bekväma! Satsa på ett par stilrena sneakers, som du både kan känna dig fin i på middagen och gå långt i på promenaden.

Vita sneakers

Veja

Enkla vita sneakers i kromfritt färgat läder, från Veja. Skorna har en beige gummisula och den klassiska V-logotypen på sidan.

Annons

8. Mångsidig kappa

Om du behöver ett ytterplagg till kapselgarderoben så är ett tips att kolla in tunnare kappor, som både kan kläs upp och ned. Ett utmärkt ytterplagg för ändamålet är exempelvis en elegant trenchcoat! Du kan bära den under kallare månader med tjockare lager under, och till t-shirt och jeans på våren.

Lång trenchcoat

Arket

Oversized trenchcoat i en bomullsblandning. Kappan har en dold knäppning framtill, skjortkrage och snedställda stolpfickor.

9. Enkel maxikjol

En snygg klänning kan absolut vara härlig att ha i garderoben, men ett tips är att kjolen faktiskt är mycket mer mångsidig. Eftersom du matchar den med olika toppar kan du styla fler outfits med samma plagg och tröttnar således inte lika lätt, vilket gör den perfekt för kapselgarderoben. Satsa på en snygg maxikjol som klarar av de flesta temperaturer och tillfällen.

Annons

Skräddad maxikjol i ull

COS

Klassiskt möter modernt i den här snygga maxikjolen från Cos Atelier. Den klassiska ullkjolen har en rak passform och snygga pressveck baktill.

Entreprenören Sara Wimmercranz: Så börjar du leva mer hållbartBrand logo
Entreprenören Sara Wimmercranz: Så börjar du leva mer hållbart
Annons